Anmelder: Ekstra Bladet-dokumentar sparker benene væk under én

Dokumentarinstruktøren Mikala Krogh fulgte avisen Ekstra Bladets redaktion tæt i en tid med faldende læsertal og fyringer. Anmeldere giver filmen ros for sin ærlighed.

Mikala Kroghs nye dokumentarfilm 'Ekstra Bladet - Uden for citat' er vellykket og hjerteskærende ifølge anmelder. (© Danish Documentary)

En historie om et gevaldigt dyk i oplagstal og kærlighed til sit medie.

Den nye dokumentarfilm 'Ekstra Bladet - Uden for citat' har premiere tirsdag, og anmelderne roser filmens instruktør, Mikala Krogh, for, hvad de kalder en både rå og barsk skildring af en avis med faldende oplag.

Svanesang og dødsmesse

Ligeledes er der ros at finde hos Ekkos anmelder, Anders-Peter Mathiasen, som selv er tidligere ansat gennem næsten 20 år på Ekstra Bladet. Han mener, at Kroghs film giver et råt billede af en avis, som er ved at falde fra hinanden.

- Mikala Kroghs film er svanesangen over et stykke dansk pressehistorie. En dødsmesse for et stort, vigtigt og omstridt dagblad, skriver han og kvitterer med fem stjerner.

Der kommer også en lille kompliment til selve avisen med fra Ekkos anmelder. Han mener, at det er flot af Ekstra Bladet, at de har tilladt et fremmed filmhold at følge dem gennem så lang tid - også når det var et så dramatisk år.

Fornemt journalistisk håndværk

Også BT's anmelder Niels Lind Larsen synes godt om Kroghs dokumentar, og som så mange andre berømmer han filmen for sin ærlighed og kalder den tankevækkende, nærgående og vemodigt underholdende.

Kroghs arbejde med dokumentarfilmen kalder BT's anmelder for et fornemt journalistisk håndværk.

- Hun er den nøgterne journalist - eller instruktør - der iagttager uden at kommentere, men vinkler og klipper sin film så fint, at vi hele tiden mærker energien i nuet, frygten for fremtiden, desperationen over udviklingen og kærligheden til bladet, skriver han og tildeler filmen fem stjerner.

En barsk virkelighed

Filmen viser ifølge Sørine Gotfredsen, som har anmeldt filmen for Berlingske, en barsk virkelighed, som formår at få publikum til at føle med de hårdt prøvede journalister, der har medieudviklingen mod sig.

- Mikala Krogh har lavet en hjerteskærende og på sin egen triste måde vellykket dokumentarfilm, der bliver siddende længe i sindet. Især hos den, der elsker aviser og ikke ønsker, at en eneste af dem dør. Bestemt heller ikke Ekstra Bladet, skriver hun og giver filmen fire stjerner.

Kroghs dokumentar sparker benene væk under én ifølge DR's filmanmelder Per Juul Carlsen, som kalder dokumentaren om tabloidavisen for en kærlighedshistorie.

- Ingen taler om kærlighed, og de elskende bruger alt andet end romantiske ord, men tag ikke fejl. Dokumentaren 'Ekstra Bladet uden for citat' er en fortællinger om mennesker, der slås for deres kærlighed, skriver han og giver filmen fire stjerner.

Ekstra bladet selv har fået Jakob Kvist, som er kreativ direktør i forlaget Peoples Press, til at anmelde filmen. Han giver den fire stjerner.