Anmeldere: ’Herrens veje’ endte som en gennemsnitlig affære

DR’s søndagsdramaserie fik en uelegant slutning, men skuespillet var godt, mener anmeldere.

Lars Mikkelsens præstation som Johannes bliver nævnt som en af seriens stærke sider. (Foto: Tine Harden © dr)

Sidste afsnit af første sæson af Adam Prices 'Herrens veje' blev i går vist på DR1. Men serien får middelkarakterer med en lille pil opad af de fleste anmeldere.

Bemærk, at de følgende anmeldelser indeholder spoilers.

Berlingske sender tre stjerner af sted, efter deres anmeldere har set sæsonafslutningen.

- Handlingen har skiftevis slingret, stået stille og skøjtet på overfladen, på trods af at bolden faktisk blev givet ganske godt op i første afsnit, skriver Kristian Lindberg, filmredaktør på Berlingske.

Han roser til gengæld skuespillerne og særligt Lars Mikkelsen, der formåede at gøre rollen Johannes til et nogenlunde virkeligt menneske.

DR's søndagsserie-skabelon

Jakob Steen Olsen har også anmeldt serien for Berlingske. Han mener, at 'Herrens veje' kom til at minde lidt for meget om DR's øvrige serier.

- I det hele taget martres 'Herrens veje' af DR's søndagsserie-skabelon, som nu er gået hen og blevet en spændetrøje med ideen om 'den dobbelte historie', der hele tiden skal inddrages. Altså tanken om, at vi gennem figurernes historier på mikroplanet skal lære et og andet om samfundet og tidsånden på makroplanet: Bureaukrati, parforhold, flygtninge, krigen i det fjerne, skriver han.

Hvorfor smuttede seerne?

Kristeligt Dagblad vælger at give afsnittet fire stjerner, men kalder alligevel sæsonafslutningen for middelmådig.

Karen Dyssel skriver, at de første afsnit skabte en tro på, at seerne kunne tåle mere end 'almindeligheder' ved at få temaer som ånd, tro og eksistens ind i tv's bedste sendetid. Men hun skriver også, at seerne trak sig – måske af selvsamme grund, eller fordi løfterne om en dybere mening blev brudt.

- De komplekse karakterer blev til let genkendelige stereotyper, der findes alle andre vegne i fiktionen. 'Herrens Veje' mistede nødvendigheden, friskheden og modet, men var alligevel ikke til at slippe, skriver hun.

Blev det for overnaturligt?

Ekstra Bladets anmelder, Henrik Queitsch, skriver, at serien skuffede i sin afslutning, men alligevel mener han, at serien overordnet set var på internationalt niveau. Han giver serien fire stjerner.

Han hæfter sig blandt andet ved de metafysiske elementer, der har været i serien, som han mener var elegant placeret. Men i sidste afsnit mener han, det tog overhånd, hvor August går gennem en kornmark mod lyset sammen med de andre døde.

- Lidt synd, at så fremragende en sæson med meget få mislyde undervejs skulle klinge af på så falsk en tone, som desværre er den, der nok kommer til at hænge længst i hukommelsen.

- For når 'Herrens veje' var bedst - og det var den heldigvis det meste af tiden - så understregede den endnu engang, at når DR sætter alle sejl til, formår de stadig at levere serier som på alle parametre er længder foran de hjemlige konkurrenter. Og helt på niveau med de mange udenlandske. Det er egentlig ganske imponerende, skriver Ekstra Bladets anmelder.

Lidt som en parodi

Politikens anmelder, Henrik Palle, giver også serien fire stjerner og kalder den en 'rodebunke af indtryk, karakterer og historier'.

- Serien har lidt under manglende fokus og en dialog, der til tider var enten lovligt teatralsk eller mindede om en parodi på dansk tv-drama anno 1980'erne.

Men han mener, at der er lyspunkter. Blandt andet produktionsdesignet, men også skuespillet.

- Lars Mikkelsen er - igen, igen - trådt i karakter som en af sin generations måske mest fremragende skuespillere.

- Men helhedsindtrykket er kun godt over middel. Måske en yderligere sæson vil udvide universet og sætte tingene i perspektiv. Det ville være dejligt, skriver Henrik Palle.

Anden sæson af 'Herrens Veje' har premiere på DR1 i efteråret 2018.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk