ANMELDELSE Ny Beatles-film er lækkert fanbrev fra en berømt filminstruktør

Ron Howard hylder sine gamle idoler i 'The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years'.

Paul McCartney og George Harrison på turne' i Ron Howards dokumentar

Okay, nå, jaså, sådan kan man vel også lave film. Men hvad er det for en slags film?

Det er i hvert fald en dokumentar, men mest af alt er ’The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years’ et fanbrev, ikke et af dem, der er griflet ned på et fedtet stykke madpapir i en sen, følelsesladt nattetime, men et luksusfanbrev, sådan et man kun kan skabe hvis man er en kendt instruktør med et stort filmselskab i ryggen.

Fire glade fyre fra Liverpool

Manden med fanbrevet er Ron Howard, der som 73 millioner andre amerikanere så fire glade fyre fra Liverpool i tv-showet The Ed Sullivan Show i februar 1964. Det var begyndelsen på en livslang kærlighed til The Beatles.

Og det er den opvækst, de år med en af musik- og kulturhistoriens mest omvæltende kunstnere, 61-årige Ron Howard nu betaler tilbage.

Det gør han med den temmelig uskarpe vinkel, der hedder ’The Touring Years’, de år hvor The Beatles turnerede – inden de blev så afsindigt trætte af at spille koncerter, at de ganske enkelt nægtede at gøre det igen.

En velplaceret joke

Der er skabt mange andre dokumentarer om The Beatles. Inden for de seneste år har Martin Scorsese f.eks. kastet nyt lys over beatlen George Harrison med den grundige tre en halv time lange ’Living in the Material World’.

Men man skal se nøje efter for at finde den nye, overraskende vinkel på The Beatles i Ron Howards fanbrev.

Den britiske instruktør og forfatter Richard Curtis, der skrev ’Bridget Jones’ dagbog’ og ’Notting Hill’ forklarer, at han altid forsøger at ramme billedet af de fire unge beatler når han skriver et manuskript, fire venner, der ser ud som om de har det vanvittigt sjovt mens de skaber noget stort sammen.

Og komikeren Eddie Izzard forklarer hvordan Ringo, George, John og Paul tydeligvis forstod komik når de gav interview sammen, hvordan de altid kunne slå tilbage med en velplaceret joke.

Researcherne har været vidt omkring

Det er to nye indgange til The Beatles og de kunne formentlig begge være udgangspunktet for mere originale dokumentarer end ’The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years’.

Men Ron Howard, manden bag film som ’Apollo 13’, ’Et smukt sind’ og ’Da Vinci-mysteriet’ er li’som ikke manden med de allerdybeste pointer.

Han har fået fingre i nogle sjældne eller aldrig før sete koncertoptagelser med The Beatles. Og hvad er så mere oplagt end at bruge The Beatles’ flittige turneliv i årene 1962-66 som den røde tråd i filmen?

Der bliver klippet virtuost og levende i en række af højdepunkterne i The Beatles’ historie, f.eks. John Lennons udtalelse om at gruppen var større end Jesus, hvilket fik tusindvis af amerikanere til at brænde deres Beatles-plader.

Howards store hold af researchere har tydeligvis været vidt omkring. Men de har ikke formået at strikke deres fund sammen til noget nyt – eller også har de slet ikke været interesseret i det.

Musikalsk er det ikke prangende

Som et stort appendix til selve dokumentaren har Howard fået fingre i en koncertoptagelse fra Shea Stadium i 1965, hvor The Beatles, ifølge filmen, introducerede det bestemt ikke kun velfungerende fænomen stadionkoncerten over for 56.000 hvinende fans.

Det er smukke historiske optagelser af gruppen mens de stadig formåede at ligne fire glade drenge, der pludselig var blevet verdensstjerner.

Men musikalsk set er det godt nok ikke prangende. Og det mest mystiske er at Ringo Starr undervejs i filmen brokker sig over netop lydforholdene under koncerten.

F.eks. kunne han ikke høre hvad de andre spillede. Han måtte forholde sig til deres bevægelser. Det kan høres.

Man skal kvaje sig rigtig meget

Men nu har Howard altså fået mulighed for at restaurere de gamle optagelser og pudse dem af i den lækre 4K-opløsning og så skal vi jo have dem med.

Det er i sådan en henseende’The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years’ mere ligner et luksus-fanbrev end en skarp dokumentar.

Til gengæld er den et virkeligt lækkert og kræmet bevis på, at man skal kvaje sig rigtig meget for at ødelægge så god en historie som den om The Beatles.

'The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years' kan ses i de danske biografer fra den 29. september

FacebookTwitter