Bille Augusts nye film er om aktiv dødshjælp: For mig handler det om værdighed

Den danske filminstruktørs nye film, "Stille hjerte", fik i går verdenspremiere til en tyve minutter lang stående ovation fra publikum.

Den danske stjerneinstruktør Bille August havde i går verdenspremiere på sin nye film, "Stille hjerte", på filmfestivalen i San Sebastian i Spanien. En premiere, som Bille August selv, formentlig sent vil glemme.

For publikum valgte efter instruktørens eget udsagn at hylde filmen med en 20 minutter lang, stående ovation.

- Jeg har været til mange festivaler både i Cannes og i Berlin, men den modtagelse, vi fik på premieren i går med 20 minutters stående ovationer, det har jeg aldrig oplevet før, siger Bille August til DR Nyheder.

Spændt på modtagelsen

Emnet for Augusts nye film er aktiv dødshjælp. Filmen er et familiedrama om tre generationer, der samles over en weekend for at tage afsked med deres hustru, mor, svigermor, mormor og veninde.

Særligt fordi filmen fik premiere i Spanien, hvor mange er katolikker, var Bille August spændt på modtagelsen. Men det gik altså over instruktørens egen forventning.

Med aktiv dødshjælp som det gennemgående tema i filmen, håber Bille August at kunne starte en debat om emnet. Undervejs har han rådført sig med flere eksperter for at få så meget viden om emnet som muligt.

- Det er vigtigt at debattere, hvorvidt det er noget, vi skal have i Danmark også. Vi lever længere på både godt og ondt. For mig handler diskussionen om værdighed.

- Det er selvfølgelig et sensitivt emne. Vi har prøvet at forstå det og gå i dybden - udfordringen har været, at det aldrig måtte blive sentimentalt og melodramatisk, siger Bille August.

Solgt til flere lande

"Stille hjerte" er filmet over syv uger på en gård på Fyn, hvor filmfolk og medvirkende boede sammen. Handlingen udspiller sig over en weekend, hvor hovedpersonen, spillet af Ghita Nørby, skal træffe en svær beslutning omgivet af børn og børnebørn.

Selv betegner Bille August det som en utrolig udfordring og intens oplevelse at bo og arbejde sammen med hele produktionen om at lave en spillefilm på så kort tid.

Det har kostet 13 millioner kroner at indspille filmen, der ud over Ghita Nørby har Morten Grunwald, Vigga Bro, Paprika Steen, Jens Albinus og Pilou Asbæk på rollelisten.

Filmen har premiere i danske biografer den 13. november 2014.

Allerede nu har producenten bag, Jesper Morthorst, solgt filmen til Austrailien, New Zealand, Ungang, Taiwan, Holland, Belgien samt Luxembourg, ligesom Spanien og Korea har budt på den.

Se indslaget om 'Stille Hjerte' og interview med Ghita Nørby og Bille August i videoen i toppen af artiklen.