Anmeldelse: Udspekuleret ... men på den overdådige måde

'Jagten på Chaplin' fortæller om dengang et par sølle typer stjal Charlie Chaplins lig.

Det er præcis her, jeg plejer at blive irriteret.

Endnu engang opfatter en håndfuld filmfolk os som dumme og umælende får, der kun forstår enkle følelser og som kun vil se film, hvis de ender lykkeligt. Endnu engang skal begivenheder fra virkelighedens verden hakkes og files til, så de nusser om den simpleste fællesnævner.

Endnu engang skal vi være simpelt lallelykkeligt opløftede, når vi forlader biografen.

Stjæler kisten med Charlie Chaplins lig

Det hænger jo ikke sammen. Hør her. Et par automekanikere, der var flygtet fra kommunismen i Østeuropa og var endt i Schweiz, havde brug for penge.

Polakken Roman Wardas og bulgareren Gantscho Ganev fik den idé at stjæle kisten med filmstjernen Charlie Chaplins lig, omtrent et halvt år efter hans død som 88-årig i 1977.

Derefter afpressede de Chaplins enke, Oona, for omkring 5 mio kroner. Hun nægtede at punge ud for sin mands lig, og i frustration begyndte de to bodysnatchere også at chikanere parrets børn.

Indtil det schweiziske politi slog til.

En skør historie

Det er en skør historie, men bestemt også en sørgelig én af slagsen. Det er en absurd tanke at file den til, rette den ud og gøre den til en feelgood-film, som kan få alle til at smile på vej ud af biografen.

Men det er præcis det, den franske skuespiller og instruktør Xavier Beauvois har gjort i sin ’Jagten på Chaplin’. Han har kasseret de to østeuropæiske bilsnedkere og i stedet opfundet et par hyggelige småtyve.

Den ene af dem, Eddy, bliver i ren Olsen Banden-stil løsladt i første scene, og bliver hentet af den anden, Eddys gamle ven, Osman. Sidstnævnte har problemer med økonomien. Hans kone ligger på hospitalet og kan kun blive rask efter en dyr operation, og Osmans datter er en begavet pige, der drømmer om at komme på universitet.

Det koster jo også penge.

Her får Eddy så den krøllede idé at stjæle Chaplins lig og presse penge ud af enkefru Oona.

I den virkelige verden er det en syg idé. I en Olsen-banden-lignende filmverden er det anderledes charmerende, især fordi de små succeser, Eddy og Osman har sammen, fx da de lykkes dem at stjæle liget, også er nogen af de få succeser, de har sammen i tilværelsen.

Det kører pludselig for dem – indtil Oona Chaplin nægter at betale for sin mands lig og projektet kommer på afveje.

Vanvittigt udspekuleret

Det er vanvittigt udspekuleret af Xavier Beauvois, der for 5 år siden stod bag 'Om guder og mænd'. Det er her, jeg plejer at blive irriteret og fornærmet over filmfolk, der ikke tror på at publikum er i stand til at håndtere flere end to følelser.

Men Beauvois og hans medforfatter, Etienne Comar, får skabt en usædvanlig bund og tyngde i ’Jagten på Chaplin’. Eddy og Osman er præcis den slags vagabond-lignende lykkejægere, Chaplin selv skænkede sit filmhjerte i sine stumfilm – et par fattige bumser, der konstant bliver holdt nede af det veletablerede samfund, her symboliseret ved lægerne på hospitalet og Oona Chaplins koldhjertede assistent.

Uanset at Charlie Chaplin er død og hans lig bliver udsat for grovkornet opførsel og at hans kone nægter at udlevere en løsesum, er ’Jagten på Chaplin’ en renhjertet og dybfølt hyldest til den gamle mester.

Det skyldes ikke mindst Benoît Poelvoerde, der er den komiske i makkerparret, Eddy, mens indvandreren Osman, spillet af Roschdy Zem, bærer rundt på følelserne. Især scenerne hvor Eddy forsøger at hive penge ud Oona Chaplin vi telefonen, men ikke engang er i stand til at tale engelsk med hende, er klassisk komik på højt plan.

Sirligt arrangeret musik

Dertil kommer, at Xavier Beauvois har hyret den nu 83-årige komponist Michel Legrand, der i 60’erne skrev musik til filmklassikere af bl.a. Jean-Luc Godard og Jacques Demy.

Hans sirligt arrangerede musik, der lyder som om den er skrevet til en munter komedie fra 1970, giver ’Jagten på Chaplin’ en spøjs stemning, som om den er faldet helt udenfor tidens normale spor.

Det er stadig en skamløs og udspekuleret film – men denne gang er alt tilgivet. Sjældent har en feelgood-stemning været så overdådigt og elegant arrangeret.

'Jagten på Chaplin' er i de danske biografer fra den 10. december

FacebookTwitter