Anmeldelse: Hvem er mand og hvem er kvinde?

Den franske drillepind Francois Ozon blander rundt på kønnene i 'Min nye veninde'.

Han er en filur, ham Francois Ozon.

Få filmmagere driver så meget gæk med deres publikum i de her år som den franske charmør. Man ved aldrig hvad han finder på og hvilke lag, der gemmer sig i hans film.

Forrige år satte han en smuk teenagepige til at sælge sin krop til gamle mænd i dramaet ’Ung og smuk’ – og han lod pigen blive stærkere af det.

Året forinden satte han en skoleelev og hans lærer til at belure en familie, og han snørede ligeså stille publikum til at også at sidde og lure med i ’Selv i de bedste hjem’. Pointen var, at vi alle – ALLE! – forventer at der findes et eller anden spændende drama bag hvert et vindue, vi passerer.

En generøs afvæbnende charme

Sådan har Ozon lavet film gennem snart 20 år.

Han låner lidt fra store instruktører som Francois Truffaut og især Alfred Hitchcock, men tilføjer sit eget drillende præg – provokerende, men med en generøs afvæbnende charme.

Det indtryk lever Francois Ozon selv op til. Selv i en alder af 47 år ligner han en af den slags unge mænd, der driver rundt ved den franske middelhavskyst og charmer penge ud af aldrende rige kvinder.

Det erotiske spil mellem kønnene

Et af Ozons gennemgående temaer er forholdet mellem kønnene og ikke mindst det erotiske spil mellem kønnene.

Det får lov at på planken helt ud i sin yderste konsekvens i franskmandens nye drillefilm, ’Min nye veninde’. Den fortæller om forholdet mellem en mand og en kvinde.

Spørgsmålet er bare hvem der er mand og hvem der er kvinde – og i sidste ende om ikke det er fuldstændig lige meget.

Det mest iøjnefaldende ved ’Min nye veninde’ er i særdeleshed at den franske stjerne Romain Duris giver den fuld gas i dametøj, ikke bare på den fjollede måde mandlige skuespillere ta’r dametøj på i komedier. Men for alvor, så at sige.

Duris ser virkelig ud som om han forsøger at være en smuk kvinde – og han ser ud til at nyde at spille en mand, der gerne vil være en smuk kvinde.

At leve sine fantasier ud

Det er i sig selv et ret enestående syn.

Duris spiller afgjort komedie, men han gør på intet tidspunkt nar ad idéen om mænd i dametøj. Han er virkelig en mand, der også er en smuk og elegant kvinde.

Det får David, som Duris’ figur hedder, muligheden for, da hans kone Laura dør. Han er ikke ubetinget trist ved at være enkemand, dels fordi det giver ham mulighed for at leve sine fantasier ud, dels fordi det bringer ham tættere på Lauras veninde, Claire, der ser måbende til mens David pendler mellem kønnene.

Claire er fortumlet. Hun har aldrig været lun på David, men når han er klædt ud som kvinde, sker der noget i hende …

En kvinde med bankende hjerte

Det lyder som en ren fransk forvekslingsfarce fra 70’erne. Det er garanteret også Ozons intention, selvom filmen er baseret på britiske Ruth Rendells ganske alvorlige psykologiske krimi af samme navn.

Men det ville ligne Ozon rigtig skidt at kaste sig ud i en ren komedie. Ligesom David både er sjov og dybt alvorlig, er ’Min nye veninde’ ligeså meget kærlighedshistorie som den er komedie som den er thriller.

Som altid hos Ozon er man aldrig sikker på hvor historien er på vej hen og hvad der gemmer sig bag næste hjørne.

Med årene har Ozon skabt en udsøgt elegance og et overdådigt overskud i sine film.

Ligesom ’Ung og smuk’ er ’Min nye veninde’ en nydelse i arbejdet med klipning, musik, fotografi og kulisser, og få andre kan som Ozon få billedet af en kvinde, der med bankende hjerte går mod et hus, til at være en lille oplevelse i musik, kameraføring, farvevalg og klipning.

Kraft og vilje

Det overskud, den bevidsthed om at fortælle en historie så den langtfra bare er det, man sidder og ser på, gør ’Min nye veninde’ til meget mere end den forholdsvis enkle historie, den fortæller.

Den er langtfra så spændende og rig som Ozons to forrige, ’Selv i de bedste hjem’ og ’Ung og smuk’, men netop fordi Ozon folder sin historie om Claire og David så storslået ud, rammer den en ren følelse.

Der er kraft og vilje bag spørgsmålet: ’Betyder køn virkelig så meget? Kan vi ikke alle være mænd og kvinder?

'Min nye veninde' kan ses i biograferne fra den 4. juni