Anmelder imponeret over Hollywood-legendes sidste film: Han er en ægte charmetrold

Hovedrollen i 'Den sidste gentleman' bliver, ifølge Robert Redford, hans sidste.

- 82-årige Redford har selv erklæret, at han spiller sin sidste filmrolle som 78-årige Forrest Tucker, og det er svært at forestille sig en skuespiller, der bærer gavtyvscharme med større selvfølgelighed end Redford, skriver Per Juul Carlsen. (© Scanbox)

Nogle af os finder meningen med livet, når vi ligger under en palme ved havet og sipper selvlysende drinks til lyden af 80'er-hits tilsat caribiske rytmer.

Andre udlever alle drømme ved at gøre en båd sejlklar i den spæde forårssol.

Så er der dem, der har det allerbedst, når de sidder og strikker foran brændeovnen med et tæppe over sig og urte-te i kanden.

Og så er der Forrest Tucker. Han føler sig dejligt i sync med sig selv under helt andre omstændigheder... når han røver banker.

Og han har det endnu bedre, når han har haft en god samtale med personalet inden kuppet, og når han ved, at kommisæren, der er i hælene på ham, er et dannet og passioneret menneske - ligesom han selv er.

- Når Redford fyrer den af og vender verden på hovedet med stor overbevisning, ender 'Den sidste gentleman' ganske enkelt som en filmcharmetrold, skriver Per Juul Carlsen. (© Eric Zachanowich/Scanbox)

I virkelighedens verden var Forrest Tucker mere af en rå type, en vanekriminel djævel, der røvede banker helt op til han blev 79 år. Formentlig, fordi det var det, han var bedst til.

Og så var det den hurtigste vej til penge. Virkelighedens Forrest Tucker var i øvrigt også involveret i situationer, der endte i drab.

Og så var han en udbryderkonge, der stak af fra diverse fængsler 18 gange, inklusive to af USAs mest berømte fangefaciliteter, Alcatraz og San Quentin.

Instruktøren David Lowery har valgt at smide den upolerede og ubehagelige side af Tucker til side og i stedet fokusere på gentlemanden, den frihedselskende, livsglade, konverserende, charmerende mand på 78 år, der bare elsker hele spillet omkring et bankrøveri, at studere personalet, mærke rytmen i lokalet, udtænke en plan og en flugtvej og så slå til på det helt rigtige tidspunkt.

Og hvis den nye bankdame bag skranken bryder sammen i gråd, skal hun naturligvis trøstes og have at vide, at hun 'gjorde det rigtig godt'.

En hyldest til 70'ernes Hollywood

Sådan vender Lowery verden på hovedet i 'Den sidste gentleman', baseret på – eller rettere inspireret af – en artikel om Forrest Tucker i magasinet The New Yorker.

Det er ualmindeligt forfriskende at se et menneske nyde livet ved at gøre noget, der normalt opfattes som en voldsom og desperat beslutning.

Robert Redford spiller hovedpersonen Forrest Tucker, der har en helt særlig hobby - nemlig at røve banker. (© Eric Zachanowich/Scanbox)

Der går muligvis Olsen-banden i den, når Forrest Tucker slipper nemt ud af sine røverier, men det er bestemt heller ikke realisme, 'Den sidste gentleman' går efter.

Den opfordrer til at smide vanetænkningen af h til og se med friske øjne på tilværelsen.

'Når en dør lukker, hopper jeg ud ad vinduet', som Forrest Tucker opsummerer sin livsvisdom i filmen.

Og så hylder 'Den sidste gentleman' 70'ernes Hollywood i almindelighed og ikonet Robert Redford i særdeleshed.

82-årige Redford har selv erklæret, at han spiller sin sidste filmrolle som 78-årige Forrest Tucker, og det er svært at forestille sig en skuespiller, der bærer gavtyvscharme med større selvfølgelighed end Redford.

Der går en lige linje fra Tucker tilbage til de roller, der gjorde ham til en stjerne i begyndelsen af 70'erne; tog- og bankrøveren The Sundance Kid i 'Butch Cassidy & the Sundance Kid', svindleren Johnny Hooker i 'Det sidste stik' og showmanden Waldo Pepper i 'The Great Waldo Pepper' – alle sammen sympatiske drømmere, der befinder sig på kanten af lov og moral.

David Lowery, der har en fortid som klipper, sender venlige vink tilbage til de film – og mange andre 70'er-film – ved at kopiere datidens flydende, elegante og bløde stil.

Sissy Spacek, der også slog igennem i 70'erne i film som 'Carrie' og 'Badlands', spiller kvinden Jewell, som Tucker bager på mellem bankkuppene, mens Casey Affleck spiller en typisk 70'er-cop med Burt Reynolds-overskæg på jagt efter Tucker.

En virkelig veloplagt hyldest til 70'ernes Hollywood er ikke en god film i sig selv.

Men når Redford fyrer den af og vender verden på hovedet med stor overbevisning, ender 'Den sidste gentleman' ganske enkelt som en filmcharmetrold.

(© Scanbox)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk