Anmeldere: Kan 'Broen III' klare sig uden Kim Bodnia?

Kim Bodnia er ikke med i tredje sæson af 'Broen'. Anmelderne er ikke enige om, hvorvidt serien kan klare sig uden ham efter hans deltagelse i første og anden sæson.

'Broen III' havde premiere på DR1 i går. (Foto: Baldur Bragason © © baldur bragason)

Stilen er sikker og det visuelle sidder lige i øjet, lyder det fra et overvejende positivt anmelderkor, der giver mellem tre og fem stjerner, efter tredje sæson af den svensk-danske dramaserie ’Broen’ havde premiere i aftes på DR1.

Det helt store spørgsmål er dog, om den nye sæson for alvor kan løfte succesen fra sæson et og to, efter danske Kim Bodnia er blevet skrevet ud af serien.

Sæsonen starter brutalt ud, da to mænd finder en kendt, politisk aktiv kvinde død i en lagerbygning. Ikke bare er hun død, hun har også fået fjernet hjertet og er placeret rundt om et bord i selskab med en flok mannequindukker – en provokerende kommentar på kvindens politiske opposition mod kernefamilien og kønsstereotyper.

Den sikre vej til succes

Berlingske giver sæsonpremieren fire ud af seks stjerner. Avisen bider især mærke i, at ’Broen’ bygger videre på sin succes – og spiller sine kort sikkert, for stilen er klar og i tråd med de tidligere to sæsoner, skriver anmelderen Jakob Steen Olsen i Berlingske.

- ’Broen’ kender i det hele taget efterhånden sin egenart. Opdagere, der skal betale en moralsk pris før tæppet går ned. En tilpas knap dialog, der ikke altid er lige musikalsk. De mange tavst dvælende billeder ad et køligt, efterårsdystert København og det industrielt forblæste Malmøs øde gader og stræder, skriver han om seriens særlige, nordiske stil.

Lever ikke op til forventningerne

BT’s anmelder, Henning Høeg, mener derimod ikke, at tredje sæson lever helt op til forventningerne. Han skriver, at serien mangler Kim Bodnia. Det betyder, at Saga, der bliver spillet af svenske Sofia Helin, virker ”underligt utroværdig”, og han bemærker samtidig, at kemien mellem Kirsten Olesen og Sofia Helin ikke er optimal.

- Resultatet var en lidt vaklende indledning, hvor alle tilsyneladende forsøgte at finde deres plads i det nu Bodnia-løse univers i hver sin ende af Øresundsbroen, der lægger navn til og danner ramme om serien, skriver han og giver tre ud af seks stjerner.

Med eller uden Kim Bodnia

Ekstra Bladets anmelder, Henrik Queitsch, vælger at skrue op for blusset og giver fire stjerner til den nye ’Broen’-sæson.

Han er enig med BT i, at man savner Bodnia i serien, og at Kirsten Olesens karakter, Hanne Thomsen, virker som en ”noget fattig erstatning”. Men det ændrer ikke ved, at serien stadig er god.

- Man kører igen den stålgrå nordic noir-fernis i ualmindelig gennemført stil, og håndværket er som altid spitzenklasse på alle niveauer, skriver Ekstra Bladet.

Også hos Politiken er der begejstring at hente, og anmelder Henrik Palle beskriver sæsonens første afsnit i store vendinger. Han mener, at Kirsten Olsens deltagelse er ”grænsende til det geniale,” det visuelle udtryk er ”overbevisende” og temaet, der bevæger sig om rendyrket ondskab, er ”velgørende og næsten skamfuldt kulørt”.

Hvorvidt Kim Bodnias fravær bliver problematisk eller ej, synes Henrik Palle ikke at være videre bekymret for:

- Monstro man kommer til at savne Kim Bodnias karakter? Som et andet spøgelse fra Hamlet spiller han ved sit fravær en rolle. Men umiddelbart er det indtrykket, at det sgu kommer til at gå fint uden ham, skriver Politiken og giver fem ud af seks hjerter.

'Broen III' vises hver søndag på DR1 klokken 20.