Bedre end nogensinde. Succesfuld venskabsserie slutter med et brag

Filmskaber Issa Rae imponerer endnu engang med sin hitserie 'Insecure', mener serieekspert Kasper Lundberg.

Udover at spille hovedrollen har Issa Rae (til højre) også selv skabt og skrevet serien 'Insecure'. (Foto: Merie Weismiller Wallace © Warner Media)

- Fuglen en rede, edderkoppen et spind, mennesket et venskab.

Sådan skrev William Blake, da han var omkring 32 år, i langdigtet 'Ægteskabet mellem himmel og helvede'.

Det kunne også være mottoet i komedieserien 'Insecure'.

Serien er lavet af den amerikanske skuespiller og manuskriptforfatter Issa Rae. Selvom hun ikke ligner den gamle engelske digter så meget på overfladen, er der ikke mange andre, der med lige så stor overbevisning og detaljegrad kan vise, hvad han mente med sætningen om menneskets behov for venskab.

Det er den kærlige tyngde, der kan skabe modvægt til de specifikke forandringer og udfordringer, der accellererer omkring 30-års alderen. Der er et socialt og indre pres for at få gang i karriere og familieliv på samme tid. Det skaber usikkerhed, og venskabet er medicinen.

Femte, og sidste, sæson af 'Insecure' har lige haft premiere, og den bliver eksekveret med mere sikker hånd end nogensinde.

Så hvis du ikke har set serien endnu, kan du roligt gå i gang og vide, at den holder hele vejen igennem.

Og hvis du stadig lige skal overbevises, kommer her tre ting, der gør 'Insecure' til én af mine absolutte yndlingsserier:

1

LA's fornemmelse for fakeness

Issa Rae tegnede for nylig en kontrakt med HBO's moderselskab Warner om at lave film og serier eksklusivt for dem. En aftale, der ifølge The Wrap løber op i mindst 40 millioner dollar. (© Warner Media)

Jeg elsker 'Insecure' så meget. Den rammer mig samme sted som 'Parks and Recreation' og meget få andre serier.

Komedieserien har et hjerte af guld, en ukrænkelig tro på, at mennesker kan forbedre sig og inderst inde gerne vil være rare mod hinanden, men bare fucker op nogle gange. Men den kan vise det uden at kamme over med sukkersødme.

Den har også et skarpt blik for betydningen af venskab som den mest grundlæggende ressource for menneskets overlevelse. Men hvor venskaberne i 'Parks and Recreation' udspiller sig i den lille fiktive provins Pawnee, der passer perfekt til det bløde portræt af venskaber, der overvinder alt, går 'Insecure' den helt modsatte vej.

Smukke mennesker i dyrt tøj og dybt fascinerende LA-omgivelser, der er lige dele følelseskolde og vidunderligt glatte og skinnende. Perfekt setting til en serie om, hvor fake man føler sig, når man render rundt og leger voksen omkring de 30.

Los Angeles er kendt som den mest overfladiske by med de smukkeste mennesker og de hurtigste smutveje til toppen. Hollywood. "Fake it till you make it"-byen over dem alle.

Sørg for, at overfladen matcher dine drømme, så skal virkeligheden nok følge efter. Positiv psykologi all the way. Men hvis man har prøvet at være omkring de 30, ved man også, at det er et nedslidende spil at spille i lang tid ad gangen.

2

Issa og Molly, BFFs 4ever

Ifølge serieekspert Kasper Lundberg viser 'Insecure' en smuk, imponerende rolig og troværdig karakterudvikling midt i en kæk og kvik komedieserie. (Foto: Raymond Liu © Warner Media)

Seriens skaber Issa Rae spiller også selv hovedrollen i 'Insecure' som den fiktive Issa Dee, der i starten af serien er i slutningen af tyverne.

Hun arbejder i en non-profit organisation, der hedder 'We got Y'all'. Organisationen skal hjælpe ikke-hvide børn i folkeskolen, men Issa, som selv er afroamerikaner, arbejder stort set kun sammen med hvide mennesker og føler sig hele tiden ved siden af.

Hendes bedste veninde hedder Molly og er en megasej advokat i power suits, men hun er til gengæld totalt blokeret følelsesmæssigt og nægter at være sårbar, så hendes datingliv går ad helvede til.

Det bankende, blødende hjerte i serien er venskabet mellem Issa og Molly, der kæmper med to forskellige slags sårbarhed. De har helt vildt meget brug for hinanden for at kunne udvikle sig hver især, men i pressede perioder føler de sig for forskellige, og venskabet slår fantastisk velskrevne gnister.

Jeg synes, de har nogle af de fedeste skænderier, jeg nogensinde har set på tv.

Hele sæson fire byggede op til et totalt sammenbrud i deres venskab. For eksempel, da Molly med en passiv-aggressiv attitude får sagt følgende om Issas kærlighedsliv:

- Du ved godt, at dit liv ikke behøver at være så rodet, ikke? Nogle gange tænker jeg, at du elsker det lort.

Det er selvfølgelig sten kastet inde fra et kæmpe glashus, så det bliver værre og værre. Sæson fire er et smukt opbygget korthus af mikro- og makroaggressioner, der slutter med, at de to venner slet ikke kan ses.

Her i starten af femte og sidste sæson spoler vi tiden frem og får et klarere blik på deres udvikling.

Issa har sin egen lille event-virksomhed og lever ærligt med sin usikkerhed. Molly har givet slip på fantasien om det perfekte familieliv og giver sig selv lov til at trives med sin karriere.

3

Issa Rae – en afroamerikansk succes midt i en hvid verden

- Vi prøver bare at vise, at mennesker sagtens kan være relatérbare, selvom de ikke er hvide. 'Insecure' er ikke en historie om "the hood". Det handler bare om almindelige mennesker, der lever deres liv, har Issa Rae udtalt til Los Angeles Times. (© Warner Media)

Issa Rae er som ung afroamerikaner – i en filmverden, der i mange år har været domineret af gamle, hvide mænd – lykkedes med en hitserie på HBO. Især inden for de seneste år er det gået hurtigt for hende.

Hun har været på forsiden af de største Hollywood-magasiner; Variety, Rolling Stone og Vanity Fair.

'Insecure' har vundet masser af Emmy'er, blandt andet for bedste komedieserie i 2020, hvor både Issa Rae og Yvonne Orji også vandt for henholdsvis bedste hovedrolle og birolle.

På den røde løber ved Emmy-showet i 2017 sagde Issa Rae, tilsyneladende lidt overrasket over sig selv:

- I'm rooting for everybody black!

Altså, at hun heppede på alle, der er sorte. Black Lives Matter tog udbruddet til sig som et slogan og lavede t-shirts med sætningen.

I 'Insecure' kæmper Issa også for at navigere mellem sort og hvid kultur, der stadig er frustrerende opdelt, selvom mange (især hvide) bilder sig ind, at de kan sætte sig selv ud over den kløft. Hun kæmper stadig i femte sæson.

'Insecure' formår på vidunderlig nuanceret vis at tage ægte problemer op med lige dele direkte konfrontation, sprudlende humor og håb for fremtiden.

Så selvom der er masser af problemer, både i serien og i virkeligheden, er Issa Rae og 'Insecure' samtidig bevis på, at der også er masser af god vilje.

Hun siger selv, at en del af formålet med serien simpelthen er at slå fast, at man sagtens kan leve sig ind i mennesker, der ikke ligner én selv.

Alle fem sæsoner af 'Insecure' kan ses på HBO Max.

FacebookTwitter