Bioturen skal ske med et sædes mellemrum - men du må gerne sidde tæt med kæresten

Kulturministeriet har udsendt retningslinjerne for biografer og teatre.

Billedet er fra dengang vi gik i biografen - i går fik biograferne lov til at åbne. Retningslinjerne er dog først blevet udsendt i dag. (Arkiv-foto) (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Når nu biograferne og teatrene igen kan slå dørene op, bliver det med hvert andet sæde tomt i salene.

Men hvis du er afsted med din kæreste eller ægtefælle, må I gerne sidde tæt.

Det fremgår af retningslinjerne, som Kulturministeriet har udsendt her til morgen i forbindelse med genåbningen af en række af landets kulturinstitutioner.

Ministeriet oplyser, at man gerne må sidde tæt med personer, man i forvejen har tæt kontakt til og normalt ses med på tilsvarende vis. Udover kærester og ægtefæller kan det for eksempel være andre medlemmer af husstanden.

Retningslinjerne siger, at der maksimalt må tillades adgang for én gæst per to kvadratmeter gulvareal i salene.

I billet- og slikkioskerne skal biograferne og teatrene sørge for, at smittefaren minimeres, og der kan holdes afstand på minimum en meter mellem hver person. Biograferne og teatrene opfordres til at indføre nummersystem til køerne for at undgå ophobninger.

Derudover skal der være opsat plakater med informationer, og der skal være tilgængelig håndsprit for både personale og gæster.

I teatrene skal der holdes to meters afstand fra skuespillerne på scenen til nærmeste publikum.

Genåbningen blev udvidet

Folketingspartiernes ledere blev i forgårs enige om en fremrykning af genåbningens fase 2, hvilket betød, at biografer og teatre allerede fra i går kunne genåbne. Retningslinjerne er dog først sendt ud i dag.

Selvom statsminister Mette Frederiksen (S) gentagne gange har understreget, at hun hellere tager et skridt for kort end et skridt for langt under genåbningen, er der alligevel gasset betragteligt op.

I starten af maj blev hun og Folketingets partier enige om en plan bestående af fire faser med en måned mellem hver fase, mens hverdagen vender tilbage for flere og flere mennesker.

Den plan holdt dog ikke længe, og i sidste uge bebudede statsministeren, at hun så mulighed for at åbne endnu mere allerede nu i stedet for at vente til 8. juni som planlagt.

Det er på trods af, at Verdenssundhedsorganisationen - og hun selv - har sagt, at der bør gå en måned mellem hver fase.