Bedre end nogen anden lige nu: Seriegeni imponerer igen med ny sæson af hitserie

'Fargo' har været med til at bringe os ind i serieverdenens guldalder, mener serieekspert.

Chris Rock spiller den seriøse gangster Loy Cannon, som leder en af Kansas Citys bander i fjerde sæson af HBO-serien 'Fargo'. (Foto: Matthias Clamer/FX © HBO)

Mange betragter de tidlige HBO-dage som serieformatets absolutte guldalder.

Med mesterlige serier som 'Sopranos', 'Six Feet Under' og 'Sex and the City' skete der unægteligt skelsættende ting i starten af 00'erne i det ellers så "ufine" tv-landskab, hvor den lalleglade sitcom-genre havde hersket til tonerne af dåselatter i årevis.

Retrospektivt var det dog langt fra serie-guldalderen, vi befandt os i, dengang for næsten tyve år siden. Det var snarere startskuddet til en guldalder, der i takt med streamingtjenesternes indtog blev ved med at vokse – og som vi stadig lever i i dag.

En af de serier, der i det seneste årti har stukket markant ud, er 'Fargo'. Serien bygger løst på en ikonisk film af samme navn fra 1996 og var med til at skabe en følelse af, at den store fiktionskunst blev skabt på streamingtjenesterne i højere grad end i biografmørket.

Men hvad er det, der gør 'Fargo' til en serie, du bare må se? Det kan du læse om her.

1

Et helt særligt serieunivers

'Fargo' har tidligere vundet både Emmys og Golden Globe-statuetter for sine skuespilpræstationer, castings og for bedste miniserie. Her ses Andrew Bird som Thurman Smutny i 'Fargo'. (Foto: Matthias Clamer/FX © HBO)

'Fargo' er det, man kalder en antologiserie, hvor hovedpersonerne og historierne skifter for hver sæson.

Første sæson handlede om lejemorderen Lorne Malvo og den gravide betjent Molly Solversen, der forsøger at stoppe ham. Anden sæson hoppede tilbage til 1970'erne, hvor ægteparret Peggy og Ed ved et uheld slår en højtstående gangster ihjel. I tredje sæson følger vi to tvillinger, Emmet og Ray – begge eminent spillet af Ewan McGregor. De bekriger hinanden og forsøger samtidig at komme ud af kløerne på den psykopatiske forretningsmand V.M. Varga.

Ingen af historierne har noget med hinanden at gøre, ud over at de alle foregår i eller omkring byen Fargo i delstaten Minnesota, der ellers er mest kendt for sjove accenter og skandinaviske efternavne.

I den nye, fjerde sæson følger vi så to kriminelle familier i 1950'ernes Kansas City. Der er den italienske familie, ledet af den aldrende Don Donatello med de to sønner Josto og Gaetano, og den sorte familie, ledet af Doctor Senator og Loy Cannon og spillet af en anderledes seriøs Chris Rock.

Udgangspunktet for serien er det skiftende magthieraki i den kriminelle underverden, hvor magten hurtigt skifter hænder fra jøderne til irerne til italienerne og nu måske til afroamerikanerne.

Som et forsøg på at skabe fred imellem de rivaliserende bander havde man en tradition for, at bosserne skulle bytte sønner i en årrække, hvilket skulle sikre freden gennem forståelse og respekt for modpartens kultur. Et fascinerende koncept, der ikke bare åbner op for anderledes miljøbeskrivelser, men også gør, at resultatet kan ende på flere måder: Forsøget kan skabe stor succes eller være årsag til stor krise og diskrimination.

2

Et af tidens største seriegenier

I denne sæson bliver vi introduceret for den unge, sorte kvinde, Ethelrida, portrætteret af E'myri Crutchfield. Som en del af en skolerapport skriver hun om immigranterne, der gennem tiden har overtaget underverdenen i Kansas City. Ethelrida er skrøbelig og samtidig autoritær i sin rolle som seerens vindue, der er så uheldig at bo over for den lokale sygeplejerske, som har hang til at tage livet af sine aldrende patienter. (Foto: Matthias Clamer/FX © HBO)

Noah Hawlery er serieskaberen, der turde tage udfordringen op og lave en serieversion af filmklassikeren 'Fargo' uden på nogen måde at læne sig op ad den originale film. I stedet nøjes han med at låne fra 'Fargo's finurlige univers og lave en serie i den samme ånd.

Det kræver stort mod at gøre, hvad Hawley har gjort. Og det er uden sidestykke at gøre det med en så stor grad af succes, at der nu er fire gennemførte sæsoner med hver deres unikke persongallerier og historier.

Alle sæsonerne omhandler mord, magt og en stor portion selvrealisering fra seriens underlige outsider-figurer, som altid repræsenterer noget nyt.

I 'Fargo' er der desuden altid fart på æstetikken, og der bruges masser af slowmotion, når gangsterne stiger ud af deres lækre biler. Det er dog aldrig brugt som et røgslør for en ellers middelmådig fortælling.

Hawley er nemlig en af de sjældne serieskabere, som evner at bruge begge hjernehalvdele. Figurernes indre kamp bliver således aldrig skubbet i baggrunden til fordel for fede effekter.

3

Chris Rock i sit livs rolle

Den 55-årige komiker Chris Rock spiller rollen som Loy Cannon i fjerde sæson af 'Fargo'. Rock har vundet fire Emmy-statuetter og tre Grammy-statuetter i sin karriere. (Foto: Matthias Clamer/FX © HBO)

Da jeg hørte, at Chris Rock skulle spille gangster, var jeg hovedsageligt tryg ved tanken, fordi jeg stoler så meget på Noah Hawley og 'Fargo'-seriens kunstneriske ambitioner.

Rock har begrænset erfaring som dramatisk skuespiller, men han viste sig overraskende forrygende i den charmerende 'Top 5', som han selv instruerede. I 2018 lavede han sit måske bedste onemanshow, 'Tamborine', hvor den ellers normalt så fjollede og indimellem råbende komiker viste en anden og mere moden side af sig selv.

Den erfaring tager han med sig ind i rollen i 'Fargo'. Med grå striber i håret og et gravalvorligt blik er den engang så drengede Chris Rock overbevisende i rollen som moden og resolut gangster.

4

Bugner med fantastiske skuespillere

Irske Jessie Buckley er sanger og skuespiller, som blandt andet er kendt fra musikfilmen 'Wild Rose' og HBO's store miniserie 'Chernobyl'. I 'Fargo' er hun sygeplejersken, Oraetta Mayflower, som har et noget usundt forhold til piller. (Foto: Matthias Clamer/FX © HBO)

Serien bugner – traditionen tro – med fantastiske skuespillere.

Tidens måske hotteste navn, den 30-årige Jesse Buckley, som også er aktuel i 'I'm Thinking of Ending Things', er uhyggeligt oplagt i rollen som sygeplejersken fra helvede, der bruger dødelig snilde for at tilegne sig mere magt i den ellers så mandsdominerede by.

Jason Schwartzman får endelig en bærende og udfordrende rolle som den ambitiøse søn til italienernes overhoved, og hans naturligt småslibrige personlighed (undskyld, Jason) bliver her brugt til stor effekt. Fans af den fremragende mafiaserie 'Gomorra' vil også være glade for at se den italienske skuespiller Salvatore Esposito lege med forventningerne til sin skræmmende fysik.

5

Humor, drama, vold og spænding

Fjerde sæson af 'Fargo' skulle oprindeligt have haft premiere i april, men måtte udskydes grundet Covid-19-pandemien. (Foto: Elizabeth Morris/FX © HBO)

Jeg har med tiden fundet ud af, at serier, der ubesværet kan blande humor med drama og endda vold og spænding, er og bliver noget helt særligt. Som regel er det også dem, vi husker tilbage på som mesterværker.

Fælles for mange af mine yndlingsserier (såsom 'Sopranos', 'Breaking Bad', 'Six Feet Under' og endda mere dystopiske serier som 'Black Mirror' og 'The Leftovers') er, at de blander sjove replikker og underspillet humor med grotesk vold eller dybt filosofiske ideer – uden man som seer tænker synderligt over det.

Noah Hawley mestrer netop den disciplin bedre end nogen anden lige nu.

'Fargo' formår derfor at underholde, engagere og forarge på én og samme tid.

'Fargo' kan streames på HBO Nordic, hvor der kommer nye afsnit hver mandag.

Facebook
Twitter