Anmelderne jubler over Edward Snowden-film: Find sølvpapirhatten frem

Den biografaktuelle dokumentarfilm ’Citizenfour’ om whistlebloweren Edward Snowden får fem stjerner af anmelderne.

Den nye dokumentar om Edward Snowden får ros af avisernes anmeldere.

De danske anmeldere er begejstrede for Laura Poitras' dokumentarfilm om den eftersøgte amerikanske whiostleblower Edward Snowden. Fem stjerner og hjerter bliver det til over hele linjen.

- 'Citizenfour' er måske ikke årets bedste film, men uden tvivl en af de vigtigste. Måske den vigtigste. Big Brother findes. Og han bliver hele tiden større og større, skriver Ekstra Bladets anmelder, der mener, at instruktøren Laura Poitras har "skudt den dokumentariske papegøje" med sin film.

For allerede da den unge systemadministrator Edward Snowden beslutter sig for at lække hemmelige oplysninger om, hvordan efterretningstjenesten NSA overvåger borgerne, er dokumentarist Laura Poitras til stede med sit kamera.

Og det er kun begyndelsen for den unge whistleblower, der siden har været på flugt - en flugt der indtil videre har bragt ham til Rusland.

Man har lyst til at tage sølvpapirshatten på

Alt sammen noget, der lugter lidt at en spændingsfilm. Men det er virkelighed, som Nanna Frank Rasmussen fra Jyllands-Posten skriver:

- Det er lige før, man har lyst til at trække sølvpapirshatten godt ned over panden, når man har set Laura Poitras' både dragende og rystende dokumentar om whistleblower Edward Snowden, skriver anmelderen og slutter med disse ord:

- Det, der bliver oprullet, er både værdigt til en agentfilm og en science fiction. Men det er virkelighed. Det er det, der gør filmen så forbandet påtrængende, skriver Jyllands-Posten.

Et unikt historisk dokument

Politikens anmelder Kim Skotte kalder i sin anmeldelse filmen for et unikt historisk dokument, der afslører USA's massive aflytning af alt og alle.

- Takket være 'Citizenfour' får man en rystende påmindelse om den ufattelige mængde data, der nu kan behandles på et splitsekund, og om, hvor lettilgængelige de data er. En konkret påmindelse om omfanget, manglen på legitimitet og, værst af alt, en snigende følelse af, at det er gårsdagens nyheder, skriver Kim Skotte.

Han roser, at instruktøren Laura Poitras og det øvrige filmhold var med fra staten, da Snowden gik under jorden og sendte de første dokumenter til The Guardian-journalisten Glenn Greenwald.

- Vi er på plads fra dramaets start og på første række. Så at sige til stede ved en slags debriefing af en agent, mens fjenden måske lusker omkring udenfor. En blanding af sikkerhedshensyn og selviscenesættelse, som resulterer i en nervepirrende filmisk klaustrofobi, skriver han.

Uden Michael Moores "show og gøgl"

Berlingskes Jacob Wendt Jensen skriver i sin anmeldelse, at han normalt ikke konspirationsteoretisk anlagt, men at filmen alligevel giver universel paranoia.

Desuden roser han den for at være mere ren end andre dokumentarfilm af samme slags.

- 'Citizenfour' er overbevisende, fordi den er befriet for show og gøgl, som vi kender det fra aktivister a la 'The Yes Men' og Michael Moore. Den er den rene, veldokumenterede og overbevisende dokumentarfilmsvare uden landsbytosser i hovedrollerne og uden lighedstegn mellem æbler og pærer, skriver han.

Facebook
Twitter