Troldspejlet

Bedre end nogensinde: Ny 'Transformers'-film får voksne mænd til at græde af glæde

'Bumblebee' satser på at føre 'Transformers' tilbage til legetøjet fra 80'erne - og det lykkes til fulde, mener Troldspejlets Jakob Stegelmann.

Den ikoniske figur Bumblebee er hovedpersonen i den sjette film i 'Transformers'-franchisen. (© Paramount Pictures)

'Transformers'-filmserien har taget en helt ny drejning og vendt kursen tilbage mod 1980'erne - det årti, hvor de oprindelige transformers blev født.

En tid, hvor der fandtes legetøjsbutikker over hele verden, som levede højt på den geniale idé: robotfigurer, der kunne omformes til en bil eller andre køretøjer.

Den nye film 'Bumblebee', der er den sjette i rækken af 'Transformers'-film, henvender sig derfor primært til alle børn af 80'erne, og dem vil denne historie om 'Bumblebee' gøre meget glade.

For ikke blot ligner denne helt særlige transformer sig selv - både som flyvende robot og i sin camouflage-form som uskyldig folkevognsboble. Filmen foregår simpelthen også i 80'erne, så der er firsermusik, firserfrisurer og firserstemning overalt.

Men det betyder ikke, at man skal have været ti år dengang for at nyde eventyret.

Firser-nostalgien er ingen hindring for historien, men kun et ekstra krydderi - ligesom det var i den fabelagtige Netflix-serie 'Stranger Things', som også foregik før internettet og smartphonen.

Det ikoniske legetøj transformers fik deres første Hollywood-film i 2007. Siden er det blevet til yderligere fem film - hvoraf den aktuelle 'Bumblebee' er den klart bedste, mener både Jakob Stegelmann og en række internationale anmeldere. (© Paramount Pictures)

Mennesker og robotter er troværdige og nærværende

'Bumblebee' er en på alle måder charmerende historie om en lille robot på en stor opgave - jagtet af de onde decepticon'er, som tilmed er i ledtog med det alt for godtroende amerikanske militær. Kun sammen med en sympatisk jord-pige kan Bumblebee klare den ulige kamp.

Faktisk er den nye 'Transformers'-film langt bedre end de foregående kapitler, hvor instruktøren Michael Bay gik amok i forsøg på at overgå det ene computeranimerede action-orgie efter det andet.

Der er selvfølgelig også den slags action her, men den er mere overskuelig, og der er brugt mere tid på at gøre personerne mere troværdige og nærværende. Både mennesker og robotter.

Den menneskelige hovedrolle i 'Bumblebee' spilles af den bare 22-årige skuespiller og sanger Hailee Steinfeld, der tidligere har gjort sig bemærket i Coen-brødrenes 'True Grit' og de tre 'Pitch Perfect'-film. (© Paramount Pictures)

Ny instruktør overbeviser

Michael Bay, der har instrueret de første fem film, har denne gang overladt instruktørstolen til Nike-arvingen Travis Knight, der er kendt for den Oscar-nominerede dukkefilm 'Kubo - den modige samurai'.

Han fik job i filmbranchen, fordi hans far, Nike-ejer og millionær Phil Knight, havde startet et animationsstudie, men han har siden bevist, at han fortjente det - og 'Bumblebee' bekræfter, at han er en fuldbefaren eventyr-instruktør.

Travis Knight har taget 'Transformers'-filmserien og ført den tilbage til noget, der er tættere på det oprindelige legetøjs kvaliteter, og skabt en underholdende og forrygende film.

Hele familien kan nyde den - men regn med, at mænd i 35-års-alderen kniber en tåre ved gensynet med den oprindelige 'Bumblebee' til tonerne af The Smiths.

Vi så filmen i IMAX-3D, og det kan bestemt anbefales!

'Bumblebee' er instruktøren Travis Knights (tv.) første spillefilm, og han beviser, at han er en fuldbefaren eventyr-instruktør, mener Jakob Stegelmann. Her ses Knight sammen med skuespilleren John Cena under optagelserne. (Foto: Jaimie Trueblood © Paramount Pictures)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk