Anmeldelse: Så fik fansene ret igen

'The Force Awakens' er magisk - i de øjeblikke hvor den IKKE ligner andre Star Wars-film.

’Kunden har altid ret’ plejer man at sige indenfor handelsfaget. Sagt på en anden måde: hvis man ikke behandler sine kunder ordentligt, har man en dårlig forretning.

Den tankegang kender de naturligvis også i filmverdenen, ikke mindst i den amerikanske afdeling – og ikke mindst i de her år.

’Fansene har altid ret’, kunne være mottoet for tidens spekulation i de store filmevents, de velkendte franchises som Bond, Batman, Avengers osv. Man må for alt i verden ikke skuffe fansene, dem der ligger i soveposer i frostvejr for at få billetter, dem der samler merchandise til de segner.

Giv dem hvad de vil have. De har altid ret.

En drøvtygning på en fælles forståelse

Der er naturligvis noget smukt over det fælles bånd mellem fans og filmskabere. Problemet er bare, at alt bliver så fa'ens fastlåst. Der bliver taget få chancer – alt bliver en gentagelse, en drøvtygning på en fælles forståelse.

Tænk hvis nogen i stedet fik noget, de ikke vidste, at de havde brug for …

Årets mest ventede filmbegivenhed, Star Wars VII: The Force Awakens’ dyrker netop mottoet ’fansene har altid ret’ – måske ikke så sært, for der er rigtig mange forventningsfulde Star Wars-fans, der forventer at få præcis det, de vil have, når de ser ’The Force Awakens’. Og det får de.

Instruktøren J. J. Abrams, der før har stået bag bl.a. tv-serien ’Lost’, Spielberg-hyldesten ’Super 8’ og de nyeste film i Star Trek-serien, er som klonet ud af næsen på Hollywoods gulddrenge fra 1970’erne og 80’erne, George Lucas, Steven Spielberg og Robert Zemeckis.

Abrams kan levere stort opsat folkelig underholdning pakket ind i de sidste nye tekniske tricks. Og han kan fortælle historier.

Stramt og stringent

’The Force Awakens’ er langt mere stramt og stringent fortalt end de tre seneste Star Wars-film, dvs de tre, der fortalte historien før den første trilogi, og nu hedder Star Wars I, II og III.

’The Force Awakens’ lader næsten som om Star Wars kun er de tre første film fra 1977, 1980 og 1983, ’Stjernekrigen’, ’Imperiet slår igen’ og ’Jedi-ridderen vender tilbage’.

Groft sagt er ’The Force Awakens’ kalkeret over ’Stjernekrigen’.

Det er der garanteret mange Star Wars-fans, der vil elske den for. Det er sikkert også helt fint, hvis man kan lide at se det samme en gang til, men ’The Force Awakens’ skaber først magi i de sekvenser, hvor den netop IKKE ligner noget, vi har set før. Når de nye figurer, den ensomme skraldesamler-pige Rey, og den afhoppede stormtrooper, Finn, bliver sat i scene.

En tilfældig knøs i et ustyrligt eventyrunivers

At lade en af de anonyme hvidklædte robotsoldater, stormtrooperne, vise samvittighed og stikke af, er en mindre genistreg. Og John Boyega, der spiller Finn, formår virkelig at give fornemmelsen af at være en tilfældig knøs, der havner midt i et ustyrligt eventyrunivers.

Daisy Ridley, der spiller skraldesamleren Rey, er endnu bedre.

Med sit kønne, uskyldige ansigt, giver hun en frisk menneskelighed til et filmisk univers, der nemt kan virke kalkuleret og fortænkt. Sammen med den nye robot, BB-8, giver Finn og Rey en ny tone til ’The Force Awakens’.

Især scenerne, hvor Rey drøner gennem et landskab af enorme rumskibsvrag på ørkenplaneten Jakku, er ren billedpoesi.

Kunderne fik ret igen.

Også filmens wannebee-Darth Vader, Kyle Ren, trækker universet i nye retninger. Gamle Harrison Ford balancerer på grænsen til at gøre ironisk grin med sin Han Solo-figur, men lyser igen op med sin skæve humor.

I det hele taget ligner den første halvdel af ’The Force Awakens’ en velkommen nytænkning af seriens univers – lige indtil J. J. Abrams og medforfatter Lawrence Kasdan, der også skrev med på to af de tre første film, begynder at overtrumfe vildt og fyre det tunge skyts af i sidste halvdel.

Her fornemmer man virkelig, at ingen skal gå skuffede hjem. Effekterne skal være større end sidste gang - hvilket desværre går hårdt ud over alle de gode nye tiltag i Star Wars-universet.

Kunderne fik ret igen. De fik hvad de ville have. Men ’The Force Awakens’ leverer heldigvis også noget, som ingen vidste, de havde brug for.

'Star Wars: The Force Awakens' får dansk premiere den 16. december

Facebook
Twitter