ANMELDELSE Nogen vil heldigvis få den nye Junglebogen galt i halsen

Disney ser 'Junglebogen' fra en ganske anden, mindre hyggelig vinkel, i deres nye version.

THE JUNGLE BOOK - (Pictured) MOWGLI and KING LOUIE ©2015 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved. (Foto: Disney © ©2016 Disney Enterprises)

Det er løgn! Det har de ikke gjort! De har ikke taget gamle ’Junglebogen’ og erstattet alle de go’e gamle tegnede figurer med rigtige dyr. Det har jo aldrig fungeret.

Det ser så kunstigt ud i film som ’Beethoven’, ’Benji’ og ’Hundestreger’ hvor de bare har sat en hund eller en kat til at vade rundt på en filmoptagelse og bagefter lagt en menneskestemme henover.

Har de virkelig udsat go’e gamle Bagheera, Baloo, Mowgli og Kaa for det?

Ja, men ro på. Det er helt nye tider for levende dyr på film. De er – kort sagt – ikke en skid levende, hvilket er klart mere overbevisende.

Det begyndte at ændre sig tilbage med ’Babe – den kække gris’ fra 1995, hvor dyrenes mundbevægelser blev korrigeret pr computer, og det blev endnu mere troværdigt at se på dyr tale i ’Dr Doolitle’-filmene med Eddie Murphy.

Nu om dage kan man jo skabe hvad som helst med computerprogrammer. Tænk på ’Life of Pi’, hvor det faktisk så ud som en stor knægt var strandet i en båd sammen med en ægte tiger.

Så realistisk virker det i ’Junglebogen’, selv når kendte skuespillere som Bill Murray, Scarlett Johansen og Idris Elba lægger stemme til junglens dyr.

Det gamle dovendyr af en skuespiller?

Hvad!? Åh nej! Bill Murray, det gamle dovendyr af en skuespiller?

Hvad lægger han stemme til i ’Junglebogen’? Ikke Baloo, vel?

Jo, Baloo. Og det er bestemt et af filmens svage punkter at Bill Murray får lov at fyre den af og er mere Bill Murray end den gamle hyggelige bamsebjørn, Baloo.

Til gengæld virker det forbavsende godt at sætte Scarlett Johanssons hæse, sensuelle stemme på den hypnotiserende kvælerslange, Kaa. Vil en præpubertær knægt som Mowgli ikke netop forsvinde ind i sådan en stemme?

Og Christopher Walken er fantastisk som den gamle abekonge Louis. Det fungerer glimrende at udstyre ham med en stemme som en new yorker-gangsterboss.

Men den bedste stemme er Idris Elba som tigeren Shere Khan, der vil slå bette Mowgli ihjel fordi mennesker er farlige i junglen. Han er forrygende, præcis så skræmmende som en tigerstemme skal være.

Al mulig god grund til at være skidenervøs

Men! Man kan de ikke placere en virkelig skræmmende tiger i hyggelige ’Junglebogen’! Det hænger ikke sammen!

Joh, den gamle Disney-tegnefilm fra 1967 er jo ikke den rigtige ’Junglebogen’ – det er bare Disneys hyggelige, jazzede udgave af Rudyard Kiplings gamle novelle fra 1894. Og den var bestemt ikke så hyggelig.

Den sluttede med at dyrene raserede den menneskelandsby, de så som en trussel for junglen – med god ret, i øvrigt.

Jon Favreaus ’Junglebogen’ har også diskussionen om forholdet mellem mennesker og dyr som sin kerne, og det er et svært emne at placere i en historie, som et moderne publikum forventer hygge af.

Tigeren er som bekendt ved at uddø i den virkelige verden, takket være menneskene, og Shere Khan har al mulig god grund til at være skidenervøs over drengen Mowglis tilstedeværelse i junglen.

En kæmpeudgave af King Louis

Hvad! Sagde du Jon Favreau!? Er det ham, der har instrueret ’Junglebogen’!? Han kan jo ikke styre sig.

Han fyrer alt af på samme tid, alle effekter og følelser oveni hinanden, som i ’Iron Man’-filmene og ’Cowboys & Aliens’.

Han kan da umuligt få hygge og uhygge til at balancere!?

Det er rigtigt. Favreau har virkelig svært ved at få elementerne til at balancere. Det ene øjeblik skræmmer Shere Khan livet af alt og alle, det næste øjeblik fjoller Baloo rundt i skovbunden. Og pludselig synger Christopher Walken i en kæmpeudgave af King Louis.

Den er virkelig svær at holde styr på, den film. Den er i hvert fald ikke for bittesmå børn.

Mange vil med garanti få sig noget af en rutsjetur

Vent lidt! Sagde du at King Louis synger?

Har de genbrugt de gamle fantastiske numre fra tegnefilmen!? Åh nej, de har garanteret ødelagt dem!

Ja, tildels.

De bruger kun ’The Bare Necessities’ og ’I Wanna be Just Like You’. Og den første er bestemt ikke filmens højdepunkt. Den har slet ikke det lette jazzede swing fra tegnefilmen.

Men Christopher Walkens udgave af ’I Wanne be Just Like You’ er virkelig vild, sær og kejtet. Til at begynde med rapper Walken nærmest.mange vil med garanti få sig noget af en rutsjetur

Det er det, der gør den nye ’Junglebogen’ så fascinerende. Den er ikke til at blive klog på, den sætter sig mellem mange stole, og i biografen.

'Junglebogen' er i de danske biografer fra den 14. april

Facebook
Twitter