Tema Oscar 2016

Anmelderne er vilde med ’The Revenant’

Westerndramaet med en Oscar-bejlende Leonardo DiCaprio i front modtages med topkarakter og masse af stjerner af de fleste anmeldere.

Leonardo DiCaprio spiller pelsjægeren Hugh Glass i 'The Revenant' - en rolle han er Oscar-nomineret for. (© Twentieth Century Fox)

Det er tydeligvis ikke uden grund, at Alejandro González Iñárritus sneklædte vildmarksdrama ’The Revenant’ er nomineret til 12 Oscar-priser.

Langt de fleste danske anmeldere er i hvert fald enormt begejstrede over filmen – så meget at den får topkarakter flere steder. En enkelt anmelder nøjes dog med tre stjerner.

I ’The Revenant’ er baseret på historien om virkelighedens pelsjæger Hugh Glass, der spilles af Leonardo DiCaprio, og hans kamp for overlevelse i den kolde, øde vildmark i nordlige Amerika.

Oscar 2016

Årets Oscar-uddeling fandt sted 28. februar 2016 i Dolby Theatre i Los Angeles. 'Spotlight' vandt hovedprisen som årets film. 'Mad Max: Fury Road' hev hele seks af de eftertragtede statuetter hjem, mens storfavoritten 'The Revenant' løb med tre - for bedste fotografering, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle, der gik til Leonardo DiCaprio. Ingen af de to nominerede danske film vandt.

Gå til tema

Få et overblik over anmeldernes dom her:

Kristeligt Dagblad: Filmen kan ikke laves bedre

- På sine egne præmisser kan filmen ikke laves bedre. Den gør et overvældende indtryk med sin magiske realisme, mellemamerikanske spiritualitet og sin skønne og brutale forening af kristent forsyn og rå naturkraft. Skabelse og destruktion mødes i et skæringspunkt, hvori der fødes filmkunst, skriver anmelder Henrik Wivel og kvitterer med en fuld plade – seks stjerner.

Politiken: Man sidder og holder vejret

- Scenen, hvor Leonardo DiCaprio i rollen som Hugh Glass får et brutalt bamsekram af en grizzly-bjørn, vil med sin utrolige intensitet gå over i filmhistorien.

- Når man bagefter opdager, at man har siddet og holdt vejret, mens tidsfornemmelsen var suspenderet, er det lige før, man automatisk tjekker, om ribbenene stadig sidder nogenlunde, som de skal, skriver Kim Skotte og giver seks stjerner.

Ekstra Bladet: Scener man aldrig glemmer

- Det her er film i yderste potens og så virtuost skruet sammen, at man gang på gang er ved at tabe både øjne og ører. Der er scener her, man aldrig glemmer igen. Og hvis nogen herefter skulle være i tvivl om, at mexicaneren Alejandro G. Iñárritu er en af tidens mest visionære og originale instruktører med en bogstaveligt talt forbilledlig forståelse for filmmediets muligheder, må de være både blinde og døve, skriver anmelder Henrik Queitsch og disker op med fem stjerner.

The Revenant | Official Teaser Trailer [HD] | 20th Century FOX

Filmmagasinet Ekko: Tom Hardy imponerer som skurk

- Leonardo DiCaprio leverer selvfølgelig en standhaftig sammenbidt og intens præstation som en slags præriens Job fra Det gamle testamente. Han er stedt i ødemarken med alskens lidelser i form af klima og koldbrand, råt dyrekød at leve af og en død hest at overleve i.

- Men næsten endnu mere interessant er Tom Hardy som svigefulde John Fitzgerald. Han er ganske koldhjertet filmens skurk, som intet skyer for at kunne vende hjem til Texas med penge på lommen, skriver Bo Tao Michaëlis og smider fem stjerner.

Jyllands-Posten: Bekræfter instruktørens alsidighed

- Efter opsigtsvækkende film som ’Babel’ (2006), ’Biutiful’ (2010) og ’Birdman’ (2014) må instruktøren, Alejandro González Iñárritu, alligevel fremhæves som en af tidens mest interessante.

- ’The Revenant’ bekræfter hans alsidighed, men viser ikke nye sider af hans format – bortset fra virtuositeten, skriver anmelder Johs. H. Christensen og disker op med fire stjerner.

- Mens Leo kæmper imod sulten og kulden, kæmper man som tilskuer imod lysten til at tage sig en lille lur, skriver BT's anmelder. Andre er dog vilde med filmen.

Berlingske: Dialogerne bliver for konstruerede

- Man kan nemt forestille sig, hvor krævende optagelserne har været, og det er formentlig også forklaringen på, at selv drevne skuespillere som Tom Hardy indimellem har replikker, der ikke rammer helt rent.

- Dertil kommer, at dialogerne indimellem er for konstruerede og informationspakkede, hvor karaktererne fortæller hinanden ting, de hver især burde kende til, skriver anmelder Kristian Lindberg, der giver fire stjerner.

BT: Man får lyst til en lille lur

- Mens Leo kæmper imod sulten og kulden, kæmper man som tilskuer imod lysten til at tage sig en lille lur.

- Oppe på lærredet sker nemlig ikke det store. Jo, Leonardo DiCaprio raser og skærer tænder, mens han drømmer om sin smukke indianer-kone, der blev dræbt af soldater. Og selvom Alejandro González Iñárritus tydeligvis forsøger, så lykkes det ikke rigtigt at forbinde heltens indre kamp med naturens uafviselige storhed og magi, skriver Henning Høeg og giver tre stjerner.