Anmelder jubler over ny, dansk film: En af de allerbedste lige nu - og Jesper Christensen er fremragende

Dramaet 'Før frosten' foregår godt nok i 1800-tallet, men den peger direkte ind i 2019.

(Foto: jonas jacob svensson © Nordisk Film)

En bondemand, hans familie og en mark engang i 1800-tallet.

Det lugter af historieundervisning. Eller litterær dannelse. Det ligner et stykke filmatiseret dansk litteratur eller en historisk begivenhed, sådan som vi for nylig har set det med filmatiseringen af 'Lykke-Per' og 1. verdenskrigsdramaet 'I krig og kærlighed'.

Men nej, 'Før frosten' er ikke baseret på en klassisk roman eller begivenheder, der har formet Danmarkshistorien. 'Før frosten' er spundet af fri fantasi hos instruktør Michael Noer og medforfatter Jesper Fink – på baggrund af en grundig research i dagligdagen på landet i slutningen af 1800-tallet.

Film baseret på litteratur eller historiske begivenheder trækker de store linjer og beskriver først og fremmest de store dramaer. 'Før frosten' går den modsatte vej og finder de små udfordringer i hverdagen, dem, der skaber et menneske – sådan som vi selv kender det, bare i 2019 og ikke 1800-hvidkål. Og af de udfordringer opstår det skæbnesvangre drama i filmen.

Her er de vigtigste udfordringer for bonden Jens, der bliver spillet helt uforglemmeligt af altid gode Jesper Christensen.

Og de kan faktisk også overføres til 2019.

1

Kan du ikke lige rykke en plads tilbage, Jens?

Din placering i kirken fortæller, hvor højt på strå du er. Og Jesper Christensens bonde Jens er ikke tilfreds ... (Foto: jonas jacob svensson © Nordisk Film)

Det begynder mere eller mindre den søndag morgen, Jens bliver bedt om at flytte sig en række tilbage i kirken. Hans gamle gård er ikke, hvad den har været. Andre på egnen er bedre til at følge udviklingen.

Nogen har investeret i en bedre og finere type korn, og da folks pladser i kirken dengang var bestemt efter deres betydning i samfundet – de fine forrest og de fattige landarbejdere stående bagerst – må Jens rykke en række.

Det er han sgu ikke meget for. Uanset om Jens er bonde, er han også en snob, sådan som de fleste af os er. Nu om dage opstår et drama bare ved, at nogen har fået en dyrere Macbook eller Iphone, eller naboen har købt en større grill med indbygget wifi og surroundsound. Så meget har tiderne ikke ændret sig.

2

Vi er nok blevet fine på den, hva'?

Jesper Christensen får fint modspil af Clara Rosager, der spiller hans datter, og Magnus Krepper, der spiller godsejer. (Foto: jonas jacob svensson © Nordisk Film)

Kort før ydmygelsen i kirken har egnens svenske godsejer tilbudt Jens at købe et stykke af hans jord. Og da Jens´ høst samtidig er ved at fejle, udtænker han en plan, der skal redde gården, hans to staldknægte og samtidig rykke ham et par sociale klassetrin op.

Jens tilbyder godsejeren hele gården, hans kønne teenagedatter til hustru og ham selv på aftægt.

Dermed kan Jens passe sine gamle køer, bare i meget finere tøj, og så må han leve med, at han i samme bevægelse skider højt og flot på datteren Signes kærlighed til naboen Ole og på hans egne aftale om at dele økonomi med nabobrødrene Laurits og Ole.

Jens sælger kort sagt grundigt ud af sin moral. Og han går imod datidens trends. I slutningen af 1800-tallet gik bønder i stigende grad sammen i fællesskaber for at klare sig økonomisk. Dermed stiller Noer og Fink et spejl op for vore dage, hvor de spidse albuers jagt på lykke og karriere er på mode, mens fællesskaber længe har lugtet af gammel arbejderromantik og bonderøvssnak.

3

Har din høst slået fejl, Jens?

Gustav Dyekjær Giese spiller landarbejderen og naboen Laurits i 'Før frosten'. (Foto: jonas jacob svensson © Nordisk Film)

Som nævnt slår Jens’ høst fejl. Nåh skidt, han køber vel bare ind i Føtex i stedet, tænker vi nu om dage, men sådan gik det ikke dengang. Hvis naturen drillede, var man virkelig grundigt på den senere så berømte skider.

Det tvinger Jens til at handle. Den afhængighed af naturen har vi mere eller mindre glemt, men mange af os blev mindet om den gennem den historisk tørre sommer 2018 og den deraf følgende dårligste høst i 36 år.

Også i den henseende holder 'Før frosten' et spejl op for os. Når man ser Jens stå og kigge bekymret ud over den høst, han skulle have levet af henover en kold vinter, kan man pludselig mærke, hvor afhængige vi er af naturens gavmildhed.

Den brug af historien til at kommentere på vor tid, gør 'Før frosten' til et helt anderledes kostumedrama. Spøjst, at en film om en bonderøv for 150 år siden skal konkurrere med Anders Matthesens 'Ternet Ninja' om at være tidens bedste samfundsrevsende danske film.

Og så skal vi da lige have med, at ikke bare Jesper Christensen er fremragende til at bære hvert af Jens’ dilemmaer på sine smalle skuldre. Clara Rosager står også virkeligt stærkt som datteren Signe. Og Rasmus Hammerich er aldeles skræmmende som godsejerens brutale højre hånd.

Facebook
Twitter