’Bedrag’-instruktør: Økonomisk kriminalitet er et svært emne

Der skulle personlige historier om grådighed og pengefusk på bordet, før Per Fly takkede ja til at instruere DR’s nye søndagsdramaserie.

- Økonomisk kriminalitet er utroligt vigtigt at beskæftige sig med på film, men det er også virkeligt svært, siger 'Bedrag's konceptuerende instruktør Per Fly. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Per Fly er før blevet spurgt, om han ikke ville instruere en DR-dramaserie.

Men enten passede det ikke lige instruktøren, eller også var emnet ikke interessant nok.

Indtil nu.

For i morgen aften får DR’s nye dramaserie ’Bedrag’ premiere på DR1, og her er det netop Per Fly, der - som instruktør på de to første afsnit - har fået lov til at sætte rammerne for den nye serie.

Per Fly har ikke instrueret en DR-serie siden, han lavede miniserien ’Forestillinger’ om kærlighed i 2007, men denne gang er emnet et helt andet.

"Økonomisk kriminalitet er et vigtigt emne"

I ’Bedrag’ er der i stedet fokus på økonomisk kriminalitet og de tilhørende svindlere og spekulanter.

Det var et emne, der ikke bare fangede Per Flys opmærksomhed, men som også landende på instruktøren bord med en perfekt timing.

- Jeg arbejder selv på en film, der handler om korruption, så jeg var allerede inde i området og syntes, det var interessant. Økonomisk kriminalitet er utroligt vigtigt at beskæftige sig med på film, men det er også virkeligt svært, siger instruktøren.

Svært fordi der hurtigt går slipsemænd og glaskontorer i den, forklarer instruktøren:

- Derfor var jeg spændt på at læse, om Jeppe (Gjervig Gram, red.) havde fundet et greb, der kunne få os ud af de der rum, hvor folk sidder og læser bilag. Det er jo meget lidt visuelt.

I 'Bedrag' spiller Nikolaj Lie Kaas den administrerende direktør Sander, der har skabt den succesfulde energivirksomhed Energreen. (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)

Fra automekanikeren til direktøren

Og det lykkedes Jeppe Gjervig Gram at finde et greb. Han er hovedforfatter på ’Bedrag’ – hvilket han også var på den populære, politiske serie ’Borgen’.

I hvert fald blev Per Flys interesse vækket takket være de mange karakterer i serien, der hvirvles ind i historien om økonomisk fusk.

I ’Bedrag’ møder seerne blandt andre politimanden Mads, den administrerende direktør Sander, den unge karrierekvinde Claudia og den tidligere kriminelle fyr Nicky, der nu er automekaniker.

De spilles af henholdsvis Thomas Bo Larsen, Nikolaj Lie Kaas, Natalie Madueño og Esben Smed.

- Normalt laver jeg jo også selv historien – det er faktisk først gang, jeg ikke udvikler min historie – så mit blik på det her har været at undersøge, hvordan det ser ud fra de forskellige karakterers verden.

28-årige Natalie Madueño spiller den unge jurist Claudia, der arbejder i energivirksomheden Evergreen. (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)

Kasse med pengesedler sætter ting i gang

Gennem disse karakterer skulle seerne gerne opleve, at økonomisk kriminalitet og finanskrise bliver en spændende omgang underholdning, håber Per Fly.

Derudover kan de fleste vel også genkende drømmen om nogle nemme penge, siger instruktøren:

- Vi filmede en scene med en masse ægte pengesedler, og der kunne man godt mærke, at det satte noget i gang – tænk, hvis jeg havde så mange penge eller vandt i Lotto. Den grådighed er interessant at kigge på, for vi kender den alle.

Til gengæld kan den bruges forskelligt.

- Den kan give os et drive og være en del af vores lidenskab, men samtidig kan den også blive utroligt destruktiv, siger Per Fly.

Lucas Hansen og Esben Smed som kammeraterne Bimse og Nicky, der arbejder på et autoværksted. De to hvirvles også ind i historien om de riges jagt på mere rigdom. (Foto: Christian Geisnæs © dr)

Pengefusk rammer ikke kun de rige

Hvis han selv skal pege på, hvad han har lært af finanskrisen, der buldrede derudaf fra 2008 og frem, så er det, at pengefusk i de rige lag af samfundet ikke kun rammer de store pengemænd og –kvinder:

- Førhen havde man en fornemmelse af, at økonomisk kriminalitet foregik i de ovre lag, og at de kun snød hinanden. Men da man så, at amerikanere måtte flytte fra huset og mistede formuer, viste det sig jo, at det næsten altid er dem nede på gulvet, der mister på det.

Instruktøren fik med andre ord fornemmelsen af, at ”det her har også noget med mig at gøre”, som Per Fly formulerer det.

- Det her har også en indvirkning på mit liv. Det er i det hele taget den bevidsthed, der er kommet omkring økonomisk kriminalitet de senere år.

Og det er derfor, at Per Fly nu sidder som konceptuerende instruktør på en serie som ’Bedrag’, der vises i morgen på DR1 klokken 20. Seriens afsnit kan også ses løbende på dr.dk/tv.

Andet afsnit sendes allerede på søndag den 3. januar samme tid, og sæson to er lige nu i gang med at blive optaget.