Anmeldelse: Kærligheden visnede i strømmen

Kærligheden har svære kår i en flygtningefamilie viser dokumentaren 'A Syrian Love Story'

I de her dage bliver flygtninge fra Mellemøsten omtalt som ’en strøm’, en diffus masse af væsener, der skaber store problemer op gennem Europa.

Det er svært, måske endda ubehageligt, at forestille sig at hver og en af tingesterne er tænkende og følende mennesker. Men det er de, naturligvis, hvad fanden skulle de ellers være?

Det faktum kan man forholde sig til som man har lyst – og nogen har tydeligvis meget lidt lyst til at opfatte dem som mennesker. Det har dokumentarinstruktørerne ikke.

I de her år får strømmen af flygtningene følgeskab af en noget mindre strøm – af dokumentarfilm, der forsøger at forklare hvem og hvad flygtningene er.

Hvad flygter de fra, hvad flygter de til, hvad indebærer det at flygte?

Kærligheden har svært ved at overleve

Herhjemme vakte Andreas Koefoeds ’Et hjem i verden’ og Michael Graversens ’Drømmen om Danmark’ en del opsigt under årets dokumentarfestival, CPH:DOX.

De to film har hver deres udgangspunkt, men fortæller begge om mennesker, der forsøger at finde et tilholdssted i en spændt politisk situation.

De fik følgeskab af engelske Sean McAllisters ’A Syrian Love Story’, der går i en hidtil uset retning. Den fortæller ikke bare om mennesker, der leder efter et hjem, den viser også at kærlighed har virkelig svært ved at overleve når man ripper op i alt og rejser ud mod ukendt land.

Det næste store turistmål

Gennem 5 år fulgte McAllister en syrisk familie.

Ironisk nok blev McAllister inviteret til Syrien for at filme landet som det næste store turistmål i mellemøsten. I stedet fandt han en historie om en kvinde, der havde skrevet en kritisk bog om Syriens præsident, Bashar Al-Assad, og nu sad fængslet på ubestemt tid mens hendes mand og børn forsøgte at komme videre.

Det var i 2009. Under de første store protester mod Al-Assads styre blev kvinden Raghda frigivet, men jagten på oprørere blev efterhånden så hårdhændet, at familien valgte at flygte, først til Libanon, senere til den lille idylliske by, Albi, i Frankrig.

Undervejs sker der noget overraskende

Det kunne være historien om rigtig mange flygtninge, men undervejs sker der noget overraskende.

I den første del af ’A Syrian Love Story’ lægger Raghdas mand, Amer, ikke skjul på hvor meget han elsker og savner sin kone, som han i øvrigt mødte, da de begge var politiske fanger.

I sidste halvdel, da familien har fået ro i Frankrig og de to sønner kan begynde en uddannelse, går den kærlighed aldeles op i limningen.

Mens Amer ser ud til at have fokus på familien, er Raghda tilsyneladende et ødelagt menneske.

Ingen ved hvad hun har oplevet i fængsel, men McAllister har flere vidnesbyrd om at det syriske militær og fængselspersonale ikke går ind for opbyggelighed. I en sekvens ser vi en mand få tæsk under afhøring, i et andet klip, fra syrisk tv, bliver en allerede død oprører lemlæstet af militæret. Senere fortæller en ung mand at han fandt sin ven død, med alle tænder trukket ud af munden og med hul i kroppen efter bor fra en boremaskine.

Stirrer ud i luften

Mens Amer higer efter det gamle bånd mellem de to, sidder Raghda mest og stirrer ud i luften, drømmende om at skabe demokrati i et fredeligt Syrien.

Det bliver kun værre og McAllister, den stædige dokumentarist, har tilsyneladende fået lov at filme selv de mest pinligt intime skænderier i forholdet.

På det tidspunkt har Amer, Raghda og den store teenagesøn Kaka for længst indset, at de ikke længere er en familie, men et symptom på et land i borgerkrig og en verden i flygtningenes tegn.

Siddende ved siden af hinanden i en sofa forklarer Amer og Raghda deres inderste følelser til McAllisters kamera.

Er det troværdigt? Måske, dokumentarer skal naturligvis også ses med en sund kritisk sans, men filmen lader i hvert fald ingen tvivl om at kærlighed har svære kår når man flygter fra sit land og leder efter et nyt hjem.

McAllister kunne måske have fundet et syrisk par, der har elsket hinanden højt uanset deres lidelser, men nu ville tilfældet at han fandt en anden historie. Og den er bestemt værd at have med i baghovedet næste gang nogen taler om det kønsløse fænomen, flygtningestrømmen.

'A Syrian Love Story' kan ses i Cinemateket i København fra den 7. til den 13. januar