Anmeldere om DR’s nye historiesatsning: Storslået, ambitiøs og en filmisk triumf

’Historien om Danmark’, der netop har haft premiere på DR1, får ros fra anmelderne. Men også lidt kritik for at gisne.

I ti afsnit fortæller Lars Mikkelsen danmarkshistorien fra 21.000 før vor tidsregning og frem til i dag. (Foto: Morten Krüger © dr)

DR1’s nye program ’Historien om Danmark’, der for første gang blev vist i aftens kl. 20, får ros fra avisernes anmeldere.

I første afsnit af i alt ti af slagsen tog Lars Mikkelsen seerne med helt tilbage til istiden, cirka 21.000 år før vor tidsregning, og fortalte hovedtrækkene af vores historie i de næste cirka 19.000 år, til dengang man herhjemme begyndte at dyrke afgrøder små 2000 år før Kristi fødsel.

Politikens tidligere chefredaktør, historikeren Bo Lidegaard, der har anmeldt afsnittet, kalder det ”storslået historiefortælling i den bedste sendetid” og kvitterer med fem ud af seks hjerter.

- Det er både ind- og oplysende, at DR har taget denne gigantiske public service-opgave på sig. Midt i alle omskiftelser og udfordringer er det herligt med en moderne fortælling om, hvor vi kom fra, og hvordan vi kom hertil.

Lover godt for de kommende afsnit

- Fortællingen har fundet et toneleje, der lover godt for resten af serien. Vi kan rolig sætte os til rette i sofaen. For til syvende og sidst har de fleste af os det som Peter Plys: Vi vil gerne høre en historie, og den skal helst handle om os selv.

Dog peger han på, at første afsnit står svagere, når man forsøger at gisne om, hvordan datidens mennesker har tænkt og troet ud fra de forholdsvis begrænsede fund, vi har i dag.

Særlig godt for de yngre seere

Berlingske roser også første afsnit og kalder serien for flot og ambitiøs. Her får første afsnit fire stjerner ud af seks muligt.

Journalisten Bent Blüdnikow, der også er uddannet historiker, roser blandt andet de små scener, der er lagt ind i serien.

Her viser skuespilleren, hvordan jægerne nedlagde deres bytte, og hvordan de levede, hvilket kan være med til at vække interessen hos særligt de yngre, vurderer han.

- Det ser alt sammen temmelig overbevisende ud, men om det svarer til den autentiske fortid, er selvfølgelig et spørgsmål, skriver han.

Information: Danmark fandtes ikke

Informations anmelder, Anita Brask Rasmussen, kalder i sin anmeldelse ’Historien om Danmark’ en ”filmisk triumf”.

Hun roser den imponerende måde, kameraerne indfanger både istiden, dens gletsjere og senere hen sletter og skovland. Men hun mener, det er en svaghed, når Lars Mikkelsen kalder de mennesker, der boede her først – for cirka 16.000 år siden – for vores forfædre.

- Danmark fandtes ikke, folket fandtes ikke, og nationen fandtes i hvert fald slet ikke i den tidlige stenalder. Ikke engang det landskab, vi i dag kalder Danmark, fandtes. Hvordan kan man så med troværdighed sige: ”danske jægere og samlere”? Det kan man ikke. Men det gør DR alligevel.

Hvis du ikke så premiereafsnittet på ’Historien om Danmark’ kan du se det her.

Næste afsnit bliver vist næste søndag og vil fortælle danmarkshistorien fra 1700 før vor tidsregning og frem til år 750.

FacebookTwitter