Anmeldelse: Nostalgien vinder over irritationen i den nye ’X Files’-serie

’X Files’ er tilbage, og selvom motoren indledningsvis ikke går på alle cylindre, så lader det til, at seriens magi stadig er intakt.

Fox Mulder (David Duchovny) og Dana Scully (Gillian Anderson) som de så ud i 1990érne. Nu er de tilbage i en ny sæson af den legendariske serie.

Vi lever i en tid af remakes, prequels, sequels, reboots og pastiche.

Nostalgien synes at være et af de vigtigste værktøjer lige nu, når der skal laves fortællinger på film og tv, og det er svært at sige, om det er en god eller en dårlig ting.

På den ene side kan man godt blive træt, når der endnu engang står Batman på plakaten. Man trænger slet og ret til noget nyt.

Men på den anden side er Batman jo en solid figur. Man husker ham fra barndommen, hans traumer og problemstillinger er stadig relevante, universet omkring ham fungerer, og hans dragt er flot.

Et verdensfænomen

’X Files’ var med sine avancerede plots, sin høje produktionsværdi og et fantasifuldt, detaljerigt univers med til at bane vejen for den kvalitetsfiktion, der i dag er normen.

’X Files’ er et uforgængeligt klenodie, som man skal være meget varsom med at pille ved. Centralt for serien var den helt særlige dynamik mellem de to hovedfigurer, og det dybe psykologiske portræt af Fox Mulder (David Duchovny) og Dana Scully (Gillian Anderson), som Chris Carter over sæsonerne fik tegnet.

Derfor sendte det chokbølger gennem en hel generation af fjernseere, som var vokset op med serien, da det sidste år blev offentliggjort, at alle tiders mest afholdte FBI-agenter ville vende tilbage i en tiende sæson af ’X Files’.

De første reaktioner var naturligvis euforiske, men så begyndte frygten naturligt nok at melde sig; mon Duchovny og Anderson stadig havde rollerne i sig, ville seriens lidt far out konspirations-tematik virke kikset i dag, og var det hele mon blot et forlorent forsøg på at malke et succesfuldt franchise for de sidste dråber mammon?

Vi vil stadig så gerne tro

Første afsnit i tiende sæson af ’X Files’ starter i bedste Chris Carter stil med den tungest tænkelige eksposition, når Fox Mulders voice over foran et bagtæppe af arkivmateriale og klip fra gamle afsnit skærer ’X- Files’ back story ud i pap for os.

Getty Images (Foto: Getty Images)

Efter denne ret klodsede men måske nødvendige introduktion føres vi tilbage til 1947, hvor en ung militærlæge kaldes ud for at undersøge et flystyrt. Det viser sig snart, at vi befinder os midt i arnestedet for alle tiders største UFO-konspiration; en mark uden for byen Roswell, hvor en flyvende tallerken netop er faldet ned fra himlen.

Roswell-sporet kører parallelt med et nutidigt fortællespor, der kredser om rigmanden Tad O’Malley (Joel McHale). Han er en højreorienteret konspirationsteoretiker med succes på internettet, hvor han er vært for et populært talkshow.

Nu med 9/11-konspirationer

Chris Carter forsøger her at imødegå det faktum, at konspirationsteori i disse år er noget, der findes på internettet og i høj grad netop finder næring gennem koleriske ildsjæle som eksempelvis Alex Jones, som O´Malley giver mindelser om.

Især 9/11-konspirationer er populære, og hændelsen i New York kædes da også fra start af sammen med den nye ’X Files’ mytologi. Det er godt tænkt af Carter og en fin måde at genaktualisere serien på.

Den dynamiske duo samles

O’Malley mener at have fundet frem til sandheden, og han kontakter derfor den i UFO-kredse legendariske Fox Mulder. Mulder tager sin gamle kollega og ekskæreste Scully med, og så er vi ellers i gang.

O’Malley fører de to ud til et anlæg, hvor hans folk på baggrund af opsnappet alien-teknologi har bygget en tro kopi af en UFO. Den kører på fri energi (et nik til klassisk konspirationsteori), svæver og kan gøre sig usynlig.

O’Malley har også fundet en pige ved navn Sveta (Annet Mahendru), som hævder at være blevet bortført og gjort gravid af rumvæsner. Nu ønsker O´Malley at afsløre hele molevitten i sin online talkshow.

Et underlig amputeret plot

Resten af afsnittet forløber som forventet; Sveta trækker i land, der stilles spørgsmålstegn ved O´Malleys motiver, og et for et forsvinder alle beviser som dug for solen.

Der er dog sjældent noget, der er så slemt, at det ikke er godt for noget, og til sidst i afsnittet forstår vi på et telefonopkald, at x-filerne bliver genåbnet, og at Mulder og Scully har fået deres gamle arbejde tilbage.

Deres chef bliver ingen andre end gode gamle Walter Skinner (Mitch Pileggi), og i afsnittets sidste billede ser vi såmænd den enigmatiske ur-skurk Cigarette Smoking Man fundere over, at Mulder og Scully er tilbage.

Så er alt ved det gamle. Desværre lider store dele af dette afsnit under uoplagt og svag dialog, som leveres uden hjerte. På samme måde forekommer plottet underligt amputeret. Hvem vil hvad, og hvorfor vil de det?

Ugens monster

Oprindeligt bestod ’X Files’ af to typer af afsnit; mythology-episoder, der drev det store bagvedliggende UFO-plot frem, og monster of the week-episoder, som fortalte afsluttede historier om forskellige mystiske sager, Mulder og Scully via x-filerne kom i berøring med.

Samme opdeling gælder for de nye afsnit, og afsnit to er sæsonens første eksempel på en monster of the week-episode.

Afsnittet handler om muterede børn, som måske er inficeret med DNA fra rumvæsner, og historien binder en snedig sløjfe, som lægger op til, at Mulder og Scullys nu 15 årige søn William kan få en vigtig rolle i serien.

Mere skal ikke afsløres her. Man mærker allerede i andet afsnit, hvordan tonen og dynamikken mellem de to hovedkarakterer bliver mere naturlig og mindre stakkato. Andet afsnit er i det hele taget langt strammere fortalt og mere appetitligt leveret end det første.

Desværre fik denne anmelder ikke adgang til flere afsnit, men tunger på nettet hævder, at det tredje er endnu bedre.

En usikker start med opklaring på horisonten

Tiende sæson af ’X Files’ bliver skudt i gang med rystende hånd fra Chris Carters side.

Visionen virker uklar, og de første dialoger mellem Mulder og Scully er næsten utilgiveligt stive.

Denne anmelder sad med netop den forlorne fornemmelse i munden, som han havde frygtet allermest. Det lugtede simpelthen langt væk af ny, halvbitter suppe på alt for gamle ben, som bare skal langes over disken i en fart, inden folk opdager, hvad de har købt.

(Photo by FOX/Liaison) (Foto: Fox Broadcasting)

Inderligheden mellem figurerne var i sin tid et kardinalpunkt i ’X Files’. Uanset hvor mange absurde hændelser Mulder, Scully og Skinner blev udsat for, så havde de troværdige, menneskelige bånd til hinanden, som var almengyldige. I stedet forekom store dele af første afsnit af den nye sæson distanceret og fjernt.

Heldigvis begynder det billede at ændre sig i tredje akt af første afsnit, og langsomt men sikkert indfinder ’X Files’-magien sig.

Nostalgien vinder

Vi mangler dog endnu at se gode bifigurer som Alex Krycek, og vi venter stadig på at se en stærk antagonist tage form. Til gengæld, og det er måske det vigtigste, lader det til, at forholdet mellem Mulder og Scully har overlevet tidens tand, og det består faktisk trods indledningsvis slinger i valsen lakmusprøven.

Serien føles rent faktisk som ’X Files’, og det skurrer på ingen måde, når man hører Mark Snows ikoniske tema og ser den klassiske introsekvens glider over skærmen.

Nostalgien vinder i første omgang over irritationsmomenterne, og tiende sæson af ’X Files’ får tre store og en meget lille stjerne med herfra. Lad os håbe, Carter kan holde kursen.

'X Files 'sæson 10 afsnit 1 og 2 har premiere på Viaplay og TV3 i aften klokken 21.00.

  • Tobias Bukkehave er cand. mag. i film- og medievidenskab og ekspert i tv-serier.

  • Han har blandt andet udgivet bogen "50 tv-serier du skal se"

  • Tobias sætter stor pris på science fiction, amerikanske film fra halvfjerdserne og alt, man kan se i sit fjernsyn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk