Anmelder overmandet af ny Netflix-film: Undgår alle action-klichéerne - og er overraskende spændende

80'er-tjubang med en begavet bagside, skriver anmelder om actionfilmen 'Triple Frontier'.

- Triple Frontier' er på ingen måde det største og bedste hverken Mark Boal, J. C. Chandor, Oscar Isaac eller Ben Affleck har rørt ved. Men det ender alligevel som en actionfilm med personlighed, skriver anmelder. (© Melinda Sue Gordon/Netflix)

Visse øjeblikke er bare blevet eviggyldige i filmens verden.

Hvis to mennesker, der har det svært med hinanden, bliver presset sammen i en situation i begyndelsen af en film, ved vi, at de har forelsket sig, inden det hele er slut.

Sådan fungerer romantiske komedier.

Hvis en gammel, fordrukken eller livstræt sportsstjerne overtager et hold uduelige amatører, ved vi, at de inden længe præsterer et helt utroligt resultat.

Sådan er sportsfilm om underdogs.

Og hvis en håndfuld aldrende elitesoldater mødes for at udføre det sidste, nemme kup, inden de går på pension, ved vi, at det går helt galt.

Sådan er det i actionfilm, eksempelvis i Netflix' 'Triple Frontier', hvor Oscar Isaac og Ben Affleck leder en gruppe på fem tidligere elitesoldater, der er grundigt trætte af at rejse verden rundt og nedkæmpe fjender for deres land.

I 'Triple Frontier' skal fem seje elitesoldater nappe pengene fra en sydamerikansk narkoboss, der gemmer sig i en fæstning i junglen. (© Netflix)

Det eneste, de har fået ud af det, er kugler i kroppen og smadrede knæ, mens skrivebordspamperne i jakkesættene har scoret hæderen og pengene.

Ben Afflecks sammenbidte karakter Redfly forsøger for eksempel at få økonomien til at hænge sammen i sin lille familie, men har ikke fået andet end en vrissen teenagedatter ud af anstrengelserne.

Og Garret Hedlunds Ben skraber penge sammen ved at banke løs på andre tabere i nogle usle boksekampe.

Guf for action-tosser

Det lugter af en kommentar til et moderne USA, hvor skellet mellem rig og fattig vokser og vokser.

Forfatteren bag 'Triple Frontier', Mark Boal, havde også et godt blik for den lille mands tab i den store mands krig i sine manuskripter til Irak-filmene 'In the Valley of Elah' og 'The Hurt Locker'.

Og han havde det ikke mindst i manuskriptet til 'Detroit', der handlede om raceoptøjer i den amerikanske storby i 1960'erne.

Men økonomiske problemer har alle dage været en drivkraft i fortællinger om hårde halse, uanset om det har været i westerns, bankrøverfilm eller actionfilm.

80'er-actionhelte som Sylvester Stallone og Steven Seagal har altid elsket at påtage sig rollen som den lille og ærlige, men desillusionerede mand, der skal have økonomi og værdighed op at stå med en sidste opgave.

'Triple Frontier' er altså klassisk guf for action-tosser.

Fem seje elitesoldater skal nappe pengene fra en sydamerikansk narkoboss, der gemmer sig i en fæstning i junglen.

Og så er det hjem igen og nyde resten af livet. Hvor svært kan det være?

Det ville selvfølgelig være en mærkelig film, hvis alt gik så skide nemt, som Oscar Isaac og kompagni forestiller sig.

Og inden længe er de fem helte på håbløs flugt henover Andesbjergene med alt for mange penge på slæb.

Dødtrætte af at dræbe

Men Mark Boal og instruktøren J. C. Chandor, der blandt andet stod bag den meget anderledes gangsterfilm 'A Most Violent Year', tilhører den mere eftertænksomme og modne afdeling af actionsegmentet.

Der er langt fra Isaacs 'Pope' og Afflecks 'Redfly' til Stallones 'Rambo'.

- Det er forbavsende så lidt spændende, Ben Affleck og Oscar Isaac får gjort deres to hovedpersoner, mener anmelder. (© Melinda Sue Gordon/Netflix)

De fem taberhelte i 'Triple Frontier' er for eksempel dødtrætte af at dræbe – og når de alligevel er nødt til det, og det er de tit, er det med et dybt suk og en undskyldning.

Det er på grænsen til at være ufrivilligt komisk, for hvem regner dog med at udplyndre en Pablo Escobar-lookalike uden at ende i et blodigt shootout?

Det er den svære balancegang, Boal og Chandor bakser med i 'Triple Frontier'; at være 80'er-tjubang med et begavet, tænksomt og socialt sigte.

Det er forbavsende så lidt spændende, Ben Affleck og Oscar Isaac får gjort deres to hovedpersoner.

Til gengæld har filmen en jordnær, krybende spænding i den sidste halvdel, hvor Boal og Chandor formår at undgå alle slidte kneb i actionfilm og i stedet gå sine egne veje.

'Triple Frontier' er på ingen måde det største og bedste, hverken Mark Boal, J. C. Chandor, Oscar Isaac eller Ben Affleck har rørt ved.

Men det ender alligevel som en actionfilm med personlighed.

(© Netflix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk