Anmelder sprænger skalaen: Ny version af legendarisk film får usete 7 stjerner!

'Dommedag nu' har aldrig været bedre end i den final cut-version, der kan ses nu, mener anmelder.

- Jeg havde glemt, hvor vanvittig en film 'Dommedag nu' er, skriver Per Juul Carlsen. (© Another World Entertainment)

DR's system kan ikke vise mere end maksimalt seks stjerner, men anmelder Per Juul Carlsen er så begejstret for final cut-versionen af 'Dommedag nu', at han giver den hele syv af slagsen.

Egentlig var planen jo bare, at jeg skulle sætte mig ind i en biograf og se en film.

Ikke en hvilken som helst film, men én af de film, der står som noget helt særligt for mig; måske endda det, man kalder et mesterværk.

Planen var, at jeg skulle gense en film, jeg har set fire-fem gange før i forskellige versioner. Nu var 'Dommedag nu', som filmen hedder, ganske vist oppe i biograferne i en ny version, et 'final cut'.

Den er restaureret i både billede og lyd og sat sammen, som instruktøren Francis Ford Coppola synes, den skal huskes for eftertiden.

Det havde jeg ikke tænkt så meget over.

Jeg havde jo alligevel set redux-versionen fra 2001, og den var omtrent 50 minutter længere end den originale fra 1979. Det hele skulle vel mere eller mindre bare genopfriskes – og stornydes i samme åndedrag, naturligvis.

'Dommedag nu' var nomineret til i alt otte Oscar-statuetter ved prisuddelingen i 1980. Den vandt dog kun to priser - for bedste lyd og bedste fotografering. (© Another World Entertainment)

Blæst bagover

Men jeg havde altså ikke forberedt mig på at blive blæst bagover, på at få et filmchok igen lige fra introscenen.

Her dykker helikoptere i slowmotion ind og ud i udkanten af billedet, mens The Doors spiller deres apokalyptiske signaturnummer 'The End', inden skoven i baggrunden pludselig eksploderer i napalm-bomber.

Jeg havde glemt, hvor vanvittig en film 'Dommedag nu' er. Den er et heftigt syretrip, hvor man kraftigt får fornemmelsen af at være i Helvede, og hvor det virker absurd, at USA sender unge mænd på blot 17 år af sted for at slå andre mennesker, de aldrig har mødt, ihjel på den anden side af jorden, i Vietnam.

Jeg havde lige læst Joseph Conrads roman 'Mørkets hjerte' og spekuleret over, hvor effektiv en fortælletråd det er, at et tvivlende menneske skal kæmpe sig op ad en flod for at finde et menneske, der muligvis er bindegal, måske genial - og som har formået at tryllebinde hele stammer og gøre sig til en halvgud, der kan myrde efter behag.

- Jeg havde glemt det helt utrolige lydarbejde, der satte nye standarder, skriver Per Juul Carlsen om 'Dommedag nu', der havde premiere i 1979. (© Another World Entertainment)

'Jeg havde glemt hvilket vanvid, Coppola folder ud'

'Menneskets psyke befinder sig i hjertet af et enormt mørke', skrev Conrad, mens han berettede om de rædsler, belgierne bedrev i Congo under kolonitiden.

Det er en sindsoprivende bog i sig selv, men Coppola gav den et ekstra effektivt drive i 1979.

Det gjorde han ved at omsætte den til Vietnamkrigen og sende kaptajn Willard, som i forvejen er ved at gå op i limningen, af sted for at dræbe en oberst Kurtz. Kurtz har hele sin karriere været en imponerende soldat, men fører nu sin egen krig oppe ad Nung-floden og ind i nabolandet Cambodia.

Er Kurtz gal? Eller har han set lyset i hjertet af mørket og forstået det hele?

Det funderer Willard over, mens han og de øvrige soldater på den lille båd forsvinder længere og længere ind i junglen og ud på det store trip.

'Dommedag nu' bliver af mange filmkritikere betragtet som én af de bedste film nogensinde. (© Another World Entertainment)

Jeg kunne sagtens huske scenen, hvor den syrede officer Kilgore udsletter en vietnamesisk landsby, fordi han har opdaget, at der en professionel surfer blandt de unge soldater.

Men jeg havde glemt hvilket vanvid, Coppola folder ud, mens højttalere i helikopterne blæser Wagners 'Valkyrieridtet' ud over landsbyen, fordi Wagner skræmmer vietnameserne. Imens flyver bomberne om ørerne på soldaterne på stranden, og Kilgore befaler sine folk at hoppe ud i bølgerne med deres surfboards.

Det er komplet vanvittigt og komisk og forfærdeligt, og Robert Duvall er helt uforlignelig som Kilgore iført solbriller, charmeklud, bar mave og opblæst brystkasse.

Jeg havde glemt, hvor mange svære scener der lykkes i 'Dommedag nu'. Jeg havde glemt det helt utrolige lydarbejde, der satte nye standarder. Jeg havde glemt, hvordan det føles, når et helikopterangreb ikke er skabt på computer, men når man kan se og mærke og føle, at det er rigtige helikoptere og rigtige bomber - og man får tid til at mærke soldaternes frygt og landsbyboernes panik, mens helikopterne suser hen over trætoppene.

Det var egentlig planlagt, at det skulle tage fem måneder at filme 'Dommedag nu', men på grund af diverse problemer endte det med at tage over et år. (© Another World Entertainment)

Jeg kom i tanke om alle de vilde historier, jeg havde læst. Om stjernen Marlon Brando, der mødte op til optagelserne 40 kilo for tung og uden at have forberedt sig.

Om Martin Sheen, der spiller Captain Willard, som fik et hjerteanfald under optagelserne.

Om at alle på filmholdet var på stoffer.

Jeg havde kort sagt glemt, hvor utrolig en rejse 'Dommedag nu' er – helt ind i hjertet af mørket.

(© Another World Entertainment)
FacebookTwitter