Bagatel eller rasende underholdende: ’Hil Cæsar!’ deler anmelderne

Coen-brødrenes nyeste film har fået blandede anmeldelser. Filmen får alt fra tre til fem stjerner.

George Clooney spiller skuespilleren Baird Whitlock, der i 'Hil Cæsar!' bliver kidnappet af en gruppe intellektuelle kommunister. (© Universal Pictures)

Coen-brødrene udgør en respekteret instruktørduo i Hollywood, og med deres nyeste dramakomedie ’Hil Cæsar!’ har de kastet deres ironiske blik på den filmindustri, som de selv er en del af.

Vi er tilbage i 1950’ernes Hollywood. Stjernerne er mytiske figurer, men ikke altid for kvikke. Det leder til en del forviklinger, og i filmen er det fixeren Eddie Mannix’ job at rede dem ud.

Sådan er udgangspunktet for ’Hil Cæsar!’.

De danske anmeldere har dog ikke forladt biografsalen med den samme opfattelse af filmen, som de giver fra tre til fem stjerner.

Jyllands-posten: En film for nørder

’Hil Cæsar!’ bærer, ifølge Jyllands-Postens anmelder, præg af Coen-brødrenes ”forelskelse i Hollywood-miljøet i 1950’erne”.

Det er den forelskedes nostalgiske blik, der præger filmen, som er fuld af referencer til fortidens film:

- ’Hail, Ceasar!’ er udpræget en film for aficionados – eller på godt dansk: Nørder, konkluderer Jyllands-Postens anmelder.

Coen-brødrenes komedie får fire stjerner med på vejen af Jyllands-Postens anmelder, der dog gerne ville have givet den fem, hvis ikke filmen forudsætter så indgående et kendskab til filmhistorien, som den gør.

Berlingske: Godt håndværk forhindrer filmen i at floppe

Helt glad for ’Hil Cæsar!’ er Berlingskes anmelder ikke.

Coen-brødrene kender, ifølge Berlingskes anmelder, deres håndværk, og det forhindrer ’Hil Cæsar!’ i at være et rendyrket flop.

Men filmen fremstår idéforladt og det er svært for publikum at købe handlingen.

De gode intentioner er til stede, men de bliver aldrig ført ud i livet:

- Coen-brødrene lander mellem to stole. Deres vilde idéer bliver ikke foldet ud, og man sidder og måber over, at ingen får dem til at skærpe idéerne, skriver Berlingskes anmelder, som giver filmen tre ud af seks stjerner.

Hil Cæsar! - Global trailer (Universal Pictures)

Politiken: Fuldt fortjente fem hjerter

Kim Skotte er i Politiken anderledes begejstret for Coen-brødrenes nyeste film. Her får ’Hil Cæsar!’ fem hjerter ud af seks.

De mange referencer til filmhistorien skræmmer ikke Kim Skotte:

- Ironien i ’Hil Cæsar!’ har så mange lag, at man risikerer at fare vild i dem, men man kan også bare vælge at lade sig synke frydefuldt ned igennem dem, skriver han.

Ifølge Kim Skotte har dramaet ”en fladere kurve, end man er vant til på film”, men det er lige netop denne kunst, som Coen-brødrene mestrer så godt, at det får Kim Skotte til at kaste fem hjerter efter ’Hil Cæsar!’.

Kristeligt Dagblad: En rasende underholdende film

Kristeligt-Dagblads anmelder er også en af dem, der er glad for ’Hil Cæsar!’.

Plottet er båret af karaktererne, men så er det heldigt, at de er både interessante, pudsige og velspillede, hvis man spørger Kristeligt Dagblads anmelder:

- Josh Brolin er fremragende som den martrede Eddie Mannix, men som det ofte er tilfældet i en Coen-film, er det birollerne, der lyser klarest, kan man læse i anmeldelsen i Kristeligt Dagblad.

Det er ligeledes en ”rasende underholdende og medrivende” film, som Kristeligt-Dagblads anmelder har set, og for den oplevelse får ’Hil Cæsar!’ fem ud af seks stjerner.

BT: En skuffet fan

Selvom BT’s anmelder erklærer sig selv en fan af Coen-brødrenes film, er han ikke videre imponeret over deres ’Hil Cæsar!’.

Skuespillerne er dygtige, tidsbilledet af 1950’ernes Hollywood er, som det skal være, men historien; den er altså ikke videre sindsoprivende ifølge BT’s anmelder:

- Det er i og for sig meget hyggeligt. Men ’Hil Cæsar’ bliver aldrig rigtig morsom, spændende eller for den sags skyld rigtig engagerende, mener BT’s anmelder, der giver tre ud af seks stjerner til filmen.

Ekstra Bladet: En bagatel i værket

Ekstra Bladets anmelder mener, at instruktørduoen har begået en film, der ”så afgjort også hører til i den tynde ende af repertoiret”.

Og der bliver ikke uddelt mange positive ord til ’Hil Cæsar!’ fra Ekstra Bladets anmelder:

- En film der nok har været en del skæggere at lave end at se på. Så absolut en bagatel i værket, konkluderes det.

’Hil Cæsar!’ får dog tre ud af seks stjerner i Ekstra Bladet.

'Hil Cæsar!' har premiere i dag i biografer over hele landet.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve