Bedstemor gider ikke mere pis! Hollywood-legende er fremragende i ny Netflix-film

'Hillbilly Elegy' er på en og samme tid en solstrålehistorie og et vidneudsagn fra USA's underklasse.

Den prisvindende 'Farlige forbindelser'- og 'Fatal Attraction'-stjerne Glenn Close spiller rollen som "Mamaw” (bedstemor) til J. D. Vance, som er drengen, der formår at bryde den sociale arv og komme på et prestigefyldt universitet. (Foto: Lacey Terrell © © NETFLIX)

Vil du gerne se en film, der forklarer, hvad i alverden der foregår i USA for tiden?

Ja? Sådan en film vil jeg også gerne se. Men vi får nok brug for 100 af slagsen, hvis vi skal have en chance for at forstå det.

Om alt fra dannelsen af Amerikas Forenede Stater til idéen om nybyggernes land, hvor fattige, europæiske tilflyttere kan finde et paradis, og den amerikanske drøm, der giver håb om opstigning fra dyb fattigdom til endeløs rigdom. Bare det at forstå præsident Trump kræver en hel række af film.

Og så er der de sorte amerikaneres vej fra slaveriet til Black Lives Matter, angsten for socialisme og temmelig meget mere og andet.

Nu kommer der heldigvis en af de 100 omtalte film: 'Hillbilly Elegy', der er baseret på en sand historie.

En fortælling, der giver et lille indblik i Trump-land. Dér, hvor den engang så højt besungne amerikanske drøm er blevet et mareridt, og hvor folk sluger idéen om at gøre America Great Again med hud og hår.

Det er der, rednecks og hillbillies (nedladende slangudtryk brugt om henholdsvis fattige, hvide sydstatsfarmere og om folk, som bor i bjergegne i USA) huserer, og hvor byområder og kvarterer, der varslede gyldne tider i 1950'erne, nu afslører forfald og stilstand.

Amy Adams' CV spænder efterhånden bredt. Fra 'Catch Me If You Can' og 'Junebug' til prinsesse i 'Enchanted' til miniserien 'Sharp Objects'. Nu er hun aktuel som J.D.s mor i 'Hillbilly Elegy'. (Foto: Lacey Terrell © 2020 © Netflix)

En solstrålehistorie

Knægten J. D. vokser op med glade minder fra somrene i Kentucky i bjergkæden Appalacherne - og knap så glade minder fra hverdagen i Middletown, Ohio.

Moderen hopper ud og ind af et heroinmisbrug, mens hun flytter ind hos og ud igen fra diverse mænd. Alligevel lykkes det J. D. at bryde den sociale arv og vise, at den amerikanske drøm stadig lever.

Senere, da han har været på det fine Yale University, nedskriver han endda sine erindringer i bestselleren 'Hillbilly Elegy', som bliver til en film på Netflix.

Netop dét solstråleelement er formentlig årsagen til, at 'Hillbilly Elegy' overhovedet eksisterer.

Kun de allerfærreste amerikanere gider betale for at se på fattige bondeknolde i langsomt forfald. Men når elendigheden kan serveres med et håb og anrettes med et par glamourøse filmstjerner som Glenn Close og Amy Adams i de centrale roller, er det en anden historie.

De svære emner skubbes til side

'Hillbilly Elegy' slipper afsted med at tegne et forsimplet billede af underklasse-USA, hvor social arv, stoffer og alkohol ofte er skyld i problemerne, men at det heldigvis kan fikses med stærke familiære bånd.

Alle komplekse og besværlige emner, især de politiske, skubbes til side.

Her ses Mamaw Vance sammen med den unge udgave af J. D., som spilles af 15-årige Owen Asztalos. (Foto: Lacey Terrell © 2020 © Netflix)

Det ironiske i, at J. D. Vance – i sin opstigning fra arbejderklassen – er endt hos en af de investeringsfonde, der er under kraftig beskydning for at udhule den amerikanske underklasses værdier, kommer filmen heller ikke forbi.

Det bliver kun lige nævnt, at fattige amerikanere ikke har råd til at blive behandlet i sundhedssystemet.

Men derudover har instruktøren Ron Howard, ekspert i all american-underholdning som 'Da Vinci-mysteriet' og 'Apollo 13', skabt en smuk og rørende fortælling, der gør alt nemt for sig selv og publikum ved at fokusere på netop det smukke og rørende.

Derfor skal der mindst 99 andre film til for at forstå tidens modsætningsfyldte USA.

Men 'Hillbilly Elegy' har trods alt modet til at vise os, at der i dén grad findes et andet USA end det nydelige middel- og overklasseliv, der befolker underholdningsindustrien.

Og så viser Ron Howard, der selv er skuespiller, at han ved, hvordan rigtige amerikanere kan vækkes til live på film.

Owen Asztalos og Gabriel Basso er fuldt ud overbevisende som henholdsvis J. D. i 13 års- og 22 års-alderen. Og fremfor alt er Glenn Close helt forrygende som J. D.s bedstemor, der ikke gider mere pis.

Der findes nok ikke så mange af den slags bedstemødre derude i virkeligheden. Men i hænderne på Glenn Close er J.D.s bedstemor aldeles virkelig.

(© Netflix)
FacebookTwitter