ANMELDELSE Ny film viser en poleret, pudset og oppumpet version af en af verdens første kønsskifteoperationer

Vejle Fjord er gæsteanmelder på den britisk/amerikanske film 'Den danske pige'.

Jeg ved ikke helt om jeg skal være stolt eller fornærmet.

Lige i øjeblikket hælder jeg nok mest til det sidste. Der er trods alt nogen, der har kigget på mig og tænkt ’det er sgu for sølle, det der, det må vi gøre noget ved’.

Og i stedet for at filme mig, Vejle Fjord, et af de mest dramatiske landskaber, vi har i Danmark, er de fløjet til at Norge for at optage et stort norsk fjell med snø på toppen.

På den anden side, sådan er det jo, når man laver storfilm.

Lidt og småt er ikke godt. Det skal være stort, større end livet. Det skal se ud af noget, og hvis man lige har fortalt sit internationale publikum, at Einar Mogens Andreas Wegener var et spektakulært menneske, der blev inspireret af sin opvækst ved Vejle Fjord, nytter det nok ikke noget at slutte filmen af med udsigten over Vejle havn.

Det giver ikke mening for en amerikaner eller kineser.

Poleret, pudset af og pumpet op

På sin vis har instruktøren Tom Hooper og hans filmhold gjort det samme med mig som de har gjort med resten af historien om Einar Wegener og hans kone, Gerda Wegener. Alt er blevet poleret, pudset af og pumpet op.

I virkeligheden har Wegener-parret med garanti været nogle sære typer, som de færreste ville kunne identificere sig med. De var bohemer, der boede og malede i skønne Nyhavn i København og det lyder jo vældig eksotisk.

Men Einar var også en mand, der gerne ville være kvinde, på et tidspunkt hvor den slags var næste uhørt, i 1920’erne, og han var et af de første mennesker, der gennemgik en kønsskifteoperation. Og Gerda slog igennem med uhæmmet erotiske malerier.

Gerda og Mogens var ikke for børn og pæne mennesker. Det ved Tom Hooper, som har stået bag pæne film som ’Kongens store tale’ og ’Les Misérables’, og det vidste amerikaneren David Ebershoff, manden bag romanen ’The Danish Girl’, der frit fabulerer over Lili Elbe, Einar Wegeners nye identitet.

Det er en pæn historie om et par, der elsker hinanden højt, selvom manden bliver til en kvinde og det oprindelige parforhold dermed flytter sig drastisk.

Forfimset og forfjamsket

Set i forhold til de virkelige begivenheder er ’Den danske pige’ en rædselsfuld film, forfimset og forfjamsket og helt renset for de store knaster og mysterier, Einar og Gerda gik rundt med.

Svenske Alicia Vikander er virkelig intens og levende som Gerda, mens Eddie Redmayne bare laver endnu et af sine lækre udklædningsnumre som Lili.

Det er for nemt at ta’ dametøj på og græde og hviske alle sine replikker. Redmayne er det værste ved ’Den danske pige’, en mannequinpæn udgave af et menneske, der må have været meget mere komplekst og svært at rumme.

Rørende i al sin anderledeshed

Jeg ville have stolt over at have været mig selv, den rigtige Vejle Fjord, med mine mørkegrønne skråninger og mudrede vand, i selskab med de rigtige Einar og Gerda, et par sære virkelige mennesker, der kunne vise hvor mangfoldig og rig den her verden er.

Men jeg har tænkt grundigt over det. Hooper har jo trods alt forsøgt at skabe noget andet, en kærlighedshistorie, der spænder på tværs af kønnene, og viser at kærlighed ikke er afhængig af køn. Der er noget fascinerende, noget vi ikke har set før, ved at følge et elskende par mens den ene af dem ændrer køn.

Det er rørende i al sin anderledeshed. Og i den henseende er ’Den danske pige’ forhåbentlig med til at vælte de forstokkede opfattelser af køn, som menneskeheden hænger så uendelig tungt fast i.

På den baggrund er jeg stolt af at være pudset af og poleret op til at ligne en norsk fjord med fjell og det hele.

Men jeg vil meget gerne spille med som mig selv i den rigtige film om den rigtige Lili Elbe.

Det bliver menneskeheden og det brede biografpublikum forhåbentlig klar til en skønne dag.

'Den danske pige' kan ses i de danske biografer fra den 4. februar

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk