ANMELDELSE Hvad tænkte Jackie Kennedy? Hvad følte hun?

Portrætfilmen om 'Jackie' Kennedy bliver primært båret hjem af stjernen Natalie Portman.

Natalie Portman er Jacqueline Kennedy - her i den berømte dragt, hun bar da hendes mand blev skudt ved siden af hende i Dallas

Okay, er I klar?

Nu sker det. Nu løfter vi dynen og ser hvilket menneske der var inde bag den fine præsidentfrue Jacqueline Kennedy.

Hvorfor skal vi det, spørger du? Det ved jeg heller ikke.

Det er ikke mig, der løfter dynen. Jeg er bare ham, der beskriver hvad der sker, når manuskriptforfatteren Noah Oppenheim og instruktøren Pablo Larrain i fællesskab løfter sengetøjet og forsøger at fange et glimt af damen derinde.

Men jeg forstår fascinationen af Jacqueline Lee Kennedy, den elegante kvinde, der pludselig blev hele verdens midtpunkt i nogle uger i november 1963, da hendes mand, præsident John F. Kennedy, blev myrdet mens han kørte i bil gennem Dallas i Texas. Troen på en bedre verden i en lys fremtid døde sammen med den unge præsident.

Og det chok er USA aldrig rigtig kommet sig over.

Hvad tænkte hun? Hvad følte hun?

Morderen er aldrig fundet, motivet til at skyde præsidenten er heller ikke kendt. Og præsidentfrue Jackie Kennedy talte meget lidt om både mordet og sin mand indtil hun døde for 22 år siden.

Hvad tænkte hun? Hvad følte hun? som sportsjournalisterne spørger nu om dage.

Det er den gåde, Oppenheim og Larrain forsøger at lirke op og forstå med deres fælles filmprojekt, ’Jackie’. Det er som om der ligger en nøgle til at forstå vores fælles følelser ved at løfte dynen og se ind til Jackie, der måtte samle sig selv op, rydde sine egne og sin mands ting ud af Det hvide Hus, og sørge for at leve videre med sine to små børn, der knap nok fattede hvad der foregik omkring dem.

Men hvad skal det nytte at løfte den der dyne? Hvordan skal man nogensinde finde ud af hvem hun var? Hvem af os ved hvem vi selv er? Spørger du sikkert. Og du har ret.

Portman bærer filmen hele vejen hjem

Men forfatter Noah Oppenheim, der er mest kendt som medforfatter på ungdomsfilmene ’The Maze Runner’ og ’Allegiant’ har en agenda. Og den chilenske instruktør Pablo Larrain, der har stået bag glimrende film som ’No’ og ’El Club’, har et elegant og dynamisk filmsprog.

Og fremfor alt har de skuespilstjernen Natalie Portman i rollen som Jackie kennedy.

Det er Portman, der tager fat om filmen, holder den i et jerngreb og bærer den hele vejen hjem. Portman ligner Jackie, hun taler som Jackie med den underligt affekterede sydstatsdialekt og hun træder fremfor alt i karakter som Jackie i de situationer, hvor man må formode at Fru Kennedy ikke gad finde sig i hvad som helst. Måske endda ikke i noget som helst.

Vi løfter dynen

Vi løfter dynen og ser Jackie stå fast og insistere på at begrave SIN mand, når Det hvide hus’ stab forsøger at beskytte landets og præsidentembedets interesser - og når Robert Kennedy, John F.’s bror, forsøger at beskytte familiens interesser.

Vi ser hende forsøge at være sig selv og bevare sig selv mens hun giver et interview med en journalist.

Vi ser hende tage sig bedst muligt af sine to små børn i en situation, hvor omverdenen har fokus på alt andet end to børn, der har mistet deres far. Vi ser i det hele taget Jackie Kennedy træde i karakter som en stærk og selvbevidst kvinde.

Det er alt sammen ganske troværdigt

Det er alt sammen ganske troværdigt.

Måske er det derfor det aldrig er i nærheden af at blive lige så spændende som hos den engelske forfatter Peter Morgan, der har specialiseret sig i kravle virkelig langt ind under dynen i sine film ’The Queen’ og ’The Deal’.

Her fantaserede Morgan flabet løs om henholdsvis Dronning Elizabeth den andens og Tony Blairs liv. ’Jackie’ er slet ikke så elegant og finurligt skrevet. Fx virker scenerne, hvor Jackie bliver interviewet af den underligt befippede journalist, ofte kejtede.

Men vi ser ihvertfald Natalie Portman folde sig imponerende ud, og alene det, at Jackie Kennedy træder ud af sit pæne, overfladeglatte image og viser ben i næsen, er en oplevelse.

'Jackie' er i de danske biografer fra den 12. januar

Facebook
Twitter