Arbejdstilsynet varsler nye inspektioner hos Zentropa

Peter Aalbæk vender tilbage til Zentropa efter kritik om sexchikane og upassende adfærd.

Peter Aalbæk har holdt sig hjemme fra arbejdet på Zentropa, siden Arbejdstilsynet valgte at undersøge anklager om sexchikane og mobning. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

Arbejdstilsynet, der har undersøgt filmselskabet Zentropa efter anklager om sexchikane, vil fremover følge op på arbejdsforholdene. Det fortæller Arbejdstilsynet i en mail til DR.

Ni kvinder, der tidligere var ansat på Zentropa, fortalte i november til Politiken, at de havde oplevet en grænseoverskridende firmakultur med seksuelt relaterede ydmygelser, og det fik Arbejdstilsynet til at undersøge forholdene.

Undersøgelsen er nu færdig, og mens Arbejdstilsynet har været på besøg, er der ikke konstateret nogen arbejdsmiljømæssige problemer. Samtidig hæfter Arbejdstilsynet sig ved, at Zentropa allerede har sat initiativer i gang for at rette op på arbejdsmiljøet.

- Derfor har Arbejdstilsynet ikke fundet anledning til f.eks. at afgive påbud til Zentropa, men Zentropa bliver vejledt om forebyggelse af seksuel chikane, og Arbejdstilsynet vil følge op og komme igen på Zentropa, siger Karsten Bach Christensen, tilsynsdirektør i Tilsynscenter Øst.

Peter Aalbæk vender tilbage

Zentropas ledelse har tidligere i dag skrevet i en pressemeddelelse, at Peter Aalbæk indenfor de næste par uger genoptager sit job i Zentropa. Det sker efter, at Peter Aalbæk selv valgte at blive hjemme fra arbejde, efter Arbejdstilsynet gik ind i sagen.

Vejledningen, som Arbejdstilsynet har sendt til Zentropa, og som kommer med anbefalinger til, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres, indeholder blandt andet råd om forebyggelse af mobning og seksuel chikane.

Blandt andet står der, at ledelsen bør udtrykke klare holdninger omkring mobning/seksuel chikane, og at der kan formuleres en klar politik for at forebygge mobning og seksuel chikane.

- Den enkelte arbejdsplads må udvikle en organisationskultur med normer og værdier, som aktivt modvirker mobning og seksuel chikane. Det kræver, at hele arbejdspladsen - især ledelsen - har klare og synlige værdier og holdninger, som formidles både i målsætninger, regler og i praktisk handling, står der blandt andet i vejledningen.

Peter Aalbæk udtaler til Ritzau, at han glæder sig til at vende tilbage.

- Tilstandsrapporten her fra det gamle svin i Herfølge er, at jeg står i det frostklare solskinsvejr og er glad i låget, siger han om, at han snart kan vende tilbage til filmselskabet.