ANMELDELSE Jordansk film giver et barns blik på de voksnes krig

Jordanske 'Theeb' ser første verdenskrig fra en ny vinkel, gennem en arabisk dreng.

Forestil dig en ny Star Wars-film om en gruppe irriterende terrorister med hemmelige kræfter, der forsøger at ødelæggende den veletablerede samfundsorden – med Darth Vader i hovedrollen.

Eller en film om taliban-militsen, der kæmper for sit land mod onde invanderende tropper udefra.

Eller en film om en syrisk flygtning, der smider alle sine ejendele, forlader sit hjem og rejse med sin familie gennem ukendt land, Europa, i håb om et bedre liv.

Man bliver så dejligt oplyst

Det er sundt at se verden fra andre vinkler – ikke mindst fra den vinkel, vi er mindst tilbøjelig til at se verden fra.

Man bliver så dejligt oplyst af at se hvordan andre opfatter tingene. Og så er det tilmed basalt spændende at få en historie drejet 180 grader og fortalt på en ny måde.

Derfor er der noget umiddelbart fascinerende ved den britisk/jordanske film ’Theeb’, der foregår i det fortumlede mellemøsten, blandt et af de folkeslag, der altid er statister – eller i værste fald slagtekvæg – i film om europæere og amerikanere, som på en eller anden måde redder verden på egen hånd.

’Theeb’ udspiller sig endda samtidig med en af filmhistoriens store klassikere, ’Lawrence of Arabia’, om den britiske officer og arkæolog T. E. Lawrence, der medvirkede til at styrte Det ottomanske Imperium i Mellemøsten under første verdenskrig.

En håbløst nysgerrig knægt

Der er også en engelsk officer med i ’Theeb’, men han spiller kun en lille rolle som en mystisk fremmed i den 10-11-årige dreng Theebs øjne. Englænderen dukker op en sen aften hos Theeb og hans nomadefolk tuareqerne i den jordanske ørken Wadi Rum.

Her har tuareqerne i århundreder hjulpet fremmede rejsende gennem ørkenen, og Theebs storebror får til opgave at lede den engelske officer gennem ørkenen med noget udstyr, som englænderen værner om med forsigtighed og en pæn portion nervøsitet.

Theeb, der er en håbløst nysgerrig knægt, sniger sig med de rejsende og inden længe befinder han sig midt i første verdenskrigs mylder af konflikter og forandringer.

Den lille gruppe rejsende bliver overfaldet af ørkenrøvere, Theeb må lære at overleve på den hårde måde og samtidig opdager han at jernbanen og bilerne er ved at gøre nomadefolkene overflødige som guider. Han møder endda den store fjende, ottomanerne, altså nutidens tyrkere.

En voksenverden set med et barns undrende øjne

’Theeb’ er altså en dannelsesrejse og en af den slags film, der forsøger at beskrive en voksenverden med et barns undrende øjne. Men det er først og fremmest en film med et velsignet anderledes øje på et velkendt filmlandskab.

Instruktøren Naji Abu Nowar bruger hele tiden Theebs blik.

Hvordan opfatter han rejsen gennem ørkenen? Hvordan opfatter han englænderen? Og ørkenrøverne? Og de to striber metalstænger, der udgør en jernbane? Og alle de dræbte arabere lange jernbanen? Og den ottomanske officer?

Theeb betyder ulv

Theeb betyder ulv på arabisk og vores hovedperson er netop nødt til at strejfe om som den ensomme ulv blandt mulige venner og potentielle fjender.

Det er ikke en umiddelbart spændende historie, der griber publikum om struben med en elegant dramatisk konstruktion. Det er detaljerne, der giver ’Theeb’ liv.

Instruktør Naji Abu Nowar er betydeligt mere optaget af at skabe fornemmelsen af at være tilstede i den nådesløse ørken.

Han fastholder blikket på små elementer, som de fleste andre historiefortællere ville skynde sig forbi, og beretter så roligt og tilbageholdende, at det minder om Sergie Leones gamle italienske westerns som ’Once Upon a Time in the West’..

Det er ikke svært at forestille sig en mere medrivende historie, der bruger af de stridende parter og det store blik på verdenshistorien til at skabe fascinerende mennesketyper, som ’Lawrence of Arabia’.

Men ’Theeb’ insisterer på at være noget andet. Et barns blik på voksenverden.

Og en tiltrængt anderledes vinkel på verdenshistorien.

'Theeb' kan ses i Cinemateket i København fra den 10. til den 20. marts