Anmelder: Per Fly er svær at finde i sin nye film

Men 'Dobbeltspil' har heldigvis en hovedperson i et godt gammeldags dilemma.

(© SF film)

Hvor blev han af, ham Per Fly?

Hvor finder vi ham, her i mylderet af internationale kendisser og filmfolk fra hele verden, omgivet af en verdensstjerne som Ben Kingsley, et britisk stjerneskud som Theo James, et fransk klenodie som Jacqueline Bisset og den tyrkiske skønhed Bilcem Bilgin?

Hvor er manden, der instruerede Jesper Christensen på en bænk i Tingbjerg, og som lod Ulrich Thomsen blev ædt op indefra efter at have sagt farvel i kærligheden?

Hvor er filmmageren, der eftertænksom og med indføling spiddede det danske klassesamfund i 'Bænken', 'Arven' og 'Drabet'?

Han er meget svær at få øje på i gaderne omkring de polerede diplomatkredse ved FN’s bygning i New York. Han er også svær at finde på kontorerne i FN, hvor de arbejder med at holde liv i det ambitiøse projekt, Oil for Food, der blev søsat i 2003 for at sikre fattige irakere mad i maverne, mens verdenssamfundet stod for en handelsblokade i håb om at Iraks daværende leder, Saddam Hussein, bukkede under og kasserede sine masseødelæggelsesvåben.

Se trailer her: Backstabbing for Beginners

Hvor er Per Fly?

Per Fly er i det hele taget svær at finde i en film, der måske nok er dansk, men som foregår mest på engelsk, mest i New York og i Irak og som tilhører den type internationale film, hvor næsten alle taler halvgebrokkent engelsk.

Det er også svært at se Per Fly i filmens hovedperson, Michael Sullivan, en glat ung diplomatkarrieretype, spillet af pæne Theo James, der ligner et boybandmedlem, som blev smidt ud for at drikke for lidt alkohol.

Michael vil gerne gøre verden til at bedre sted og får sig derfor et drømmejob som assistent for den pænt sagt karismatiske Pasha, der har til opgave at holde Oil for Food-programmet kørende på tværs af diplomatiske faldgruber og politiske forviklinger.

Det er ikke nemt. Det viser sig hurtigt, at korruptionen trives mere end strålende i Oil for Food. Det er Pasha helt bevidst om, men som han siger: man må enten lukke Oil for Food og tvinge millioner i sultedøden eller acceptere, at der følger problemer med.

Etiske dilemmaer får Per Fly frem

Problemerne er imidlertid rigtig store. Folk, der forsøger at afsløre korruptionen, mister livet. Saddam Husseins myndigheder sender ubrugelig, endda livsfarlig, medicin op til kurderne ved Tyrkiets grænse.

En russisk efterretningsofficer dukker op overalt og ligner mest af alt en repræsentant for sit hjemlands mafia. Og mest problematisk af alt: Michaels chef, Pasha, kunne godt minde om én, som meget vel er sovset ind i det hele.

Og så er han her pludselig, Per Fly! Nu kan vi se ham. Ikke knivskarp og tydelig, men han er der, i selskab med den pæne unge Michael, der pludselig står i et dilemma, han ikke i sin vildeste fantasi kunne have forestillet sig, da han gik ind i FN.

Skal han passe sit job? Eller skal han afsløre den svindel, der så åbenlyst udføres i stor stil - med risiko for at bringe folk, han holder af, i fare – og ikke mindst med risiko for sit eget liv?

Sådan et dilemma, med storpolitik og moralsk bevidsthed som baggrund, er Per Flys hjemmebane.

Det var samme type valg, han søsatte i 'Arven', 'Drabet' og tv-serien 'Bedrag', som han var konstituerende instruktør på.

Det er stadig svært at mærke den skarpe fornemmelse for miljøer, der fyldte så meget i 'Bænken', 'Arven' og 'Monica', hans portrætfilm om sangerinden Monica Zetterlund. Men manden med det svære valg i centrum er en klassisk Fly-figur.

'Dobbeltspil' er fjern

Michael Sullivan, der er skabt ud af danske Michael Soussan, som skrev bogen bag film over sine egne oplevelser i FN, står ikke så tydeligt som menneske som i Per Flys bedste film.

(© SF film)

Der er i det hele taget noget fjernt over 'Dobbeltspil'. Den mangler karakter og bid, noget der får den til at skille sig ud.

Det mest originale træk er Pasha, spillet af Ben Kingsley, og hans spøjse vane med at bande ’fæck!’ ved enhver lejlighed.

Det havde bestemt klædt den, hvis Per Fly var meget nemmere at finde. Og det er Michaels svære dilemma – og en vanvittig fortælling fra den komplicerede vide verden – der ender med at trække 'Dobbeltspil' hjem.

Facebook
Twitter