Anmelderne rygende uenige om ny Abba-film: Musical-tortur eller festlig flødeskum?

'Mamma Mia! Here We Go Again!' har netop fået premiere i de danske biografer. Men anmelderne kan ikke finde ud af, om filmen er et hit eller ej.

Der er mange stjerneskuespillerinder på rollelisten i 'Mamma Mia! Here We Go Again!'. Blandt andre Meryl Streep, Cher og Amanda Seyfried. (Foto: Stuart C. Wilson © Getty Images)

Den første ’Mamma Mia!’-film tjente i omegnen af fire milliarder kroner ind på verdensplan.

Så gennem de kapitalistiske briller kan det synes underligt, at der skulle gå 10 år, før der blev lavet en opfølger til den dundrende succes.

Men nu er den ikke desto mindre landet, og hele det gamle hold bestående af stjerner som blandt andre Meryl Streep, Pierce Brosnan og Colin Firth er klar til at indtage biografer verden over i Abba-skønsang.

’Mamma Mia! Here We Go Again!’ er den længe ventede efterfølger til ’Mamma Mia!’ fra 2008, der var filmversionen af teatermusicalen, som blandt andet blev skrevet af Abbas egne drenge Björn Ulvaeus og Benny Andersson.

Skal man tro anmelderne, så er der dog blandede meninger om, hvorvidt man overhovedet skulle have lavet to’eren.

Én stjerne

Jyllands-Posten giver filmen én ud af seks stjerner og kalder filmen 'musicaltortur, der kan gøre ethvert tænkende menneske ulykkelig'.

I filmen følger man Sophie spillet af Amanda Seyfried, der vil genåbne sin mor Donnas gamle hotel på en græsk ø. Men et uvejr i det fjerne truer med at sætte en stopper for åbningen.

Parallelt udspiller der sig også et sandt virvar af følelsesmæssige forviklinger i fortiden, hvor publikum følger den unge Donnas ankomst til øen tilbage i 1979.

Og ifølge Jyllands-Postens en-stjernede anmeldelse er dét ikke nok til at udgøre en ordentlig film.

- Historierne om dengang og nu fortælles parallelt, mens ABBA-sange, der ikke var med i første film, bliver sørgelige undskyldninger for en svag historie, skriver de.

Politiken jubler

Hos Politiken er man anderledes positivt stemt overfor opfølgeren, som får tildelt fire hjerter.

For selvom plottet ikke bliver rost til skyerne, så roser anmelderen filmen for den farverige stemning, der gennemsyrer filmen.

- Idyllen får ’Sommer i Tyrol’ til at ligne socialrealisme. Nå, men det hele skal jo også bare danne festlig kagebund for alt det musikalske flødeskum fra Abbas store kagedyst med sig selv i sin tid, skriver Politiken.

’Ligegyldig gymnasiekomedie’

Hvor den første Mamma Mia-film blev rost for sin charme og sit karismatiske ensemble, så er Berlingskes anmelder ikke glad for de unge skuespillere, der skal spille fortidsversionerne af den originale rollebesætning.

- Problemet er, at de unge roller måske nok er perfekt castet i forhold til at ligne deres ældre alter egoer, men at de fuldkommen mangler deres pondus. Det gør deres historie til en letbenet og ligegyldig omgang gymnasiekomedie, hvilket desværre kun understreges af en række direkte tåkrummende sangnumre, skriver Berlingske, der giver filmen to stjerner.

Anmelderen er heller ikke begejstret over filmens ellers store trumfkort i form af sangerinden Cher, der spiller hovedrollens bedstemor.

- Cher har i øvrigt en birolle, eller… det, der er tilbage af hende, for hvor er det sørgeligt, faktisk rent ud sagt uhyggeligt, at se en levende, sensuel kvinde forvandlet til en ubevægelig skal af plastik.

Det skrev de andre anmeldere:

  • 'Dette er dybest set blot som at lægge en Abba-opsamlings-plade på afspilleren, mens man nyder et flimmer af billeder fra Grækenland. Det kan dog også være en slags kvalitet.' Max Meldgaard, Nordjyske, 4 stjerner.

  • 'Der er gode og dårlige oplevelser og overraskelser i den ujævnt slingrende og styrt-sentimentale "Mamma Mia! Here We Go Again", men ABBA's sange svæver saligt forsonende over det hele.' Helle Sihm, Fyens.dk, 3 stjerner

  • 'Hvis Sam, Bill og Harry havde husket beskyttelse, da de i en sommerferie på en græsk ø for 30 år siden alle tre bollede med Donna, så var vi sluppet for én af det 21. århundredes værste film; musical-fænomenet ’Mamma Mia!’.' Morten Vejlgaard Just, bt.dk, 2 stjerner

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk