Anmelder begejstret for 'enestående' thriller: Rammer så rent, som ingen har gjort det før

'Under the Silver Lake' ligner med garanti ikke mange andre film, du har set, mener anmelder.

Den tidligere 'Spider-Man', Andrew Garfield, spiller hovedrollen i thrilleren 'Under the Silver Lake'. (© United International Pictures)

Du tænker måske ikke over det, men du lever i en verden, populærkulturen har skabt.

Du forsøger at gå ligesom en rapper eller en popstjerne, du har set i en musikvideo.

Du har svært ved at slippe tankerne fra det computerspil, du plejer at spille.

Du sætter dit hår ligesom en eller anden influencer på Youtube. Og så godt som alt, hvad du ved om Japan, skyldes et par japanske film, du engang har set.

Sådan er det også med Sam, en arbejdsløs hipster på et par og tredive, i 'Under the Silver Lake'. Han drysser rundt i et moderne Los Angeles, der er proppet til randen med populærkultur.

En eller anden skriver 'Beware of the dog killer' på gader og på butiksvinduer, som om det var en del af en krimi.

Overalt i byen drysser langbenede modeller rundt i korte nederdele og forsøger at få en karriere som skuespillere, alt imens et kultband ved navn Jesus & the Brides of Dracula skaber mystik i byen, og labre Sarah, der lige er flyttet ind i Sams ejendom, forsvinder sporløst.

Hvad er meningen? Det må du selvfølgelig selv finde ud af. Men instruktøren David Robert Mitchell er i hvert fald gået en helt anden retning end med sin forrige film, den højt beundrede gyser 'It Follows'.

'Under the Silver Lake' ligner nærmest en David Lynch-film, bare uden en rejse ned i underbevidstheden, som Lynch plejer at servere, men en rejse gennem et surrealistisk, popkulturelt univers.

Her er tre grunde til, hvorfor denne film er noget ganske specielt.

1

Ingen forbrydelse at opklare

Andrew Garfield har blandt andet vundet en Tony-pris for sin rolle i teaterstykket 'Angels in America' samt været nomineret til en Oscar for sin præstation i filmen 'Hacksaw Ridge'. (© United International Pictures)

På sin vis er 'Under the Silver Lake' en klassisk film noir med Humphrey Bogart i fuld gang med at opklare en forbrydelse.

Forskellen er bare, at 'Under the Silver Lake' ikke er i sort/hvid, men i hvinende farver, at Sam (Andrew Garfield) er bedre til at onanere end til at opklare forbrydelser, og at der slet ikke er nogen forbrydelse at opklare, fordi 'Under the Silver Lake' foregår i konspirationsteoriernes verden.

Det vælter med mysterier af enhver slags, ligesom det gør i kulturens verden, hvor mysterier driver historierne i film, serier og bøger.

For at få hjælp til at løse mysteriet om Sarah opsøger Sam eksempelvis en tegneseriefreak, der er fortabt i en verden af absurde konspirationsteorier og mysterier uden løsninger.

'Noget virkeligt stort er ved at ske', erklærer manden med store øjne, der ser Hundemorderen og det store antal brugte musikinstrumenter til salg på nettet som klare tegn.

2

Sexede piger som kommentar til populærkulturen

'Under the Silver Lake' er instrueret af David Robert Mitchell, der også stod bag gyseren 'It Follows'. (© United International Pictures)

'Under the Silver Lake' vrimler med kønne piger i sexet kluns.

Årsagen kan sagtens være, at David Robert Mitchell kan lide piger i sexet kluns, men det er betydeligt mere tænkeligt, at pigerne er en satirisk kommentar til populærkulturen og filmindustrien, der altid har været besat af letpåklædte piger som blikfang.

Lige inden Sarah forsvinder, dukker hun for eksempel nøgen op i poolen i Sams ejendom i en scene, der kunne være taget ud af en klassisk Hollywood-film med Marilyn Monroe – hvis altså ikke Sarah pludselig og uden pointe begyndte at bjæffe som en hund.

Og så er der Sams anden veninde, der konstant søger arbejde som skuespiller, og derfor render rundt i sexede kostumer.

Under et besøg hos Sam tager han hende bagfra, mens hun studerer hans plakat med Kurt Cobain, og især den underskrift fra Cobains datter, som Sam har fået på plakaten.

Derefter koncentrerer de sig, uanset at de er midt i at have sex, om en nyhedsudsendelse, hvor en lokal rigmand er forsvundet på mystisk vis.

Popkulturen og medierne er i sandhed overalt i 'Under the Silver Lake'.

3

Gør aldrig som de andre plejer

'Under the Silver Lake' havde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes i maj sidste år. Nu får danske biografgængere også mulighed for at se den. (© United International Pictures)

Titlen 'Under the Silver Lake' kommer fra en mystisk tegneserie, som Sam køber i den lokale boghandel. Serien er skabt af en lokal fyr, der lover at afsløre alverdens mysterier om mord i Los Angeles.

Hvad er meningen?

Det er naturligvis blot rent opspind, men som så meget andet populærkultur i den her verden har det en evne til at blande sig med virkeligheden og med tiden blive til den virkelighed, vi bevæger os i.

Den mærkelige tilstand i grænselandet mellem flippet opspind og poppet virkelighed fanger 'Under the Silver Lake' så rent, som en film aldrig har gjort det før.

Mitchell mister lidt kontrollen over fortællingen i sit forsøg på at binde den ambitiøse struktur sammen. Men inden da har han skabt en enestående surrealistisk thriller, der aldrig gør det, de andre plejer.

Facebook
Twitter