Begejstret anmelder: Ny film skrumper mennesket. Og vender verden på hovedet

’Downsizing’ gør menneskene mindre, og verden meget større.

Kirsten Wiig og Matt Damon i 'Downsizing'. (© UIP)

Der er intet så herligt som at få vendt verden på hovedet, sådan som Poul Nesgaard og Thomas Winding gjorde bogstavelig talt med byen Omvendeslev i 70’ernes børne-tv, som svenskeren Roy Andersson er en mester til med film som ’Sange fra 2. sal’ og ’Du levende’, og hans landsmand Ruben Östlund også mestrer i ’De ufrivillige’ og ’The Square’.

Når verden bliver vendt på hovedet, står vores egen tilværelse pludselig dejligt skarpt. Vi kan se hvor fjollede og sære og uudgrundelige, vi er.

Det bliver i særdeleshed tydeligt i ’Downsizing’, der måske ikke bare vender verden på hovedet men også skrumper den.

Dansker spiller nordmand

Et par norske videnskabsmænd, spillet af svenske Rolf Lassgård og danske Søren Pilmark, finder ud af, hvordan man kan skrumpe mennesker ned til tommefingerstørrelse ved at reducere vores celler.

Den smukke skandinaviske tanke er at nedbringe Jordklodens grundlæggende problem, men temmelig hurtigt viser Menneskeheden sit sande og knap så kønne fjæs.

Menneskets leveomkostninger falder drastisk med dets størrelse. Mad, diamantbesatte smykker og store huse er pludselig billige, og inden længe vælger folk at skrumpe sig og bo i særlig reservater, fordi det redder deres egen økonomi – ikke nødvendigvis Jordens tilstand.

Satirisk kommentar

Det er også udgangspunktet for hr og fru hvem som helst, Paul og Audrey Safranek, der har problemer med økonomien, men drømmer om at leve bedre.

Paul er aldrig rigtig blevet det, han gerne ville. Og sådan er hans liv hele vejen igennem, lidt af en fiasko. Ved at skrumpe og bo i reservatet Leisureland, kan the Safraneks begynde på en frisk. Og så vælter instruktøren Alexander Payne og hans medforfatter Jim Taylor frem med satiriske kommentarer til menneskehedens levevis anno 2018.

Uanset hvor store og smukke tanker, der bliver tænkt, ender det kort fortalt i spekulationer om økonomi og personlig vinding. Selv når det handler om noget så basalt som klodens og menneskehedens overlevelse, stiller mennesket spørgsmålet ’hvad får jeg mest ud af?’

Den pointe ville være oplagt at servere med galde og morbid humor. Det gør Payne og Taylor på ingen måde.

Forunderlig afdæmpet

'Downsizing' er en forbavsende stille og underspillet fortælling. Af en science fiction-film i superheltefilmenes larmende tidsalder at være, er ’Downsizing’ forunderligt afdæmpet, næsten helt selvudslettende på trods af de højteknologiske effekter, hvilket har den fantastiske bivirkning, at man aldrig ved, hvor man har den.

Den tager nogle forunderlige drej undervejs. Flere gange virker det næsten som om Payne og Taylor har mistet grebet om det hele. Den vietnamesiske systemkritiker og rengøringskone Ngoc Lan Tran bliver for eksempel aldrig en velfungerende figur.

Men Payne og Taylor ender alligevel et logisk sted, ved spørgsmålet om hvad et helt almindeligt menneske som Paul, der bliver spillet næsten selvudslettende af Matt Damon, egentlig vil med sit liv.

Fortrinlig og fortræffelig

’Downsizing’ bliver aldrig så ren og afrundet en film som Alexander Paynes bedste film om små menneskelige eksistenser, for eksempel ’Rundt om Schmidt’, ’Sideways’ og ’Nebraska’.

Men uanset slingren i valsen er der tyngde og tanker og originale idéer til adskillige film i ’Downsizing’.

Den er et fortrinligt eksempel på, hvad science fiction-genren kan, når den bruges eftertænksomt. Men først og fremmest er den et fortræffeligt eksempel på, hvor uforglemmeligt det er, når nogen virkelig er i stand til at vende verden på hovedet.

Facebook
Twitter