Antiheltene er blevet forvist til streamingtjenesterne: Vi guider til de bedste af dem

Hvis du er kørt træt i de kendte superhelte, er der masser af guld at hente i undergrunden. Bliv guidet til de bedste serier her.

- For en tegneserie-nørd som mig selv er det næsten uvirkeligt at overvære selv røven af superheltenes fjerde division få sin egen tv-serie, men resultatet er også, at det bliver stadigt mere uoverskueligt at skille skidt fra kanel, skriver Frederik Dirks Gottlieb. (© Lachlan Moore/Viaplay)

I biograferne er det de smukke, succesfulde a-liste-superhelte med seje superkræfter, blændende intellekt og hjerter af guld, der hitter.

Men nede i streamingtjenesternes mørke gemmer sig et overflødighedshorn af alternative, skæve superhelte-eksistenser, som er alt andet end egnet for børn.

For en tegneserie-nørd som mig selv er det næsten uvirkeligt at overvære selv røven af superheltenes fjerde division få sin egen tv-serie, men resultatet er også, at det bliver stadigt mere uoverskueligt at skille skidt fra kanel.

Overordnet set har Marvel og Netflix i samarbejde haft stor succes med 'Daredevil', 'Jessica' og' Luke Cage', og DC har underholdt masserne med 'The Flash' og 'Arrow'.

Men disse serier er blot toppen af isbjerget, og kigger man længe nok, finder man serier, der er langt mere interessante, aparte og eksperimenterende.

Her kommer en guide til de bedste alternative superhelteserier, du roligt kan kaste dig over, hvis du er til makaber, finurlig tegneseriestemning langt fra de polerede superhelteuniverser, som vi kender dem fra biografen.

1

Doom Patrol

April Bowlby er også kendt for sin rolle i 'Two and a Half Men' og 'The Big Bang Theory'. (© Bob Mahoney/Warner Bros)

En af de mest absurde samlinger af antihelte, som du kan støde på, er uden tvivl 'Doom Patrol'.

Tv-serien, der for nyligt kom på HBO Nordic efter have kørt siden februar i USA, bygger på en gammel DC-tegneserie fra 1963 om en samling af moralsk tvivlsomme typer med alt andet end flatterende 'super'-evner.

Tegneserien 'Doom Patrol' udkom et par måneder før Marvels første hæfte med 'X-Men' og har meget tilfælles med Xaviers kendte samling af mutanter.

Både 'X-Men' og 'Doom Patrol' er nemlig ledet af en faderlig figur i en kørestol, der har som mission at samle et hold af utilpassede unge med superkræfter.

Sammenligningen er svær at komme udenom, men 'Doom Patrol' er om noget en endnu mere broget flok af antihelte - og i den nye tv-serie bliver der ikke holdt noget tilbage.

I afsnit et møder vi blandt andet Cliff Steele (Brendan Fraser) og Rita Farr (April Bowlby), som begge er plaget af moralske skrupler og en fortid fyldt med egoistisk og skruppelløs adfærd.

Racerkøreren Cliff, som hele verden tror omkommer i en trafikulykke efter at have drukket, vågner op som 'Robotman': en robotisk krop tilsat Cliffs hjerne, da det var det eneste, der kunne reddes.

Rita Farr er verdens største skuespillerinde, og hendes attitude er derefter.

Da hun under indspilningerne til en spillefilm i Afrika gør sig uvenner med de lokale ansatte og efterfølgende ved et uheld falder i en flod, hvor ingen gider at redde hende op, bliver hun smittet med en mystisk form for bakterie.

Da hun kommer op af vandet, er den gudesmukke Rita, til hendes kollegaers rædsel, blevet forvandlet til et grotesk monster med et ansigt, der hænger ned til kravebenet.

En tilstand, som kun bryder ud, når hun bliver for selvbevidst og forfængelig.

Derfor holder hun sig i skyggerne og gør ikke det store væsen ud af sig selv.

Figurerne er vanvittigt interessante, og selvom serien er ret fjollet og til tider mere eller mindre bevidst komisk, så er det skønt med en 'superhelteserie', der tager sine figurer seriøst og for alvor kobler personlighed og superkræfter sammen.

'Doom Patrol' kan streames på HBO Nordic og bygger på tegneserien af samme navn fra DC Comics.

2

Legion

Karakteren Legion stammer fra tegneserien 'X-Men', der handler om en gruppe mutanter, der bruger deres individuelle overnaturlige evner til at bekæmpe forbrydere og superskurke. (© Viaplay)

I årevis er vi blevet fodret med 'X-Men'-film - nogle bedre end andre - men den måske mest vellykkede filmatisering af en figur fra X-universet er professor Charles Xaviers relativt ukendte søn, Legion.

Legion er ikke en nem figur at filmatisere, og derfor er jeg glad for, at det ikke skete på film, men i en serie, hvor der er tid til at opbygge et univers og en karakter, man kan tro på - eller ikke tro på.

For Legion, med det borgerlige navn David Haller, er nemlig diagnosticeret med skizofreni, og vi følger ham i første afsnit på et sindssygehospital, hvor han møder den berøringsangste Sydney Barrett - et navn, der er lånt fra den tidligere Pink Floyd-sanger Syd Barrett, der led af mentale problemer.

De to indleder et forhold, og langsomt begynder det at gå op for Legion, at hans vrangforestillinger måske ikke kun er noget, han forestiller sig, men at han måske er en ekstremt magtfuld mutant med enorme kræfter.

Det er seriemesteren Noah Hawley, som blandt andet står bag den geniale serie 'Fargo', der har konceptueret, skrevet og i udvalgte afsnit instrueret Legion.

Seriens visuelle side er smuk, og den blander 60'er-æstetik med moderne design, mens fortællestilen til tider er abstrakt, uden at man mister fornemmelsen for, hvad der sker.

På den måde er vi totalt på bølgelængde med den forvirrede hovedperson, der ikke ved, hvornår han kan stole på sin egen virkelighedsopfattelse, samtidig med at han langsomt bliver klogere på sig selv og sine evner.

'Legion' kan streames på Viaplay, Xee og Canal Digitals streamingtjeneste og bygger på figuren Legion, som hovedsageligt kan udforskes i 'X-Men'-tegneserierne.

3

Preacher

Preacher er både navnet på hovedkarakteren og på den tegneserie, serien er baseret på. (© Lachlan Moore/Viaplay)

Okay indrømmet, Preacher er måske ikke så meget en superhelt.

Dog passer figuren, der stammer fra DC Comics' western-inspirerede tegneseriehæfte af samme navn, perfekt ind på denne liste over filmatiseringer af bizarre antihelte, som er en anelse for groteske og underlige til det store lærred.

'Preacher' er udviklet af skuespiller Seth Rogen og instruktør Evan Goldberg, der sammen står bag film som 'This Is the End' og 'The Interview', og handler om Jesse Custer, en præst fra Texas som får overnaturlige evner.

Custer bliver besat af et væsen bestående af en dæmon og en engel, der giver ham både enorme kræfter og en stærk sans for, hvad der er rigtigt og forkert i en verden, som Gud har forladt.

Det lyder alt sammen syret, det er jeg klar over, og jeg har ikke engang introduceret figuren Arseface (røvfjæs).

Måske man bare skal se serien for at forstå, at alt vanviddet faktisk er bundet ret så ubesværet sammen takket være den humor og stærke personinstruktion, som Rogen og Goldberg bringer til det her ellers ret fjollede sideprojekt.

'Preacher' kan streames på Viaplay og bygger på tegneserien fra DC Comics af samme navn.

4

The Punisher

Jon Bernthal spiller krigsveteranen John Castle, der mister sin familie i 'The Punisher'. (© Cara Howe/Netflix)

Udover 'Deadpool'-filmene, så er den nyeste bølge af superhelte-film stort set blottede for blod og hypervold.

Det er sikkert for det bedste, men ikke desto mindre efterlader det et hul i markedet, og heldigvis har Netflix ingen skrupler med at lave en yderst troværdig serie-version af den måske mest voldelige antihelt i Marvels historie, 'The Punisher'.

Jeg hører selv til dem, der langsomt gik død i både 'Luke Cage' og 'Daredevil', og af samme årsag har mange sikkert sprunget 'The Punisher' over, da den foregår i samme Marvel/Netflix-univers.

Men 'The Punisher' er hårdtslående fra første afsnit, og Jon Bernthal som krigsveteranen John Castle, der mister sin familie, har tilpas meget format som skuespiller til, at også de mere stillestående øjeblikke holder min fulde opmærksomhed.

Serien udspiller sig i et krigsveteran-miljø, hvor ikke bare Castle er plaget af fortidens rædsler, men vi følger flere bifigurer, der alle kæmper med traumer og PTSD.

Det var ikke en serie som 'The Punisher', jeg regnede med ville tage så tunge emner op, men det fungerer forbløffende godt og er portrætteret med respekt for virkelighedens veteraner.

På den anden side er 'The Punisher', der først dukkede op i et 'Spider-Man'-hæfte i 1974, udsprunget af den enorme kritik af Vietnamkrigen, hvor han dengang symboliserede den skepsis og vrede, krigen medførte.

'The Punisher' kan streames på Netflix og bygger på den berømte Marvel-tegneserie der først udkom i 1986.

Facebook
Twitter