Blev beskyldt for ikke at være lækker nok til rolle: Nu kan filmstjerne få den ultimative hævn til Oscar

Carey Mulligan er nomineret til en Oscar for 'Promising Young Woman'. Det skabte stor debat, da en filmanmelder kommenterede hendes udseende i forbindelse med filmens premiere.

(Foto: Courtesy of Focus Features © 2020 Focus Features)

En fyr til festen, der bevidst udvælger den stiveste pige for at miste sin mødom til hende.

Eller måske en fyr, der lader sin ven have sex med sin plørefulde kæreste, da hun alligevel har drukket for meget til at kende forskel på dem.

I 2021 er de scener utænkelige i Hollywood-film, men for få år tilbage var de slet ikke usædvanlige. Og en af dem, der grinte med, var skuespilleren Carey Mulligan, der natten til mandag kan vinde en Oscar for 'Bedste kvindelige hovedrolle'.

- Vi har set fyren i baren, der bevidst udvælger den plakatfulde pige for at miste sin mødom med hende. Det har været en punchline i så mange af de film, vi er vokset op med. Så jeg tænkte også over, hvordan jeg selv har grinet med og tænkt, at det var morsomt. Men nu, set i bagspejlet, er det bestemt ikke noget at grine ad, siger skuespilleren.

Hun er nomineret til en Oscar for sin rolle 'Promising Young Woman', der i den grad vender bøtten på hovedet for de fyre, der tror, det er okay at udnytte fulde kvinder.

I filmen er Carey Mulligan på en mission.

Hun spiller den unge kvinde Cassie, der er droppet ud af lægestudiet for at hævne sin veninde Ninas skæbne: Hun døde som ung og ikke fik mulighed for at udleve sit potentiale, som de mandlige medstuderende, der forgreb sig mod hende.

- Det er en venlig invitation til publikum om at se tilbage med et nyt perspektiv, siger Carey Mulligan, der taler med os via Zoom fra sit hjem i Devon.

- Man kan stille sig selv spørgsmålet: Hvilken rolle har jeg selv spillet? Og hvordan vil jeg forholde mig til lignende situationer i fremtiden?

Carey Mulligans Cassie begynder i filmen at date Ryan, der spilles af Bo Burnham. (Foto: Merie Weismiller Wallace © Focus Features/via Amazon)

Cassies hævntogt går nemlig først og fremmest ud på at afsløre de såkaldte 'pæne mænd', der ikke er så pæne alligevel. Cassie lader nat efter nat, som om hun er så plakatfuld, at hun knap kan gå, indtil en 'flink' mand foreslår at bringe hende sikkert hjem - for så at forsøge at forgribe sig på hende.

- Der er ingen af disse fyre, der ser sig selv som en skidt fyr, påpeger Carey Mulligan om de mange mænd, som Cassie narrer i sin hævn-fælde.

- Der er ingen af dem, der nødvendigvis mener, at de har gjort noget forkert. Men et blik i bakspejlet viser et helt andet billede.

Set i bakspejlet

Bakspejlet for de pågældende fyre kommer meget hurtigt til syne. For Cassie viser sig pludselig at være ædru og stiller de unge mænd i en ret så stor forlegenhed ved at fange dem 'midt i det'.

'Promising Young Woman' handler om voldtægt uden på noget tidspunkt at bruge dette ord, og den fortsætter en diskussion, som har været meget aktuel, siden beskyldningerne mod Harvey Weinstein om sexchikane og seksuelt overgreb begyndte at komme frem i 2017 og blev starten på MeToo-bevægelsen.

Cassie klæder sig ud for at komme ind til en fest som led i sit hævntogt. (Foto: Merie Weismiller Wallace © Focus Features)

- Jeg har været meget heldig ikke selv at have oplevet noget rent personligt, fortæller Carey Mulligan, der begyndte sin skuespilkarriere som teenager og fik sit store gennembrud med Lone Scherfigs 'An Education' i 2009, som førte til hendes første Oscar-nominering.

- Og jeg fornemmer helt klart, at der er sket meget i de seneste år, siden MeToo-bevægelsen startede.

Det blev meget konkret, da hun fik et job på Royal Court Theatre i London.

- Jeg fik et dokument på fem sider om, hvordan man skulle opføre sig på arbejdspladsen, som jeg skulle skrive under på, så alle vidste, hvad der var passende og upassende opførsel. Så det var konkrete skridt i den rigtige retning.

Ikke 'hot' nok

Selvom Carey Mulligan aldrig selv har oplevet noget #MeToo på egen krop, blev hun alligevel for nylig en del af debatten om, hvordan de kvindelige Hollywood-spillere behandles og omtales.

Filmbladet Varietys anmelder mente nemlig ikke, at Carey Mulligan var den rette til at fortælle historien 'Promising Young Woman'. Han mente ikke, at hun havde det rette udseende. Det fik Carey Mulligan til at tage til genmæle og kritisere ham for at påpege, at hun ikke var 'hot' nok.

- Jeg synes, at kritik skal være konstruktiv, sagde Carey Mulligan om den sag.

- Og jeg mener ikke, at det indebærer en skuespillers udseende, eller hvad man rent personligt mener om en skuespillers udseende.

Skuespilleren, der er mor til to små børn på tre og fem år og er gift med musikeren Marcus Mumford, har desuden tænkt sig at fortsætte med at sige sin mening.

- Når man når en bestemt alder, har ens stemme mere vægt, påpeger hun bestemt.

- Jeg mener helt klart, at det er blevet nemmere for mig at give udtryk for, hvad jeg mener. Tidligere følte jeg måske, at der lå mere vægt bag mine mandlige kollegaers stemme, og jeg kæmpede ikke imod det. Der gik lang tid, inden jeg følte mig selvsikker nok til at gøre det.

'Promising Young Woman' har fået flotte anmeldelser siden udgivelsen og er i alt nomineret til hele fem af de eftertragtede Oscar-statuetter for bedste film, bedste kvindelige hovedrolle, bedste instruktør, bedste originale manuskript og bedste klipning. (Foto: Courtesy of Focus Features © 2020 Focus Features)

Carey Mulligan er kendt fra mange periodedramaer. Hun har blandt andet samarbejdet med Thomas Vinterberg på 'Far From the Madding Crowd' fra 2015, der foregår i det 19. århundrede.

Hun har spillet en kvinde, der kæmper for kvinders stemmerettigheder i 1912 i 'Suffragette' fra 2015, og i begyndelsen af sin karriere medvirkede hun i filmatiseringen af Jane Austens klassiker 'Stolthed og fordom' fra 2005.

- Det føles som et mirakel, at jeg har et job og en karriere, hvor jeg får mulighed for at gøre det, som jeg har drømt om, siden jeg var seks år gammel: At være med til at fortælle en historie.

Flere medskyldige

Det seneste punkt på cv'et er svært at beskrive.

Det er på den ene side en dyster komedie, hvor man til tider ler højlydt (og lettet), og på den anden side er det en gyser, hvor heltinden er på et ret så farligt hævntogt, som fremprovokerer mange gys.

- Man er aldrig helt sikker på, hvor man står, siger Carey Mulligan selv om filmens uforudsigelige genreblanding.

- Man føler sig tryg det ene øjeblik, og så er man det ikke igen i det næste.

Privat danner Carey Mulligan par med Marcus Mumford, der er forsanger i bandet 'Mumford & sons'. Parret blev gift i 2012 og har to børn sammen. (Foto: Marcus Mumford og Carey Mulligan © 2020 Comic Relief via Getty Images)

Filmen hedder blandt andet 'Promising Young Woman', fordi Cassie var netop det: Lovende. Det var hendes veninde Nina også. Men disse kvinder får ikke mulighed for at leve op til deres potentiale og blive de dygtige læger, som de drømmer om at blive på grund af den traumatiske hændelse under deres studie. Det gør de lovende unge mænd til gengæld – og de opnår deres karrieredrømme.

- Jeg følte, at jeg havde et stort ansvar på mine skuldre, for der er så mange mennesker, der har denne oplevelse hver eneste dag.

Carey Mulligan ville ikke opsøge voldtægtsofre og rippe op i deres følelser, mens hun forberedte sig på sin rolle som Cassie. I stedet fandt hun bøger om emnet og læste blandt andet John Krakauers 'Missoula: Rape and the Justice System in a College Town', som handler om voldtægtskulturen på et campus.

Alfred Molina spiller advokaten, der forsvarede den studerende anklaget for Ninas voldtægt, der blev frikendt.

- Det er en dyster scene, siger Carey Mulligan om scenen, hvor Cassie opsøger advokaten for at få hævn.

- Han taler om, hvor nemt det var at afvise pigens anklager, hvis man finder et billede af hende, hvor hun var fuld – og hvordan en kvindes liv kan blive fuldkommen ødelagt, hvis man ikke tror hende, og hun fremstår utroværdig.

Et spændende samarbejde

Det er den jævnaldrende Emerald Fennell, der også er skuespiller og blandt andet er kendt for sin rolle som Camilla Parker Bowles i tredje og fjerde sæson af 'The Crown', der har skrevet og instrueret 'Promising Young Woman'.

Hun har tidligere instrueret kortfilmen 'Careful How You Go', og 'Promising Young Woman' er hendes første spillefilm, der nu er nomineret til fem Oscars.

Hun er nomineret for både bedste manuskript og instruktørjob.

Skuespiller Carey Mulligan (tv.) og skaber og intruktør Emerald Fennell, der begge er nominerede til flere priser ved Oscar-uddelingen i år, ses her ved Sundance-filmfestivalen i forbindelse med lanceringen af 'Promising Young Woman' i januar 2020. (Foto: Dia Dipasupil © 2020 Getty Images)

Carey Mulligan og Emerald Fennell havde allerede mødt hinanden under optagelserne af en britiske tv-serie 'Trials and Retribution' i 2006. Her spiller den dengang 18-årige Carey Mulligan en ung kvinde, der bliver myrdet, og Emerald Fennell spiller hendes veninde, som nægter at følge hende sikkert hjem, da hun vil forlade en pub tidligere end planlagt.

- Det gik først op for os, da vi var midt i optagelserne af filmen, siger Carey Mulligan, der 13 år senere stod i Los Angeles sammen med Emerald Fennell, da de fik dette flashback.

- Det var et af mine første job, og hun spiller en ung kvinde, der begynder at skændes med mig på en natklub og skubber mig væk.

'Promising Young Woman' blev optaget på 23 dage i Los Angeles og havde et "minibudget", ifølge Carey Mulligan.

- Emerald har lavet en virkelig underholdende og smuk film, siger Carey Mulligan om resultatet af deres samarbejde.

- Jeg tror, at det, som jeg bedst kan lide ved filmen, er, at den ikke er belærende. For det er også vigtigt at finde nye måder at perspektivere dialogen på, så folk ikke bliver trætte af at tale om det.

FacebookTwitter