ANMELDELSE Hvad blev der egentlig af go'e gamle Brad Pitt?

Amerikanske 'Allied' serverer postkort-versionen af modstandskampen under 2. verdenskrig.

Brad Pitt og Marion Cotillard, 2. verdenskrigs bedst klædte modstandsfolk

Kan du huske Brad Pitt? Han var en fantastisk skuespiller.

Til at begynde med, dengang han for 25 år siden tog røven – i mere end én forstand – på Geena Davis i ’Thelma & Louise’, troede vi at han bare var en almindelig hunk – en af de smukke unge håbefulde mænd, det vrimler med i udkanten af amerikansk film.

Dem, man ser i en birolle og glemmer igen.

Senere, da han dukkede op i Robert Redfords ’Ved floden’ og især David Finchers ’Se7en’ og ’The Fight Club’ begyndte det at ligne en rigtig skuespilkarriere. Her var nærmest en ny Robert Redford, en mere end smuk ung mand, der også kunne vise komplekse følelser og bære en film på sine skuldre.

Og mange år senere viste han, inden for få år, at han kunne det meste indenfor skuespilfaget, spille falde på halen-komik i Coen-brødrenes ’Burn after Reading’, sjæleudkrængende drama i Alejandro Gonzalez Iñarritús ’Babel’ og servere politisk kommentar iklædt krimiformatet i ’Killing Them Softly’.

Kunne spille alle former for filmroller med stor overbevisning

Dengang lignede Brad Pitt en mand, der kunne alt, score den ene smukke verdensstjerne efter den anden med Jennifer Aniston og Angelina Jolie, være verdensmand og tilmed spille alle former for filmroller med stor overbevisning.

Kan du huske den Brad Pitt?

Jeg spørger forbi gamle Brad pludselig er blevet erstattet af en zombie. Eller af en tom skal.

Det minder unægtelig om den gamle science fiction-film ’Invasion of the Body Snatchers’, hvor følelseskolde rumvæsener kopierede og overtog menneskers kroppe.

Gamle Brad forsvandt ikke fra den ene dag til den anden, men der skete noget med ham i det stivbenede ægteskabsdrama ’By the Sea’, hvor han spillede overfor den daværende frue, Angeline Jolie. Det var en klichéfyldt rolle i en mislykket film, men Pitt spillede også som om han overhovedet ikke troede på projektet.

Brad Pitts forvandling er fuldbyrdet

Og nu, i ’Allied’, er Brad Pitts forvandling fuldbyrdet. Han ER et af de følelseskolde rumvæsner fra ’Invasion of the Bodysnatchers’.

Han skal forestille at være den franske modstandsmand Max Vatan, under 2. verdenskrig, en af dem, der tager de virkeligt svære undercover-opgaver, men selv for en ikke-franskkyndig, er det tydeligt, at hans fransk-udtale er miserabel. Det lyder som om Brad forsøger at spytte en kartoffel ud mens han taler.

Han skal også forestille at være et passioneret menneske, der ofrer sig selv og sætter sit liv på spil i kampen mod de tyske nazister. Men han ligner mest en skuespiller, der sidder og funderer over den rolle, han skal spille i sin næste film.

Derudover skal han forestille at være forgabt i Marion Cotillard, der spiller den franske modstandskvinde Marianne Beauséjour, som også optræder under falsk identitet i Marokko og skal udføre et attentat mod en naziofficer sammen med Pitt.

Først da de to er blevet gift og er blevet et ægtepar i England og Beauséjour bliver mistænkt for at være en hemmelig agent for tyskerne, vågner Brad Pitt. Så bliver han vred og sparker til en stol, godt nok på en meget klodset og unaturlig måde, men han vågner da pludselig.

Han er tilstede, lidt.

Brad Pitt som zombie

Det er chokerende at se gamle Brad Pitt som zombie.

Det er så overrumplende, at det nærmest overdøver resten af ’Allied’. Marion Cotillard er som altid fantastisk til at bære sine følelser frem foran os, og hun slider og slæber og kæmper med at præsentere både sit eget og Pitts følelsesliv.

Idéen bag filmen, at man ikke kan stole på nogen i krigstider, er heller ikke dum, men den er så fyldt med postkort-klichéer om livet som fransk frihedskæmper under 2. verdenskrig, at den ender som en filmatiseret lægeroman.

Robert Zemeckis, der har skabt mindeværdige øjeblikke med ny filmteknologi i ’Tilbage til fremtiden’, ’Contact’ og ’Forrest Gump’ får vist et fantastisk flystyrt, men han er slet ikke i stand til at skabe troværdige, fascinerende mennesker ud af Marianne Beauséjour og Max Vatan.

De er rene typer, smukke mennesker, klædt ud i modstandskluns i et glansbillede fra 2. verdenskrig.

Men den helt store negative oplevelse i ’Allied’ er Brad Pitt. Hvor blev han af?

'Allied' er i de danske biografer fra den 24. november