Anmeldelse: Mindre godt er stadig godt

Animationsfilmen 'Den gode dinosaur' er smuk at se på, men er mest en Pixar light.

Man skal bare sige ’Pixar’, så er vi nogen stykker, der allerede er godt i gang med at savle.

Årsagen er enkel. Måske bortset fra japanske Studio Ghibli har intet filmselskab været så konstant en leverandør af udfordrende og grænsesøgende animationsfilm.

I stedet for at lefle for publikum med mere af det, der HAR bevist at det virker, har Pixar forsøgt at gå nye veje og tænke anderledes med så godt som hver film.

En familiefilm i udtrykkets allerbedste betydning

Hvem havde forestillet sig at den almindelige tanke om at vores legetøj bliver vakt til live når vi kigger den anden vej, kunne blive til tre, snart fire, vellykkede film om venskab, troskab og båndet mellem børn og deres legetøj og ikke mindst båndet mellem forældre og deres børns legetøj?

Hvem skulle tro, at en lille affaldsindsamlende robot kunne få en hel spillefilm til at fungere? Og endda være hovedperson i en halv film uden ord og uden mennesker?

Og hvem i hede hule alverden kunne forestille sig, at en rejse ind i en 12-årig piges hjerne kunne blive en morsom, spændende og tankevækkende familiefilm i udtrykkets allerbedste betydning?

Hvad skete der så med dinosaurerne?

’Toy Story 1-3’, ’Wall-E’, ‘Inderst inde’ er kun et par af grundene til at Pixar har været det førende selskab i animationsfilmens guldalder.

Og ovenpå ’Inderst inde’ er Pixar nu klar med en ny film! En fortælling om dinosaurer! Med den spændende præmis, at den meteor, der menes at have ramt Jorden for 65,5 mio år siden og dermed var årsag til at dinosaurerne uddøde, fløj forbi Jorden!

Hvad skete der så med dinosaurerne?

Det er en vild tanke, der hurtigt kan sætte fantasien på overarbejde. Hvad får de kreative hjerner på Pixar ud af den?

Tjohh, egentlig ikke så meget. Men noget. 65,5 mio år efter meteorens forbiflyvning, dvs i vore dage, er dinosaurerne blevet civiliserede. De store planteædere som brontosaurusserne og apatosaurerne lever som farmere, der dyrker jorden. Tyrannosaurerne er cowboyder, der driver bøfler henover prærien.

Alle dinosaurer kan selvfølgelig tale. Til gengæld er menneskene endnu kun på neanderthal-stadiet.

Pænt skuffende udbytte

Det magre udbytte af den sjove idé er pænt skuffende i sammenligning med Pixars tidligere vilde fantasiudladninger.

Men hvis man glemmer alt om ’Inderst inde’ og ’Wall-E’ og i stedet opfatter ’Den gode dinosaur’ som en lille film, en Pixar light, sådan en andre, mindre opfindsomme selskaber også kunne finde på, er den ikke helt tosset.

Pointen om at vi alle er bange, og at vi bare skal overvinde vores frygt og komme videre, står formentlig på en af de første sider i bogen om gode moraler til opbyggelige børnefilm.

Den er der ikke meget spræl ved.

Vi ved allerede hvad der skal ske da det tredje æg på apatosaurerfamiliens gård bliver udklækket, og en lille hjulbenet og angst tingest kommer frem.

Jep, det er vores lille outsider, Arlo, en født hovedperson, der skal kæmpe sig frem gennem livet. Og vi ved at Arlo nok skal blive ven med det irriterende krapyl, der stjæler familiens majs og som Arlo har til opgave at gokke ihjel med en tyk kæp.

Men mindre er også godt

Det er en enkel fortælling, ikke meget anderledes end den, vi kender fra et andet animeret dinosaureventyr i ’Landet for længe siden’.

Men der er begavede hilsner til filmklassikere som ’Mowgli’, ’Ringenes herre’ og John Fords westerns. Venskabet mellem den angste lille apatosaurer Arlo og Tot, en lille vild naturdreng, er fuld af charme. Og i modsætning til mange film af samme skuffe, ved man aldrig helt hvad der venter om hjørnet i ’Den gode dinosaurer’.

Hvad er det fx, der sker da man pludselig kan se omvendte hajfinner på himlen, ned gennem det tykke skylag før en storm? Og så er filmen, i mange øjeblikke, vanvittigt smuk i sin digitale fuldfedme.

Det er alt i alt ikke nogen stor Pixar-film. Men mindre er også godt. Og den lille, gode dinosaur ændrer ikke ved, at nogen af os allerede er begyndt at savle hvis nogen siger ’Pixar’.

'Den gode dinosaur' får dansk biografpremiere den 7. januar

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve