Anmeldere om DRs nye julekalender: Sløv start, men det bliver meget bedre

Den er længe om at komme i omdrejninger, men det er værd at vente, lyder det blandt andet i anmeldelser af 'Den Anden Verden'.

I de første afsnit af 'Den Anden Verden' etableres historien om de to tvillingesøstre Anna og Sara, og deres mor, Rikke. (Foto: Per Arnesen © dr)

DRs nye julekalender på DR1, Den Anden Verden, får både fire og fem stjerner af anmelderne, der som fællesnævner dog mener, at julekalenderen begynder lidt for sløvt.

Julekalenderen, der er skrevet af Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen, får kritik for mest at være for de større børn og for mangel på julestemning og nisser.

Omvendt er flere af anmelderne glade for det eventyrelement, forfatterne har fokuseret på. 'Den Anden Verden' trækker nemlig seerne med ind i Brødrene Grimms eventyrverden.

Jyllands-Posten: De allerbedste julegodter

- Mon ikke 'Den Anden Verden' nok skal få kritiske røster til at uddele ris for, at den er for temmelig store børn. Har ungerne ingen interesse i spirende romancer, er det altså nok ikke her, man skal se med. Accepterer man derimod præmissen og målgruppens høje aldersgennemsnit, virker det allerede efter første afsnit som om, DR kommer til at give os de allerbedste julegodter, som vi kan mæske os i på skærmen i december. DR's nye julekalender er ikke for børn, men for (pre) teenagere og deres eventyrglade voksne, siger Jyllands-Postens anmelder Nanna Frank Rasmussen.

- Med 'Den Anden Verden' har DR begået et eventyrligt teenagedrama som julekalender, skriver hun og kvitterer med fem stjerner.

Ekstra Bladet: Sløv start

- Årets julekalender på DR kommer sløvt ud af starthullerne, men det bliver heldigvis bedre undervejs. Lige som man er ved at opgive ævred og finde dvd'en med en af forgængerne, for at have noget at samles om over brunkagerne, åbnes der for alvor op til den anden verden mod slutningen af afsnit tre, så hæng bare på derude. For den del af det tegner til at blive ganske dragende, om end man slet ikke bliver fanget ind på samme måde, som det var tilfældet med eksempelvis ' Tidsrejsen', som jeg må indrømme, at jeg også sad og så i de uger, hvor jeg ikke havde børn, lyder det fra Ekstra-Bladets anmelder Henrik Queitsch.

Sofie Gråbøl ses i rollen som den onde dronning, når seerne kommer med ind i 'Den Anden Verden'. (Foto: Jesper Tøffner © Dr)

- Det kommer næppe til at ske med ' Den Anden Verden', der simpelt hen virker lidt for søgt og skematisk flækket sammen til at begynde med. Til gengæld er formkurven stigende i de afsnit, der er lagt ud til anmeldelse, så vi lader tvivlen og det milde julehumør komme serien til gode. Men for alvor overbevist er jeg endnu ikke. Eller også savner jeg bare Sofie og Dixie, skriver han og giver julekalenderen fire stjerner.

Fyns Amts Avis: Nisser savnes ikke

- Der skal da være nisser med! I DR's spritnye julekalender 'Den Anden Verden' truer en pengemand med at trække støtten til årets juleforestilling. Han vil have nisser med, ellers lukker han børne- og ungdomsteatret. Men hverken teaterlederen eller julekalenderens to hovedforfattere synes at gøre alvor af kravet. For come on, vi skriver 2016, og Pyrus er for længst passé. I stedet har de rutinerede julekalenderforfattere Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen byttet julens faste følgesvende ud med nogen, der mestendels har indtaget birollerne i december måneds trofaste kalendere: Teenagerne, skriver anmelderen fra Fyns Amts Avis, Nikolaj Kennov Rasmussen.

Caroline Vedel ses i rollen som den ene søster, Sara. (Foto: Per Arnesen © dr)

- Stedvis popper manuskriptet ud af spillerne med papkassetomme replikker. Det lyder som ærgerlig øregrus i en fortælling, der ellers nærmer sig hovedkarakterer og konflikter med tålmodige og subtile fodslag. Men meget kan tilgives. " Den Anden Verden" skal have fem flotte julehjerter for indtil videre at være en umanerlig vellykket julekalender med og for teenagere - og deres familier. Og tænk engang, nisser savnes slet ikke, skriver han i anmeldelsen, hvor julekalenderen får fem stjerner.

Politiken: Uden nisser bliver det aldrig jul

- Årets julekalender fra DR er langsom i optrækket og ikke videre julet, men bestemt ikke uden evner. Den er længe om at komme i omdrejninger, men det er værd at vente. For folkene bag anvender klogt en del tid på at tegne universet op med detaljer, så fortællingen for alvor kan gå i gang på en oplyst scene - for nu at tage en metafor fra den teatervirkelighed, hvor den ene del af fortællingen udspiller sig. Carolione Vedel og Fanny Bornedal agerer fint som henholdsvis Sara og Anna, og i de voksne roller som moren Rikke og teatrets scenograf Philip er Christine Albeck Børge og Lars Brygmann fine på pladserne. Mon ikke der kunne opstå en varm følelse eller to?, skriver Politikens anmelder Henrik Palle.

- Men selve juleaspektet glimrer ved sit fravær, og det må man håbe, der bliver gjort noget ved. Ellers vil man som sponsoren Søren skuffes, for nisser skal der til. Ellers bliver det altså aldrig jul. Sådan er konventionerne. Og en anden verden uden nisser. Nej tak, skriver han og giver 'Den Anden Verden' fire hjerter.