Anmelder vild med stjernebesat Netflix-film: Effektiv og knugende spændende

'The Highwaymen' bringer nyt liv til historien om berømt politimand.

- Det er bundsolidt håndværk, der fifler med virkelighedens hændelser og skruer op for virkemidlerne hist og pist for morskabens og spændingens skyld, mener Per Juul Carlsen. (© Hilary B. Gayle/Netflix)

Måske kan du huske ham, den lidt kvabsede politimand, som Bonnie og Clyde fanger og tager ydmygende billeder sammen med i filmen 'Bonnie & Clyde' fra 1967.

Det var den, hvor det legendariske gangsterpar blev portrætteret som superlækre, übercoole og megastilige af skuespilstjernerne Faye Dunaway og Warren Beatty.

Den småkvabsede politimand med overskægget hed Frank Hamer, og ifølge filmen var han en primitiv tåbe, der af ren hævnlyst jagtede Bonnie og Clyde og fik dem dræbt i en syndflod af geværkugler.

Som så meget andet i den filmklassiker var han rent opspind.

Der fandtes skam en Frank Hamer, og han var med til at uskadeliggøre Clyde og Bonnie i en syndflod af kugler i 1934, men han havde ikke mødt de to gangstere – og slet ikke taget billeder med dem.

Hamer var en berømt sporhund, der blev hentet ind af myndighederne i Texas for at stoppe Bonnie & Clyde, der havde drevet gæk med en stor politistyrke gennem fire år.

Hamers familie blev så vrede over portrættet i 'Bonnie & Clyde', at de sagsøgte producenterne bag filmen og fik et sekscifret beløb i kompensation.

Nu, 51 år senere, bliver der rettet op på Hamers ry med Netflix-filmen 'The Highwaymen'.

Bag om myterne

Der bliver ganske vist gjort grin med, at Hamer og hans makker Maney Gualt var et par ældre pensionerede cowboys, da de opsporede Bonnie og Clyde.

I virkeligheden var de kun 50 og 48 år, men i filmen bliver de spillet af 64-årige Kevin Costner og 58-årige Woody Harrelson, og der bliver grinet en del af deres rustne, fysiske form.

Filmen gør meget ud af at vise, hvor stor elendigheden var blandt fattige under Depressionen, den store finanskrise i 1930'erne. (© Merrick Morton/Netflix)

Til gengæld bliver det slået grundigt fast, at Hamer var et retskaffent menneske og en helvedes dygtig politimand, der kunne skabe mirakler med sin snusfornuft.

I almindelighed er 'The Highwaymen' et sympatisk forsøg på at gå bag om myterne og beskrive den tid, der skabte mennesker som Bonnie Parker, Clyde Barrow og Frank Hamer.

Der bliver gjort rigtig meget ud af at vise, hvor stor elendigheden var blandt fattige under Depressionen, den store finanskrise i 1930'erne.

Bonnie og Clyde er et par fattige, unge mennesker, der gør oprør mod bankerne og politikerne og resten af det system, der intet godt vil dem.

Hamer og Maney Gualt føler sig ikke meget bedre behandlet af myndighederne og de smarte unge politifolk.

Gualt lever endda under omtrent ligeså usle kår som Parkers og Barrows familier og forstår udmærket, hvor gangsternes frustration kommer fra.

Og det er ikke bare et billede på 1930'erne. Foran Gualts hjem står et stort skilt, der gør opmærksom på, at huset er bankens ejendom, og at det er til salg.

Det er vilkår, mange fattige amerikanerne lever under i dag, hvilket også film som '99 Homes' og 'Hell or High Water' har berettet om.

Tættere på virkeligheden

Der er ikke meget personlighed ved John Lee Hancocks instruktion eller John Fuscos manuskript.

Det mest originale fortælletræk ved filmen er, at gangsterparret Bonnie og Clyde kun eksisterer som flygtige myter, der er umulige at fange.

- 'The Highwaymen' et sympatisk forsøg på at gå bag om myterne og beskrive den tid, der skabte mennesker som Bonnie Parker, Clyde Barrow og Frank Hamer, skriver Per Juul Carlsen. (© Merrick Morton/Netflix)

Når vi endelig ser dem, er det i små glimt, hvor Bonnie som en lille haltende dødsengel afliver de politibetjente, der ligger sårede på asfalten.

Den dæmoniske fremfærd findes der ingen beviser for i virkeligheden. Men det er effektivt.

Og effektiv er netop, hvad 'The Highwaymen' er.

Det er bundsolidt håndværk, der fifler med virkelighedens hændelser og skruer op for virkemidlerne hist og pist for morskabens og spændingens skyld.

Tidsbilledet oser af stemning, og især beskrivelsen i de skidne kvarterer, Bonnie og Clyde voksede op i, gør stort indtryk.

Og Hamers og Gualts tålmodige jagt på de to flygtige gangsterdæmoner har en helt særlig knugende spænding.

Lige så indflydelsesrig og skelsættende som Arthur Penns film om Bonnie og Clyde fra 1967 bliver 'The Highwaymen' aldrig.

Men vi kommer da tættere på virkelighedens Frank Hamer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk