Anmeldere tager smugkig på ny sæson af ’House of Cards’: Ikke en sæson som alle andre

I morgen har fjerde sæson af den populære Netflix-serie premiere. Inden da kan du læse op på dine lektier, og høre hvad de udenlandske anmeldere mener. Hint: De fleste er positive!

Den fjerde sæson af 'House of Cards' har premiere den 4. marts. Her ses Kevin Spacey i rollen som Frank Underwood. (© Netflix)

Den amerikanske præsidentvalgkamp er i gang.

Både i virkelighedens og i fiktionens verden.

I morgen er der nemlig premiere på den fjerde sæson af Netflix’ hitserie ’House of Cards’, og Frank Underwood er selvfølgelig allerede i gang med at fuppe, snyde, overtale og true sig til fire år mere i Det Hvide Hus.

Præcis hvordan må vi vente til i morgen med at finde ud af.

På den anden side af Atlanten har anmelderne dog fået lov at smugkigge på de første seks afsnit af den kommende fjerde sæson af ’House of Cards’.

Så mens vi venter på, at weekenden kommer, og vi kan se den nye sæson i ét stræk, kan vi jo passende kigge fire amerikanske, og en enkelt britisk, anmelder over skulderen.

1. Entertainment Weekly: Det er umuligt ikke at nyde Frank og Claire

Intrigerne fyger om ørerne på karaktererne i den nye sæson, og det er noget anmelderen på Entertainment Weekly kan lide.

- Jeg burde sikkert ikke nyde Frank og Claire så meget, som jeg gør. Men jeg kan ikke lyve: Det gør jeg, indrømmer anmelderen.

Særligt Robin Wright, der spiller Frank Underwoods hustru Claire, modtager ros i Entertainment Weekly. Med sin typiske kølighed tager hun del i intrigerne uden at lade frisuren falde ud af form eller slække på sin statslige statur.

Frank selv befinder sig dog også, som altid, i en storm af konflikter. Denne gang er det dog ham selv, der står for skud:

- Gamle skeletter og endnu ældre spøgelser kommer tilbage for at spøge (Frank, red.) – seriens historie arbejder fremragende til dens fordel denne sæson – og ved fjerde episode er Franks værste synder afsløret og fremstillet for vælgerkorpset til domsafsigelse.

Åh åååh, hvad mon vi har i vente?

Det afsløres heldigvis ikke af Entertainment Weelys anmelder, der i sand amerikansk stil giver fjerde sæson af 'House of Cards' et pænt B+.

2. The A.V. Club: Claire forbliver et mysterium

Internetmediet The A.V. Club har gjort film og tv til sit speciale, og et seriefænomen som 'House of Cards' går ikke forbi deres radar.

I den nye sæson løftes sløret en anelse for, hvem isdronningen Claire Underwood er, men hun forbliver fortsat en gåde. Og fire sæsoner henne i serien er det begyndte at irritere anmelderen hos A.V. Club, selvom det også er et af de elementer, der driver serien frem.

Frank kender man til gengæld, men efterhånden som serien er skredet frem, og Frank har erobret en højere plads i hierarkiet, har forfatterne bag fået problemer med at finde nye konflikter, som truer Franks position. Og hvad vil han overhovedet med præsidentposten? Det står ikke klart for The A.V. Clubs anmelder, selv efter seks afsnit af den nye sæson.

Ikke desto mindre er konflikterne stadig fængslende. Ikke mindst den, der eksisterer mellem Frank og Claire:

- Blandingen af magt, loyalitet og ambition, viklet ind i Frank og Claires ægteskab, forbliver seriens mest fascinerende kilde til drama, og det bliver bragt markant i spil dette år, kan man læse i The A.V. Clubs anmeldelse.

Den amerikanske karakterskala lader til at være den målestok, som serierne måles imod, og ’House of Cards’ får et lidt negativt klingende B- af The A.V. Clubs anmelder.

3. The Hollywood Reporter: Er Frank blevet ligeglade med os?

Et af kendetegnende ved ’House of Cards’ er den famøse fjerde væg, hvor Frank Underwood vender sig mod kameraet og taler direkte til os seere gennem vores fjernsynsskærm.

Ifølge anmelderen på The Hollywood Reporter er det netop en af de ting, som adskiller ’House of Cards’ fra lignende serier. Der er derfor grund til at ærgrer sig, når det øjensynligt kun optræder særdeles sjældent i den nye sæson.

Ifølge anmelderen fra The Hollywood Reporter resulterer den fraværende fjerde væg i, at Frank Underwood er blevet så magtgal, at han er ligeglad med seerne:

- Frank bekymrer sig ikke om os på den samme måde. […] Og jeg finder, at hvis Frank er ligeglad med os, så er jeg ligeglad med ham, konstaterer anmelderen.

Men den nye sæson er ikke en pinsel. Langt fra. Faktisk dømmer anmelderen på The Hollywood Reporter den fjerde sæson bedre end den forudgående:

- Der sker markant mere i denne sæson, hvoraf meget er absurd og konstrueret, men i det mindste er det bedre end et totalt fravær af hændelser på skærmen.

Man behøver ingen stjerner – og det får man heller ikke – for at fange anmelderen fra The Hollywood Reporters dom over fjerde sæson af ’House of Cards’. For begejstring er der ikke meget at spore af.

4. Deadline Hollywood: Endnu mere ”Clintonesque”

I den amerikanske internetudgivelsen Deadline Hollywood får den nyeste sæson af ’House of Cards’ fine ord med på vejen.

Det er ikke bare endnu en sæson, som de andre. Nej, denne gang er der skruet op på alle parametre:

- Den Kevin Spacey-ledte serie er blevet endnu mere skandaløs, mere hensynsløs, oddsene er højere, mere ”Clintonesque” og endnu mere dragende rettidig end nogensinde før, lyder det fra Deadline Hollywoods anmelder.

Og på trods af de overdrevne intriger og konflikter, der hele tiden truer med at vippe Frank Underwood ned fra magtens tinde, så finder anmelderen hos Deadline Hollywood også en del paralleller med virkelighedens politiske verden i USA. Det taler kun til seriens fordel:

- Det er præsidentvalgsår i Amerika, og denne ’House of Cards’ – der er meget tættere på virkeligheden end mange i Hollywood og Washington D.C. vil indrømme – står stærkere end nogensinde, kan man læse på Deadline Hollywood.

Og selvom der hverken gives stjerner eller karakterer i Deadline Hollywood, så lyder anmeldelsen som en klar anbefaling af den fjerde sæson af ’House of Cards’.

5. The Independent: Her heppes der på Frank

’House of Card’ udspiller sig i et umiskendeligt amerikansk miljø. Men serien er også blevet et hit på vores side af Atlanten, og britiske The Independent har derfor fået lov til at kigge med på de første seks afsnit af den nye sæson.

Et kig som anmelderen lader til at have nydt.

Der er ingen tvivl om, at Claire Underwood har gjort et indtryk på anmelderne. Måske det skyldes, som The Independents anmelder konstaterer, at hun får mere skærmtid end tidligere. Og det klæder serien.

Claire er dog ikke den eneste stærke kvinde i den nye sæson, og flere skarpe – og farlige – kvindelige karakterer rulles ud. Blandt andet Claires mor, som spilles af den oscarvindende Ellen Burstyn.

Der er dog også stadig plads til vores yndlingsskurk Frank. Og uanset hvor usympatisk Frank Underwood fremstår, så er The Independents anmelder ikke i tvivl:

- Du vil aldrig heppe så meget på Frank som du gør ved afslutningen på de her seks episoder.

Igen er der ingen lette stjerner eller karakterer til den fjerde sæson af 'House of Cards', men anmeldelsen i The Independent antyder mange nye spændende spor i en serie, som så absolut ikke lyder til at være forældet.

Tværtimod er den aktuel som aldrig før.

Hele fjerde sæson af ’House of Cards’ har premiere fredag den 4. marts på Netflix.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1129503710433485