Anmelder slagter ny Netflix-film med Mads Mikkelsen: Et blodigt mareridt

Mads Mikkelsen i blodrus og bar røv kan ikke redde actionfilmen 'Polar', mener filmanmelder.

- Tju bang chokolademand, det er mig, der bestemmer her! Mads Mikkelsen springer ud som lejemorder på Netflix. Men måske nogen skulle have myrdet filmen, inden den overhovedet blev til? Filmanmelder Per Juul Carlsen er i hvert fald ikke imponeret. (© Netflix)

Har du også drømt om at se Mads Mikkelsen i rollen som supercool lejemorder?

Sådan én i stil med Alain Delon i 'Le Samourai'? Eller George Clooney i 'The American'? Eller Jean Reno i 'Leon'?

Sådan én, der kan der kan stå midt på gaden med solbriller og lang frakke og pløkke fem-seks irriterende revolvertyper med en pistol med lyddæmper uden at få sved på panden?

Sådan en melankolsk type, der måske, måske ikke, er forelsket i en smuk kvinde? Og som bliver spundet ind i en ulideligt spændende intrige? Og er klar til det endelige opgør ved livets solnedgang?

Så vil du temmelig sikkert også blive skuffet over Netflix' nye actionflick, 'Polar'.

Mere ulidelig end ulideligt spændende

Mads Mikkelsen ser ganske vist forventeligt übercool ud som lejemorderen Duncan Vizla, der kan kravle rundt i bar røv i snestorm og skyde tre-fire vildt irriterende revolvertyper uden at fryse.

Og som er klar til det endelige opgør med en ulideligt irriterende skurk ved livets solnedgang. Og som sværmer om en smuk kvinde.

Mads Mikkelsen og 'High School Musical'-stjernen Vanessa Hudgens i én og samme film? Ja, den er god nok. De spiller over for hinanden i 'Polar'. (Foto: Jasper Savage © Netflix)

Men derudover er der ikke meget drømmefilm over 'Polar' – medmindre man elsker film, hvor skurke ikke kan udforme sætninger, der er mere komplekse end 'I'm gonna fucking kill you!', og hvor komikken mest består i folk, der får en kugle i panden, så blodet kan bruges til at sprøjtemale vægge med.

Hvad intrigen angår, er den betydeligt mere ulidelig end ulideligt spændende.

Manuskriptforfatteren Jayson Rothwell har bestemt ikke overanstrengt sig, da han omarrangerede spanieren Victor Santos' tegneserie af samme navn til film.

Det tynde plot er nærmest en standardfortælling om en lejemorder.

Vizla skal på pension, han er træt af dræberiet, og han fatter interesse for en kvinde, han måske kan dele resten af livet med.

Men nogen har hyret en håndfuld andre lejemordere til at slå ham ihjel. Og hvis jeg fortæller meget mere om det, har jeg næsten afsløret for meget. Så spinkelt er det.

Kostumeafdeling på ecstasy

Det kunne muligvis være spændende at følge med i, hvis ikke den svenske instruktør Jonas Åkerlund havde valgt at gøre den tegneserieagtige hypervold komisk.

Et utal af mennesker får lemmer vredet af led eller en kugle gennem panden med en 'sjov' bemærkning som ledsager.

Da den farverige flok lejemordere, der skal uskadeliggøre Duncan Vizla, rejser gennem USA for at finde den rette person med det navn, henretter de for eksempel alle andre Duncan Vizla'er.

Det foregår ved at stille to-tre spørgsmål, sige noget 'skægt' og derefter pløkke vedkommende gennem hovedet.

Da de når til en vildt overvægtig person, kræver det så mange skud, at lejemorderne er oversprøjtet med blod bagefter. Det er komik på dét plan.

- Vær beredt! Mads Mikkelsen har nærmest konstant en pistol på sig i 'Polar'. Og den bliver brugt særdeles flittigt. (Foto: Jasper Savage © Netflix)

Reklamefilm- og musikvideoskolede Åkerlund er stor fan af alt, hvad der kan kategoriseres som 'ikke-voksent', eksempelvis narkosnifning, s/m og lak og læder, overdullede stripperduller, tegneserieskurke og hypervold, hvilket han også viste i sin 'Spun' fra 2002.

Det kan alt sammen være vildt forfriskende, når man har et opfindsomt og anderledes koncept, sådan som de to 'Kingsman'-film og russiske 'Hardcore' har bevist.

Med 'Polar' har Åkerlund ikke ret meget mere end en colorgrader, der ikke kan holde snitterne fra farveladeknappen, og en kostumeafdeling på ecstasy – og så selvfølgelig Mads Mikkelsen, der desværre mere er med i et mareridt end en drøm af en lejemorderfilm.

Facebook
Twitter