ANMELDELSE Færre prequels, flere seniorquels, tak!

'Mr. Holmes' ser den gamle mesterdetektiv Sherlock Holmes fra en ny vinkel - pensionisten..

For tiden er de amerikanske filmproducenter vanvittigt optagede af prequels, film, der bygger videre på en kendt filmfigur ved at gå tilbage til de omstændigheder, der formede helte som Batman, X-Men, Captain Kirk fra Star Trek og Anakin Skywalker.

Selv bifigurer som panteren Bagheera og bamsen Baloo i Disneys ’Junglebogen’ er efter sigende på vej til at få deres egne filmfortællinger, forud for deres berømte meritter.

Det handler om at grundfæste brands, men det handler naturligvis mest af alt om at skabe film, der ikke kræver så stort et PR-arbejde. Vi kender figurerne fra X-Men og Star Trek, og naturligvis vil vi gerne høre historier om dengang legenderne blev skabt.

Hukommelsessvigt, bagklogskab, livsklogskab...

Men hvad med den anden vej, med seniorquels, historier hvor legenderne er blevet gamle og ser tilbage på et heltemodigt liv?

Hvad med en historie hvor Batman konstant skal tisse pga slap blære under sine kampe mod forbryderverdenen? Hvad med en film om Chewbacca, der sidder som pensionist og bestyrer et museum over den jedi-orden, alle har glemt?

Der er bestemt ikke færre kvaliteter ved at fortælle historier, der ser bagud - i stedet for at pege fremad. Men det er knap så salgbare kvaliteter.

Melankoli, eftertænksomhed, hukommelsessvigt, bagklogskab, livsklogskab... Det er knap så sexet som lovende fremtidsudsigter og heltemodige drifter under udvikling.

En heltestatus er en mangebundet tilværelse

Det bliver understreget i Bill Condons mildt sagt komplekse ’Mr Holmes’, der vender tilbage til den evige mesterdetektiv, Sherlock Holmes, i en alder af 93 år, i 1947.

Holmes er gået på pension på sit landsted nær de hvide klipper ved Dover i Sydengland, og sidder bittert og forsøger at huske en af de historier, andre husker som et heltekvad, men som for ham er selve billedet på at en heltestatus er en mangebundet tilværelse.

Den situation bruger ’Mr. Holmes’, der er baseret på Mitch Cullins roman ’A Slight trick of the Mind’, til at hoppe begejstret frem og tilbage i tid og rum, og til at lege lystigt med den almindelige opfattelse af Sherlock Holmes.

Kan lugte og mærke det, andre overser

Den aldrende detektiv går i biffen og er ved at kløjs i de stivbenede, overtydelige film om hans meritter. I det hele taget bliver myten om Sherlock Holmes trukket aldeles ned på jorden i Mr. Holmes, men med den størst tænkelige respekt.

Holmes har stadig næsten overnaturligt skarpe sanser i en alder af 93 år, men han er bestemt også et menneske, der indser at hans evner som mesterdetektiv har frarøvet ham mange oplevelser i livet.

Den sag, han så ihærdigt forsøger at huske, understreger hans enestående evne til at se, lugte og mærke det, andre overser. Men den fortæller ham også, at en detektiv nok kan udrede fakta – men at lindre følelser og hjælpe nødstedte mennesker er en helt anden sag, som Conan Arthur Doyles gamle romaner om Holmes ikke skænkede mange tanker.

Den kølige gamle skiderik af et geni

Som 93-årig er Holmes en gnavpot, der vrisser af sin husholderske, Mrs. Munro, og hendes 10-11-årige søn Roger, og kun viser hengivenhed overfor sine bier i kuberne i baghaven.

Men som filmen skrider frem – og Holmes får trukket mere og mere frem fra hukommelsen – bliver han ven med drengen, og dermed indser Holmes, hvor meget han har givet afkald på i alle årene som detektiv.

Det kan lyde fesent og pjevset og ligegyldigt i forhold til de enestående oplevelser, Holmes og Doyle har givet deres fans i detektivromanerne.

Men takket være Ian McKellens jeg-giver-alt-hvad-jeg-har-skuespil som gamle Holmes og takket være Bill Condons detaljerige og nænsomme instruktion, bliver ’Mr Holmes’ et virkeligt fascinerende tillæg til Sherlock Holmes-myten.

Han bliver et menneske, der kommer følelser bag facaden, man kan mærke en berigende, eftertænksom smerte bag den kølige gamle skiderik af et geni.

Flere seniorquels, tak.

Det er rigeligt i sig selv, men ’Mr. Holmes’ vækker andre tanker, lysten til at se andre myter fundere livsklogt over deres meritter. Vi har set Sylvester Stallone lade Rocky blive gammel med pondus og kløgt. Hvad tænker den aldrende James Bond? Den pensionerede Spiderman?

Færre prequels, flere seniorquels, tak.

'Mr. Holmes' kan ses i Cinemateket i København fra den 21. april og 10 dage frem