Anmeldelse: Filmatisering af ikonisk rappers liv er som at læse et Wikipedia-opslag

'All Eyez on Me' er som at læse et dramatiseret leksikonopslag om rapikonet 2Pac.

Demetrius Shipp Jr. i rollen som Tupac Shakur i filmen 'All Eyez on Me'. (© SF film)

Man kan selvfølgelig vælge at fokusere på, at skuespilleren Demetrius Shipp Jr. ligner den, han skal forestille at være, rapstjernen 2Pac, i helt ufattelig grad.

Og så kan unge Demetrius tilmed spille skuespil.

Man kan også forundres over, at det er lykkedes at finde to skuespillere, der i så utrolig grad ligner to andre markante virkelige personer, Biggie Smalls og Marion "Suge" Knight.

Man kan i det hele taget snildt være begejstret over, at instruktøren med det forunderlige navn Benny Boom har formået at genskabe begivenhederne i Tupac Shakur - alias 2Pacs - liv med så knivskarp præcision.

Alt i alt ligner 'All Eyez on Me' et forbilledligt eksempel på en biografisk film. Den er næsten så tæt på de oprindelige begivenheder, som man kan komme.

Men hvis man fortaber sig i den slags filmisk bling-bling, glemmer man også, hvad det egentlig handler om; at fortælle en historie. Og fortælle en historie gør Benny Boom i hvert fald ikke.

Mangler en rød tråd

'All Eyez on Me' er et heltekvad, en dramatisering af et leksikon-opslag og et monument over en superstjerne, der med tiden mere og mere ligner en mytisk halvgud.

Men en historie med en pointe og en klar, rød tråd og udvikling er den ikke. Og den er især ikke et personligt og selvstændigt blik på en række begivenheder.

Ikke på noget tidspunkt kan man mærke, at hr. Boom og holdet af forfattere vil fortælle os noget andet og nyt om rapstjernen.

(© SF film)

Filmen hopper fra det ene til det næste af de begivenheder, som man kan læse sig til i et Wikipedia-opslag om manden.

Vi skal forbi den fraværende biologiske far, moderen Afeni Shakur, der blev fængslet og forfulgt som medlem af borgerrettighedsgruppen Black Panthers, opvæksten med moderens crackmisbrug, den spæde begyndelse i bandet Digital Underground, gennembruddet med vrede og socialrealistiske numre som 'Brenda's Got A Baby', slagsmålet og skyderiet, der førte til drabet på en lille dreng.

Den vrede afrikansk-amerikanske selvbevidsthed, fængselsdommen oven på voldtægtsanklagerne, de tåbelige testosteron-pumpende fejder med andre rappere, vejen til positionen som den måske største af alle rapstjerner og skuddene, der tog livet af 2Pac i en alder af blot 25 år ved et lyskryds i Las Vegas i 1996.

Det er der alt sammen og meget mere til. Og hele vejen igennem forventer Benny Boom, at vi er bekendt med 2Pacs meritter og historik.

Så snart den berygtede gangster og pladeselskabschef Marion "Suge" Knight dukker op, er det med en dyster mørk dronelyd som underlægning, så vi ved, at der er fare på færde.

(© SF film)

Bihistorierne burde være foldet ud

Filmen er fuldstændig loyal overfor 2Pac.

Men det havde godt nok været noget mere spændende, hvis 'All Eyez on Me' havde forsøgt at fortælle os noget, vi ikke kan læse på Wikipedia, eller i det mindste fokusere på noget, der ikke plejer at blive fokuseret på, når det handler om den smukke, sexede, vrede, politisk bevidste rapper med samme ikoniske betydning for hiphoppen som Che Guevara har fået for den romantiske, socialistiske revolution.

Shakur var en karismatisk rapper og en oplagt verdensstjerne. Men han var også et broget menneske med en forbavsende evne til at rode sig ud i problemer. Han var langtfra kun den helgen, som Benny Boom helst ville portrættere.

I historien om 2Pac ligger også fortællingen om en hiphop-kultur, der kvalte unge kreative sjæle i massive pengestrømme og druknede i grådighed.

Det er historien om gangsta-rappen, der begyndte som socialrealistiske beretninger, men endte som kulørt selvparodi.

Og historien om 2Pac er også historien om ungdomsvenskabet med skuespilleren Jada Pinkett, der rumsterer i udkanten af 'All Eyez on Me' som 2Pacs samvittighed, men som sagtens kunne være foldet ud til en ny vinkel på rapstjernen.

I alle de bihistorier ligger noget nyt og andet at fortælle om 2Pac – noget andet end et kedeligt, dramatiseret leksikon-opslag.

Instruktør: Benny Boom

Medvirkende: Demetrius Shipp Jr., Danai Gurira, Kat Graham

Premiere: 15. juni

FacebookTwitter