Ben Affleck og Matt Damon gør som Oscar-festen bad om: Vil have flere kvinder med i film

Flere kvinder skal være med til at lave film, lød opfordringen under Oscar-showet. Matt Damon og Ben Affleck retter nu ind.

Vennerne Matt Damon og Ben Affleck har arbejdet sammen i mange år. I 1998 vandt de en Oscar for deres manuskript til filmen 'Good Will Hunting'. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Inclusion rider.

Sådan lød det lidt mærkelige begreb, som stort set alle undrede sig over, da skuespilleren Frances McDormand fik sin Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for filmen 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'.

I sin takketale inviterede hun sig selv og alle andre kvinder i filmbranchen ind hos filmselskaberne for at give kvinder mere plads både foran og bag kameraerne.

Det gjorde hun ved at foreslå, at der blev lavet særkontrakter, hvor skuespillere gennem deres aftaler med producenterne ville kræve mere diversitet i de kommende film.

Den opfordring ser nu ud til at blive hørt.

De to skuespillere Ben Affleck og Matt Damon, der også har filmselskabet Pearl Street Films, som har lavet filmen ’Manchester by the Sea’, vil begynde at indføre tillægskontrakterne. Det skriver Fanshen Cox Digiovanni, der har ansvaret for strategi i de to skuespilleres filmselskab, ifølge BBC, på Twitter.

Andet selskab vil også indføre særkontrakt

Pearl Street Films er ikke det eneste selskab, som vil indføre de såkaldte inclusion riders. Michael B. Jordan, der spillede med i hollywoodhittet ’Black Panther’, har tidligere sagt, at hans selskab, Outlier Society Productions, vil gøre brug af tillægskontrakterne.

Begrebet inclusion riders blev udbredt af Stacy Smith, stifter af Annenberg Inclusion Initiative, i en TED-talk i 2016.

Frances McDormand på scenen under Oscar-showet for at modtage sin statuette. 'Jeg har to ord til jer: Inclusion rider', sagde hun under sin takketale. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Foredraget handlede om, at rollelisterne i Hollywood-film ikke afspejlede befolkningssammensætningen i de miljøer, som filmene beskrev. Derfor opfordrede hun skuespilleren til gennem deres kontrakter at kræve større diversitet i film.

Men det var først i forbindelse med Frances McDormands tale under Oscar-showet, at inclusion riders for alvor blev kendt.

- Jeg hørte først om det i forrige uge. Der har altid været en mulighed for alle, der forhandler om at medvirke i en film, at bede om eller kræve en 'inclusion rider' - at der er mindst 50 procent diversitet, ikke kun på rollelisten, men også blandt holdet bag, sagde hun i sin takketale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk