Anmelder om ny lejemorderfilm: 'Det ser fedt ud, men du kan godt tage en lur undervejs'

Per Juul Carlsen har ikke meget til overs for den nye film med actionhelten Keanu Reeves.

- Det skal ikke kunne mærkes. Det skal ikke handle om følelser, skriver Per Juul Carlsen om 'John Wick 3: Parabellum'. (Foto: Niko Tavernise © Nordisk Film)

Velkommen til Lejemorderland.

Her kan du udleve alle dine drømme om at myrde. Du kan opføre dig som et almindeligt menneske og eje et hotel eller en sushi-restaurant, samtidig med at du trækker i alle trådene og sørger for, at lejemordere pibler frem fra storbyens mørke.

Og når du er træt af at trække i tråde, kan du snuppe et helt arsenal af skydevåben og gå i gang med at pløkke løs på bunkevis af lejesoldater, der alligevel bare ligner nogen, som har ventet hele deres liv på at blive skudt.

Du kan gå rundt i et nattemørkt og regnvådt New York i de mest fantastiske kulisser fotograferet af den danske fotograf Dan Laustsen i så lækkert mørkeblåt lys, at de ligner løgn.

Du kan være med til at stikke nogen ned midt i myldretiden, uden nogen opdager noget på travle Central Station.

Du kan være med til at gennemtæve og dræbe en mere end to meter høj kæmpe mellem bogreolerne på hovedbiblioteket i New York.

Og du kan være midt i et sværdsvingende slagsmål mellem motorcyklister på en bro.

54-årige Keanu Reeves har blandt andet medvirket i 'Speed' og 'Matrix'-filmene, inden han kastede sig over 'John Wick'-serien. 'Parabellum' er den tredje film i serien. (© Niko Tavernise)

Alle kan være lejemordere

Actionfilmene om John Wick er nemlig en fantasiverden, hvor alle kan være lejemordere.

I den første film tog Wick kampen op med russiske gangstere, der stjal hans elskede bil og myrdede hans mindst ligeså elskede hund, Daisy. Og så begyndte det ellers at vrimle med lejemordere og revolvermænd i John Wicks hus og nabolag.

I sådan en situation er der jo ikke andet at gøre end slå dem alle ihjel på spidsfindige og akrobatiske måder, og det er John Wick blevet ved med at gøre i film nummer to og tre.

Der er formentlig tal på, hvor mange menneske John Wick har slået ihjel på film. Og det må mindst være trecifret.

Instruktøren og idémanden Chad Stahelski er aldrig gået efter realisme i sine John Wick-film. Det er en verden af lejemordere, gangstere og korrupte forretningsfolk, der sidder i særprægede ekstravagante kontorer og trækker i trådene for at få folk myrdet.

Alle kan være, og alle er klar til at myrde for pengenes skyld i John Wicks univers. Og når folk slås med hinanden til døden, er det i scener, der er så nøje koreograferede, at det nærmest ligner musicals - bare med vold i stedet for sangnumre.

- Engang havde John Wick, der bliver spillet af Keanu Reeves, en motivation og en årsag til at være med i myrderierne, skriver Per Juul Carlsen. (© Niko Tavernise)

'Det skal ikke kunne mærkes'

Engang havde John Wick, der bliver spillet af Keanu Reeves, en motivation og en årsag til at være med i myrderierne.

Han ville mindes sin kone, hævne sin hund og have sin bil tilbage. Bilen har han fået, han har fået en ny hund, som han sørger for at få parkeret i sikkerhed i begyndelsen af 'John Wick 3: Parabellum', og mindet om sin kones død nævner han et par gange i løbet af filmen – uden at det lyder som noget, der rigtigt ligger ham på sinde.

Det er jo ikke det, der er meningen med John Wick. Det skal ikke kunne mærkes. Det skal ikke handle om følelser. Det er en leg, det her, en perfekt film at se med tømmermænd.

Det sker en hel masse, og alligevel sker der ikke rigtig noget; i hvert fald ikke noget, man behøver at tænke over. Hvis det ikke hænger sammen, behøver du ikke bruge tid på det. Og det ændrer ikke så meget, at du tager en lur undervejs. Det vigtigste er, at det ser fedt ud. Og at du har fornemmelsen af at være i et lejemorderland, hvor alle leger, at de myrder for penge.

Og det har du …

(© Nordisk Film)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk