Anmelder om ny Peter Madsen-dokumentar: 'Folk kom ud med granatchok'

Dansk dokumentar om Peter Madsen kommer ubegribeligt tæt på, mener anmelder.

Peter Madsen's ubåd, UC3 Nautilus, mens den blev opbevaret i politiets varetægt. Den er siden destrueret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Filmen 'Into the Deep' skulle have handlet om en fascinerende ener, der byggede ubåde og drømte om at blive verdens første amatørastronaut, der rejste ud i rummet i en hjemmelavet raket.

I stedet blev den en dokumentarfilm, som i høj grad også handler om det bestialske drab, som Peter Madsen begik på den svenske journalist Kim Wall ombord på sin ubåd den 10. august 2017, og som han afsoner en livstidsdom for.

Natten til i dag dansk tid havde filmen verdenspremiere på Sundance-filmfestivalen i Utah i USA.

Og filmen sætter sine spor, siger assisterende redaktør og filmanmelder Niels Jakob Kyhl Jørgensen fra Filmmagasinet Ekko til P1 Morgen.

- Jeg kan ikke huske, at jeg har set en film på Sundance, der har gjort så stort indtryk på mig. Man kommer ud og føler sig blæst bagover og inddraget i en tragedie på en måde, som er meget grænseoverskridende. På den måde er det en stor oplevelse, men det er ikke nødvendigvis en, man har lyst til at opsøge.

Han var til stede ved verdenspremieren, og flere timer senere var han stadig stærkt påvirket af de indtryk, som filmen havde givet ham.

- Det er en meget hård film at sidde igennem. Den giver et ekstremt skræmmende indblik i det miljø, der var omkring ham, fortæller Niels Jakob Kyhl Jørgensen fra filmfestivalen i Utah.

Begyndte optagelserne tilbage i 2016

'Into the Deep' er lavet af den australske instruktør Emma Sullivan, som bor i Danmark og påbegyndte optagelserne tilbage i 2016. Filmen fortæller historien om Peter Madsen og de frivillige, der hjalp ham med hans projekter. Og den rummer også optagelser af den dag, hvor Kim Wall tog med Madsen ud i hans ubåd.

- Filmen skildrer den karismatiske opfinder, og den charme, han har haft overfor folk, som har gjort, at han har kunnet tage dem ind i sin omgangskreds. Men så dykker den også ned i den psykopat, han jo tydeligvis var. Og man mærker, hvordan folk i det her miljø mister deres tillid til ham.

- Den starter med at vise, hvordan de frivillige, der arbejdede i hans værksted på Refshaleøen, reagerer på nyheden om, at Nautilus er sunket, og at de ikke kan finde Peter Madsen, og at de ikke kan finde Kim Wall. Og så de her modstridende oplysninger, der begynder at dukke op, om at han har sat hende af et sted og alt det her, siger Niels Jakob Kyhl Jørgensen.

Skildrer miljøet omkring de frivillige

Filmens styrke er den skildring af miljøet omkring Peter Madsen og de frivillige, der hjalp ham med hans opfinder-projekter.

- Man ser de her vittigheder, han har med sine frivillige, hvor han også går totalt over stregen, men det var kutyme derude. Det var tonen. Det er meget, meget hårdt at se.

- Man kan på den ene side sagtens se, hvordan han har kunnet føre så mange folk bag lyset, men jo mere den dykker ned i den grove humor, han har, og den tone, han har overfor folk, og den apatiske tilgang, han har over for mange af sine frivillige, der regnede sig selv for at være hans venner, jo mere tydeligt bliver det, at han er en psykopatisk narcissist.

- Når man går tilbage til nogle af de tidlige optagelser, man så i starten af filmen, henimod slutningen af filmen, så kan man tydeligere se, hvilket slags menneske han hele tiden har været, så på den måde river den et slør fra ens øjne, siger Niels Jakob Kyhl Jørgensen.

Peter Madsen er idømt fængsel på livstid for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Dokumentarfilmen 'Into the Deep' viser Madsen som en 'psykopatisk narcissist', mener filmanmelder Niels Jakob Kyhl Jørgensen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Kom ud med granatchok

Og den danske filmjournalist fortæller om et publikum til festivalen, der var lige så påvirkede, som han selv var.

- Jeg har selv altid forsøgt at holde mig fra det, fordi jeg synes, at det har været så kvalmt med alle de her detaljer, og hvor makabert det her været.

- Det er vel nok den mest sensationelle mordhistorie i dansk regi, og det gør den også til en ekstremt opslugende og gribende dokumentar. Og det kunne man også mærke i salen - folk var totalt grebet af denne her forfærdelige historie. Og den fortæller den på en meget stærk måde.

- Folk kom ud fra den film med granatchok. Det var sådan, det var her. Det er en ekstremt hård film at se, fordi man kommer så ubegribeligt og forfærdeligt tæt på denne her historie.

Filmen 'Into the Deep' får premiere på Netflix senere i år.