Anmelder skuffet over sommerens store superheltefilm: 'Føles næsten som en fornærmelse'

Den nye 'X-Men'-film kan ikke løfte den tunge superheltearv efter Avengers, mener filmanmelder.

Oscar-vinderen Jennifer Lawrence er tilbage i X-Men-universet som Raven/Mystique. (Foto: Doane Gregory)

Det føles unægteligt som om, verden er nødt til at begynde forfra, da 'The Avengers: Endgame', én af historiens mest succesrige film, klinger ud.

Intet i superheltenes verden kan blive som før.

Det skyldes ikke kun afslutningen på historien i Avengers-dobbeltburgeren 'Infinity War/Endgame', men også den i alt fem en halv time lange films ambitiøse og næsten filosofiske skala.

I så godt som enhver henseende er dobbeltfilmen oppe på et hidtil ukendt niveau for superheltefilm.

Det går i dén grad ud over den første store superheltefilm oven på 'Endgame', nemlig 'Dark Phoenix'.

Føles som noget fra en tidligere æra

Selvom den handler om 'X-Men' - et andet superheltekollektiv fra tegneserieforlaget Marvel - er den ikke skabt af Marvel Studios, der har haft så stor succes med 'Avengers'-filmene, men af et andet filmselskab, 20th Century Fox, som købte rettighederne til 'X-Men' på film i 1993.

Det gør tydeligvis en forskel.

Sophie Turner, der spillede Sansa Stark i 'Game of Thrones', har hovedrollen i den nye X-Men-film. (Foto: Doane Gregory)

'Dark Phoenix' føles så absolut som noget fra en tidligere æra, dengang vilde effekter og superhelte med syrede kræfter var rigeligt til at trække folk i biffen.

Karakterudviklingen og dramaet føles lillebitte i 'Dark Phoenix', uanset at 'X-Men' grundlæggende er én af de mest gennemtænkte og spændende af Marvels serier.

Der er seriøst meget guf at hente i fortællingerne om børn og unge, der føler sig unormale og mærkelige, lige indtil X-Mens leder, Charles Xavier, henter dem til sin skole og lærer dem, at de ikke er forkerte mennesker, men mutanter; en videreudvikling af menneskets begrænsede normalitet.

Den del af 'X-Men's univers er desværre sat på tomgang i 'Dark Phoenix'. Som sædvanlig skal den kronragede, kørestolstrillende Xavier forklare, hvor vigtigt det er, at mutanterne samarbejder med menneskene.

Og som sædvanlig skal Xavier tage et fortvivlet, sært barn under sine vinger, denne gang ni-ti-årige Jean Grey, der i filmens åbningsscene er skyld i et biluheld under et opgør med sine bestemmende forældre.

Mystiske rumvæsner ender som digital klat slim

Derefter går 'Dark Phoenix' i gang med at præsentere sære fænomener, men uden at bygge dem op til spændende medspillere i historien.

Set i forhold til den begavede, udspekulerede, filosofiske og delvist sympatiske halvgud Thanos i 'Avengers', er den mærkelige rumkraft, der kommer på banen i 'Dark Phoenix', bare en kæmpestor digital klat slim.

James McAvoy er tilbage i rollen som professor Charles Xavier. (Foto: Doane Gregory)

Den er ond, men det er også alt, hvad dens personlighed har at byde på. De mystiske rumvæsner, der følger i dens kølvand, er præcis lige så uinteressante.

Fedt nok at de kan skifte form, men det er bestemt ovre i standard-afdelingen for rumvæsner på film.

Det er alt for lidt til at bygge et drama op omkring Jean Gray, der med sit uregerlige sind og sine voldsomme kræfter altid har været en dark horse i 'X-Men'-universet.

Det er bare beskrevet langt mere interessant og urovækkende i den første 'X-Men'-trilogi fra 2000-2006, da Famke Janssen lagde krop til Jean Gray. I forhold til Janssen har Sophie Turner, der spillede Sansa Stark i 'Game of Thrones', en spændende ungpige-skrøbelighed over sig.

Men den debuterende instruktør Simon Kinberg får ikke foldet den ud til mere end en teenagedrama-agtig 'hvad-er-det-der-sker-med-mig-er-jeg-ond-eller-god'?-splittelse.

Det er tæt på at føles som en fornærmelse oven på mangfoldigheden i 'Infinity War' og 'Endgame'.

Den svage grundkonstruktion i 'Dark Phoenix' sender Kinberg ud i nogle halvkiksede effekt-sekvenser, der kunne være opstået i en hvilken som helst actionfilm. De har ikke udgangspunkt i fortællingen.

Og sådan er det i almindelighed med 'Dark Phoenix'. Nogen har glemt at fortælle filmen, at superheltenes ambitioner er steget et par seriøse niveauer.

'X-Men: Dark Phoenix' har premiere torsdag den 6. juni. (Foto: 20th Century Fox)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk