Anmelder roser film om liderlig desperation og let sommer: En speciel oplevelse

Biografaktuelle ’Call Me By Your Name’ er en klassisk sommerforelskelsesfilm – med et twist.

'Call Me by Your Name' handler om mødet mellem den unge Elio og amerikanske Oliver i den italienske sommer.

Du har set den her historie før. Det er den om to unge mennesker, der bliver grebet af en stormende forelskelse i løbet af en af den slags ungdomssomre, der synes at vare evigt. Inden de rejser hvert til sit.

Du har set det før. Det er den store ode til den forelskelse, der brænder stærkest, den der flammer fra et rent hjerte, og som endnu ikke er blevet smudset til af fornuft og ansvar og slige dødkedelige fænomener, som voksne mennesker har det med at pine passion væk med.

Men den italienske instruktør Luca Guadagnino giver den klassiske historie et dobbeltbundet præg ved at fyre grundigt op under de romantiske sommeromgivelser i Norditalien – med abrikosplukning og natbadning i skovsøer – og så lade den udspille sig blandt to unge mænd.

Stadig farligt

Som bekendt er der stadig noget farligt og – visse steder – forbudt ved at lade to mennesker af samme køn forelske sig. Det gør naturligvis ikke passionen og begæret mindre i ’Call Me By Your Name’, tværtimod.

Unge Elio, der er af fransk og amerikansk oprindelse, men bor i et stort hus med sine forældre i en lille by i Norditalien, har en pige, han dyrker amourøse forbindelser med.

Timothée Chalamet spiler den unge Elio. (© UPI)

Og amerikanske Oliver er egentlig på besøg for at skrive på en opgave hos Elios far, der er kunstprofessor, inden han rejser hjem til USA. Det er ikke ligetil at finde ud af, hvor modparten står. Det kræver tilløb at synkronisere deres begær og kærlighed.

Der er altså noget velkendt og ganske ligetil over ’Call Me By Your Name’. Adskillige unge mænd kan med garanti fortælle en historie, der minder om Elios og Olivers.

Forbavsende sexscener

Det er en rendyrket romantisk kærlighedshistorie, men fordi den foregår blandt to mænd, bliver den politisk problematisk. Den bliver en målestok for omverdenens forhold til kærlighed mellem to mænd i 2017 og ’18 – ligesom for eksempel forgængeren ’Brokeback Mountain’ blev for 13 år siden.

Mange har gjort opmærksom på, at sexscenerne mellem de to mænd er forbavsende bly og andægtige, hvilket er et tilbageskridt i forhold til de anderledes varmblodige, lange scener i ’Adeles liv’ for 5 år siden.

Spøjst nok er Elios sexscener med kæresten Marzia mere eksplicitte og hede. Og det kan – ironisk nok – også provokere, at Luca Guadagnino vælger næsten helt at ignorere det farlige i, at to unge mænd forelsker sig.

Elios veluddannede forældre ser noget smukt i, at de to unge mænd sværmer om hinanden. Kun i en enkelt scene nævnes det, at nogen ikke billiger den slags. Det er næsten for nemt sluppet i en verden, der tilsyneladende ikke vil acceptere, at to mennesker af samme køn kan elske hinanden.

Liderlig desperation

Men det er netop den renhed, den insisteren på at Elios og Olivers kærlighed er pur og uden knaster, der gør ’Call Me By Your Name’ til en speciel oplevelse.

Billederne af den norditalienske sommer ligner noget, der er hentet ud af et turistbureaus hedeste fantasier. Men det er jo sådan Elio og Oliver har oplevet deres kærlighed, i symbiose med en pletfri ferskenduftende sommer.

Armie Hammer i rollen som Oliver i 'Call Me by Your Name', der fik stor succes. (© UIP)

Og eftersom Luca Gaudagnino er en formidable billedmager med rødder i reklamefilm og musikvideoer, som han viste i ’I Am Love’ og ’A Bigger Splash’, står kærligheden frem i fuld sommersolskin.

Mens Armie Hammer har svært ved at ryste den firkantede amerikanske hunk-udstråling af sig og lade følelseslivet pible frem, er 22-årige Timothée Chalamet anderledes naturlig i rollen som Elio.

Han formår virkelig at ramme spændvidden hos en stor teenagedreng, der er ved at blive opfyldt af hele verden på én gang og ikke ved, hvad han skal gøre af den.

Det er især billederne af hans liderlige desperation i den ulideligt lette italienske sommer, der gør ’Call Me By Your Name’ til en kærlighedsfilm, du har set før og alligevel ser for første gang.

Facebook
Twitter