Anmeldere uenige om ’Tordenskjold’: fra ”spildte muligheder” til et ”forfriskende pust”

De danske anmeldere er ikke helt enige om, hvorvidt Henrik Ruben Gentz’ film om søhelten Tordenskjold er vellykket.

Mellem to og fire stjerner får 'Tordenskjold og Kold' af de danske anmeldere.

Vi kender ham alle sammen fra historiebøgerne og fra tændstikæskerne – men hvem var han egentlig, ham Tordenskjold?

Det giver Henrik Ruben Genz og manuskriptforfatter Erlend Loe deres bud på med filmen ’Tordenskjold og Kold’, der har premiere i dag.

Filmen fortæller historien om søhelten, der efter sine store søslag bruger tiden på alkohol og kvinder, og som nu tager turen til Tyskland for at mødes med en kvinde med pengepungen i orden.

Men filmen splitter de danske anmeldere, der giver ’Tordenskjold og Kold’ mellem to og fire stjerner.

1. Havde fungeret som sketch i 'Rytteriet'

Ekstra Bladets anmelder Henrik Quetisch hører ikke til den del af anmelderstaben, som har moret sig i selskab med Jakob Oftebro og Martin Buch, der spiller henholdsvis Tordenskjold og Kold. To stjerner får filmen, som ifølge anmelderen mangler en vision.

- Det er desværre ret uklart, hvor man vil hen med filmen bortset fra at pille Tordenskjold ned af piedestalen med vulgært, nutidigt sprogbrug og et stykke eller to med bart. Det havde måske fungeret som en sketch i ’Rytteriet’, men strakt ud over en hel spillefilm bliver spøgen ærlig talt noget enstrenget og anstrengende’, skriver Henrik Queitsch.

2. "Smådesperat drengerøvshumor"

Bedre modtagelse får ’Tordenskjold og Kold’ ikke hos Berlingske, hvor avisens anmelder Louise Kidde Sauntved nøjes med at give den historiske fortælling to stjerner.

- Der er flere gode enkeltscener i ’Tordenskjold og Kold’, men det hele er sovset ind i så rigelige mængder insisterende og til tider nærmest smådesperat drengerøvshumor, at ethvert tilløb til dybde og vid bliver drænet fra historien i en grad, så ’Tordenskjold og Kold’ mest af alt fungerer som et lidt retningsløst afsnit af »Klovn« - nu med pudderparykker, skriver hun.

3 Tordenskjold som rockstjerne

Mere positivt stemt – en smule i hvert fald - er Politikens filmredaktør Kim Skotte. Fortællingen om den drikfældige Tordenskjold med dametækket og rockstjerneattituden får tre hjerter.

- At lave Tordenskjold som rockstjerne anno 1720 er en sjov idé, men så er den altså heller ikke sjovere. Viser det sig, da Erlend Loes pointe bogstavelig talt bliver bøjet i neon af instruktøren Henrik Ruben Genz i det såvel i før som nu dansk-norske projekt, skriver han.

4. 'Tordenskjold' tager store historiske friheder

Nanna Frank Rasmussen fra Jyllands-Posten giver også middelkarakteren tre til filmen og undrer sig over, hvad mændene bag filmen egentlig forventer af reaktioner for deres projekt.

- Forventer bagmændene forargelse? Over de store historiske friheder, de har taget sig, eller over de køns-og racefornærmelser, de hælder ud over filmen? Eller forventer de, at man klasker sig på låret af grin? Ingen af delene lykkes i hvert fald, skriver hun.

5. Finurlige, virkelige hændelser

Per Juul Carlsen fra ’Filmland’ på P1 har haft en anderledes god tur i biografen og kvitterer med fire stjerner.

- ’Tordenskjold og Kold’ ligner en komedie, der laver fis og ballade med søhelte og nationalmyter i sjovt kluns, men det finurlige ved Genz og Loes film er, at den nøgternt beskriver virkelige hændelser – og at de virkelige hændelser er besynderligt komiske. Det ER forbavsende at en stor helt kan punktere så lynhurtigt, skriver han.

6. "Et forfriskende pust"

Også BTs anmelder, Michael Lind, giver filmen fire stjerner. Han roser Jakob Oftebro, der ifølge anmelderen spiller Tordenskjold ”lidenskabeligt godt og morsomt”, og Lind er imponeret over måden at håndtere et historisk drama på.

Hvad der let kunne være endt som en slags ' Gøngehøvdingen II', med stive pudderparykker og ufrivilligt komisk dialog, bliver her et dejligt forfriskende pust af en ‘periodefilm’ om venskab, fjendskab og livet, skriver han.