Anmelder forudser shitstorm ved filmfest: 'Det kommer de nok til at få hug for'

Kun fire ud af de i alt 23 instruktører, der er udtaget til hovedprisen i Cannes, er kvinder.

Modellen og skuespilleren Alessandra Ambrosio til visningen af 'Les Miserables' under filmfestivalen i Cannes i 2019. (Foto: Pascal Le Segretain © 2019 Getty Images)

Der mangler i øjeblikket billeder i artiklen på grund af tekniske udfordringer.

Sommerens filmfestival i Cannes skal symbolisere filmbranchens store genåbning efter corona. Men præsentationen af de mange film, som er med i festivalens forskellige konkurrencer, kan meget vel munde ud i endnu en shitstorm over manglen af nominerede kvinder.

Det forudser DR's filmanmelder Per Juul Carlsen, der torsdag formiddag fulgte med i festivalens offentliggørelse af de film, der blandt andet dyster til at få hovedprisen Den Gyldne Palme.

Kun fire ud af de i alt 23 instruktører, som er udvalgt af festivalen, er kvinder. Og det er til trods for, at festivalen i de senere år har været genstand for kritik for netop ikke at inkludere kvinder.

- I betragtning af, at de vil arbejde sig hen imod en ligelig repræsentation af mænd og kvinder, så er det ikke godt nok, at det kun er fire kvinder, der er med i hovedkonkurrencen. Det vil festivalen nok for få hug for, siger Per Juul Carlsen, der dog tilføjer, at der er en del flere kvinder uden for hovedkonkurrencen.

I 2019 var det også kun fire kvinder, der var udtaget til hovedkonkurrencen, hvilket skabte debat. Og i 2018 protesterede 82 kvinder på Cannes' røde løber – blandt andet, fordi kun 82 kvinder havde været nomineret til hovedprisen, mens det samme gjorde sig gældende for 1.688 mænd. Derudover har festivalen tidligere fået kritik for at bortvise en kvinde med lav hæl på den røde løber.

Er en gammel dinosaur

I det hele taget mener Per Juul Carlsen, at festivalen med dagens præsentation af festivalens film viser sig som en gammel dinosaur, som stadig sidder fast i 1970'erne.

For ikke nok med, at festivalen har haft et anstrengt forhold til streamingtjenesternes film, som først skal vises i en biograf, før de kan deltage i festivalen, så får man også følelsen af, at festivalen ikke bevæger sig meget.

Det ses ifølge ham især på præsentationen af de udvalgte film, som bare bliver læst op, uden at man kan se smagsprøver på dem.

- Festivalen ser ud til at forsvare en gammel position, der hører 1970'erne til. Det mest revolutionerende, der er, er, at vi journalister i år skal betale 24 euro for at sikre en bæredygtig festival. Ellers viser festivalen stort set ikke tegn på at bevæge sig med tiden, siger Per Juul Carlsen.

Dog ser han frem til at se de mange film, heraf de 23 film, som er med i hovedkonkurrencen. Han ser mest frem til Leos Carax' film 'Annette', der allerede havde sikret sig en plads i hovedkonkurrencen inden dagens præsentation.

- Han har lavet fire eller fem film i løbet at de seneste 30 år. Den seneste var 'Holy Motors', som også var i Cannes, og hvor jeg 20 minutter inde i filmen sad og tænkte: "Hvad i helvede er det, der foregår?". Det er enormt fantastiske billeder og meget mærkelige historier, der alligevel hænger sammen, siger Per Juul Carlsen.

Danske Joachim Trier kan vinde pris

Det eneste danske islæt, der er i Cannes i år, er den halvt danske Joachim Trier, der bor i Norge. Han er med i hovedkonkurrencen med filmen 'Verdens verste menneske', som DR's filmanmelder også ser meget frem til at se.

- Han er utroligt dygtig til at beskrive det moderne menneske på de tidspunkter, hvor det gør mest ondt. For mig er han én af de mest spændende filmskabere i Norden i de seneste år, siger Per Juul Carlsen.

Selvom verden har været ramt af coronafeber, så har festivalen modtaget flere film til denne festival end tidligere. Normalt modtager festivalen omkring 1.800 film, men til denne festival han den modtaget næsten 2.300 film, har festivalens direktør, Thierry Frémaux, tidligere fortalt.

Blandt filmene der også dyster om hovedprisen, er Wes Andersons stjernespækkede film 'The French Dispatch' med blandt andre Timothée Chalamet, Elisabeth Moss og Frances McDormand og Paul Verhoevens 'Benedetta', der handler om en lesbisk nonne fra det 17. århundrede.

Formanden for dette års jury er instruktør Spike Lee, der allerede blev udpeget som formand til sidste års festival, som dog endte med at blive aflyst på grund af corona.

Desuden vil skuespiller Jodie Foster deltage til åbningsceremonien og modtage en Guldpalme for sit mangeårige virke i filmkunsten.

Jodie Foster var blandt andet i Cannes i 2001. Dette år får hun en Guldpalme for sin lange karriere som skuespiller. (Foto: Hahn-Khayat/ABACA © Scanpix)

Den 74. udgave af filmfestivalen i Cannes foregår fra den 6. til den 17. juli. Normalt besøger 40.000 personer festivalen i badebyen på den franske riviera, men ifølge det franske nyhedsbureau AFP forventes der i år kun at deltage halvt så mange besøgende.

Filmfestivalen i Cannes blev første gang afholdt i 1946.

Film, der dyster om Den Gyldne Palme

 • 'Ahed's Knee': Nadav Lapid

 • 'Annette': Leos Carax

 • 'Benedetta': Paul Verhoeven

 • 'Bergman Island': Mia Hansen-Løve

 • 'Casablanca Beats': Nabil Ayouch

 • 'Compartment No. 6': Juho Kuosmanen

 • 'Drive My Car': Ryûsuke Hamaguchi

 • 'Everything Went Fine': Francois Ozon

 • 'The French Dispatch': Wes Anderson

 • 'A Hero': Asghar Farhadi

 • 'La fracture': Catherine Corsini

 • 'Lingui': Mahamat-Saleh Haroun

 • 'Memoria': Apichatpong Weerasethakul

 • 'Nitram': Justin Kurzel

 • 'Paris, 13th District': Jacques Audiard

 • 'Par un Demi Clair Matin': Bruno Dumont

 • 'Petrov's Flu': Kirill Serebrennikov

 • 'Red Rocket': Sean Baker

 • 'The Restless': Joachim Lafosse

 • 'The Story of My Wife': Ildikó Enyedi

 • 'Three Floors': Nanni Moretti

 • 'Titane': Julia Ducournau

 • 'The Worst Person in the World': Joachim Trier

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk